Περιορισμός πρόσβασης στο Twitter μετά από διαφωνία με την κυβέρνηση

Η χρήση του Τwitter στην Τουρκία περιορίστηκε έπειτα από διαφωνία της τουρκικής κυβέρνησης με το εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με λογαριασμούς που ζητήθηκε να κλείσουν.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η ιστοσελίδα Τ24 γράφει ότι μετά τους καταστροφικούς σεισμούς περιορίστηκε η πρόσβαση στο Twitter, το οποίο έχει γίνει ενεργό εργαλείο επικοινωνίας λόγω του

ανεπαρκούς συντονισμού και της βοήθειας.

Ελέχθη ότι κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και του Twitter, προέκυψαν διαφωνίες μεταξύ των μερών σχετικά με ορισμένους λογαριασμούς που ζητήθηκε να κλείσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λογαριασμοί αυτοί είχαν πολλούς ακόλουθους και δημοσιοποιούσαν τις ανεπάρκειες κατά τη διάρκεια του σεισμού.

Ο Ομέρ Φατίχ Σαγιάν, αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, πραγματοποίησε συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον John Hughes, επικεφαλής των παγκόσμιων κυβερνητικών σχέσεων του Twitter, και τον Ronan Costello, διευθυντή δημόσιας πολιτικής του Twitter αρμόδιο για την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν από το Υπουργείο, τα στελέχη του Twitter συμφώνησαν να συνεργαστούν πλήρως με την Τουρκία για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, την πρόληψη ψευδών αναφορών και ψευδών ειδήσεων και τη λήψη ταχείας δράσης κατά των ψευδών λογαριασμών.

Στη συνάντηση, αναφέρθηκε επίσης ότι τα στελέχη του Twitter θα επιδείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά των αναρτήσεων που παραβιάζουν τα προσωπικά δικαιώματα, διαταράσσουν τη δημόσια τάξη και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας στο πλαίσιο του νόμου αριθ. 5651.

Ορισμένοι από τους επίμαχους λογαριασμούς ανήκουν σε πολιτικά κόμματα όπως το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), εφημερίδες όπως οι αντιπολιτευόμενες Sözcü και Birgün και δημοσιογράφους όπως ο επίσης αντιπολιτευόμενος Τζαν Ντουντάρ.

Δήλωση Elon Musk για την Τουρκία

Εξάλλου, o διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Elon Musk προέβη σε δήλωση σχετικά με τον περιορισμό πρόσβασης στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης χθες στην Τουρκία.

Ο περιορισμός της ζώνης εφαρμόστηκε μετά τους σεισμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το TikTok, σύμφωνα με πληροφορίες, που αναφέρουν επίσης ότι η πρόσβαση των χρηστών σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έχει επιβραδυνθεί σημαντικά ή έχει διακοπεί εντελώς λόγω του περιορισμού της ζώνης.

Σε ανάρτησή του για το θέμα, ο Elon Musk δήλωσε ότι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης επικοινώνησαν με αξιωματούχους του Twitter και ότι το Twitter θα είναι και πάλι προσβάσιμο «σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Η πλατφόρμα παρακολούθησης του διαδικτύου με την ονομασία Netblocks ανέφερε ότι η πρόσβαση στο Twitter είχε σταματήσει. «Το Twitter έλαβε πληροφορίες από την τουρκική κυβέρνηση ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει ξανά σύντομα», ανέφερε ο Musk στην ανάρτησή του, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πόσο θα είναι αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης επισημάνθηκαν οι ευθύνες του Twitter κατά της παραπληροφόρησης που θα μπορούσε να οδηγήσει την κοινωνία σε πανικό και χάος, σημειώνει το δημοσίευμα το οποίο προσθέτει ότι κατά τη συνάντηση, η Τουρκία υπενθύμισε στη διοίκηση του Twitter τις υποχρεώσεις της βάσει του νόμου για την καταπολέμηση των εγκλημάτων που διαπράττονται στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της ενεργού συνεργασίας για την πρόληψη της παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα