ΠΕΟ και Τ/κ συνδικάτα γιορτάζουν την Παγκόσμια Μέρα Ειρήνης

Κοινή εκδήλωση έξω από το Σπίτι της Συνεργασίας στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας πραγματοποιούν οι συντεχνίες ΠΕΟ, DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN την 1η Σεπτεμβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ειρήνης, ενώ στις 18 του ίδιου μήνα θα δοθεί συναυλία από τους Μαρία Φαραντούρη και Ζουφλού Λιβανελί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΟ, οι συντεχνίες που θα συμμετάσχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις εκφράζουν τη σταθερή δέσμευσή

τους στην προσπάθεια για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή έχει περιγραφεί στις σχετικές αποφάσεις των ΗΕ.

“Είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος των συνομιλιών είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να μας οδηγήσει σε ειρηνική και συμφωνημένη λύση. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου από θέση αρχής στηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αγωνιζόμαστε για μια λύση αρχών και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και όχι των οποιονδήποτε ξένων που έχουν συμφέροντα στην περιοχή”, αναφέρει.

Μια λύση, συνεχίζει, που θα καταστήσει την Κύπρο ελεύθερη, αποστρατικοποιημένη και γέφυρα ειρήνης και ασφάλειας για ολόκληρη την περιοχή μας. Απορρίπτουν δε κάθε σκέψη ένταξης στο ΝΑΤΟ και εμπλοκή σε στρατιωτικούς συνασπισμούς.

“Καλούμε τους δύο ηγέτες να εργαστούν με καλή θέληση, στη βάση των συμφωνημένων μέχρι σήμερα σημείων, ώστε να φτάσουμε το συντομότερο σε μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα επανενώνει το λαό μας και τη χώρα μας”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η συνεργασία και η κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων στις δυο κοινότητες, δημιουργεί ανάχωμα στο σοβινισμό, στην καλλιέργεια του ρατσισμού, του εθνικισμού και του νεοφασισμού και ισχυρή αντίσταση στο μίσος και τη μισαλλοδοξία, τονίζεται στην ανακοίνωση που σημειώνει ότι ο κοινός αγώνας των εργαζομένων για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου είναι μέρος του ευρύτερου αγώνα των λαών του κόσμου για παγκόσμια ειρήνη.

Για να τιμηθεί η μέρα δράσης και αγώνα για την ειρήνη, οι οργανώσεις αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την 1η Σεπτεμβρίου, στις 6.30 μ.μ. αγωνιστική εκδήλωση στο χώρο της νεκρής ζώνης παρά το Λήδρα Πάλας, έξω από το «Σπίτι της Συνεργασίας».

Η κινητοποίηση για την ειρήνη και την επανένωση της Κύπρου, αναφέρεται, θα κορυφωθεί με μαζική αγωνιστική πολιτικό καλλιτεχνική εκδήλωση –συναυλία, με τη συμμετοχή του μεγάλου Τούρκου φιλειρηνιστή μουσικοσυνθέτη Ζουφλού Λιβανελλί και της Ελληνίδας τραγουδίστριας και αγωνίστριας, Μαρίας Φαραντούρη, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 του Σεπτέμβρη, ώρα 8.00 μ.μ., στο γήπεδο της Τσεττίν Καγιά στο χώρο της νεκρής ζώνης παρά το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Οι συντεχνίες, ε/κ και τ/κ, καλούν όσες συνδικαλιστικές, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις , συμφωνούν με τις θέσεις τους να ενώσουν την φωνή τους “για να δώσουμε βροντερό μήνυμα ότι η λύση και η επανένωση του τόπου μας, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα”. Καλούν επίσης όλο τον λαό της Κύπρου, να ενωθεί μαζί τους στις εκδηλώσεις για να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τον κοινό αγώνα με στόχο την ειρήνη και την επανένωση.

Οι συντεχνίες αναφέρουν επίσης ότι οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σκληρές συνέπειες της βαθιάς κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος,της οικονομικής ανισότητας, της εκμετάλλευσης, της αθλιότητας και της φτώχειας, που αυξάνεται περισσότερο από ποτέ. Τα σκληρά μέτρα λιτότητας και τα μνημόνια που επιβάλλονται στους λαούς αποτελούν συνταγές που στοχεύουν να γυρίσουν τους εργαζόμενους σε άλλες εποχές, αναφέρεται επισημαίνοντας ότι αναπόφευκτα και στην χώρα μας, τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και οι Ελληνοκύπριοι εργαζόμενοι, βιώνουν τα αποτελέσματα των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα