Πώς ο υγραντήρας βοηθά στην μείωση μετάδοσης κορωνοϊού στο σπίτι το χειμώνα

Οι αναπνευστικοί ιοί λατρεύουν το χειμώνα. Αυτά τα παθογόνα ευδοκιμούν στο κρύο και ταξιδεύουν ευκολότερα από ξενιστήσή σε  ξενιστή  σε ξηρό αέρα.

«Όταν ο κρύος εξωτερικός αέρας με λίγη υγρασία θερμαίνεται σε εσωτερικούς χώρους, η σχετική υγρασία του αέρα μειώνεται στο 20% περίπου», αναφέρει ο Akiko Iwasaki, ανοσοβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Yale. «Αυτός ο ξηρός αέρας παρέχει μια σαφή οδό για τους αερομεταφερόμενους ιούς.

Η σχετική υγρασία (RH) είναι ένα μέτρο του πόσο κορεσμένος είναι ο αέρας με υδρατμούς. Έτσι σε ένα δωμάτιο με σχετική

υγρασία 40%, ο αέρας κρατά το 40% της συνολικής ποσότητας υγρασίας που θα μπορούσε να κρατήσει συνολικά. Όσο πιο ξηρός είναι ο αέρας, τόσο χαμηλότερη είναι η σχετική υγρασία και τόσο ευκολότερο είναι να εξαπλωθούν οι ιοί - συμπεριλαμβανομένου και του κορωνοϊού.

Γι 'αυτό ο Linsey Marr, ερευνητής αερολυμάτων από το Virginia Tech University, ο οποίος μελετά τη μετάδοση κορωνοϊού, συνιστά τη χρήση ενός υγραντήρα στο σπίτι σας.

«Θα μπορούσατε να επενδύσετε σε έναν υγραντήρα και να τον ρυθμίσετε να διατηρεί την υγρασία πάνω από 40% αλλά κάτω από το 60% το χειμώνα», είπε στο Business Insider. «Ο ιός δεν επιβιώνει επίσης κάτω από αυτές τις συνθήκες και η ανοσοαπόκριση σας λειτουργεί καλύτερα από ό, τι όταν ο αέρας είναι ξηρός.»

Έρευνες δείχνουν ότι ο κορωνοϊός εξαπλώνεται πιο εύκολα όταν οι θερμοκρασίες και η υγρασία είναι χαμηλές. Μια ανάλυση του Ιουλίου από τον ερευνητή αερολυμάτων, Ajit Ahlawat και τους συναδέλφους του, διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού από ξηρό αέρα σε ξηρές περιοχές είναι υψηλότερες από ό, τι στις υγρές περιοχές.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα σωματίδια του κορωνοϊού στον ξηρότερο, λιγότερο υγρό αέρα απορροφούν λιγότερη υγρασία και επομένως παραμένουν ψηλά περισσότερο. Αυτό τους κάνει πιο πιθανό να εισπνευστούν και να μολύνουν κάποιον νέο. Επιπλέον, τα σωματίδια του κορωνοϊού γίνονται πιο σταθερά καθώς μειώνονται οι θερμοκρασίες και τα επίπεδα υγρασίας, βοηθώντας τα να παραμείνουν αρκετά σταθερά ώστε να μολύνουν έναν νέο ξενιστή όταν φτάνουν.

Επιπλέον, όπως η γρίπη, ο κορωνοϊός είναι ενσωματωμένος σε ένα λιπαρό στρώμα που ονομάζεται φάκελος λιπιδίων που τον βοηθά να επιβιώσει από το ένα άτομο στο άλλο. Αυτό το περίβλημα στεγνώνει πιο γρήγορα σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Ο υγρός αέρας μπορεί επίσης να λειτουργήσει ενάντια στο προστατευτικό στρώμα καταστρέφοντας τη δομή του περιβλήματος των λιπιδίων, απενεργοποιώντας τον ιό.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πως ο υγραντήρας βοηθά στην μείωση μετάδοσης κορωνοϊού στο σπίτι το χειμώνα,