Πόσο βοήθησε ο εμβολιασμός στην καταπολέμηση της πανδημίας-Η απάντηση Κωστρίκη

Για το τέλος της υποχρεωτικής καραντίνας για όσους νοσούν με κορωνοϊό και τη συνεισφορά του εμβολιασμού κατά την διάρκεια της πανδημίας μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο καθηγητής του τμήματος βιολογικών επιστημών του Πανεπιστήμιου Κύπρου, Δρ Λεόντιος Κωστρίκης.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντική η απόφαση της κατάργησης της υποχρεωτικής καραντίνας. Εδώ και καιρό επιχειρηματολογώ υπέρ αυτής της κατεύθυνσης, πιστεύω ότι η πολιτεία πρέπει να λάβει μια πιο ριζοσπαστική απόφαση και να κηρύξει το τέλος της πανδημίας,

με όλα όσα συνεπάγονται. Είναι σημαντικό για το κόσμο να νιώσει ότι μετά από όλη αυτήν την προσπάθεια και όλο αυτό τον αγώνα, την συμπαράσταση που είχε προς την πολιτεία  ότι τελειώνουν αυτά τα πράγματα. Από ψυχολογικής απόψεως είναι σημαντικό».

Ακολούθως, ανέφερε ότι «η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που έχουν διαχρονικά καλά επιστημονικά δεδομένα και γενετικά και επιδημιολογικά που δείχνουν ότι τουλάχιστον από το περασμένο Αύγουστο δεν υπάρχει σε εξέλιξη κανένα επιδημιολογικό κύμα. Επομένως, κατά την ταπεινή μου άποψη τα δεδομένα συγκλίνουν στην απόφαση να κηρυχθεί η ασθένεια αυτή ως ενδημική.

Η Ευρώπη είναι ένα μωσαϊκό, η κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιοσυγκρασίες θα έλεγα όσον αφορά την επιδημία αλλά τα πράγματα αυτή την στιγμή φαίνεται να συγκλίνουν σχεδόν σε όλες τις χώρες ότι ο ιός αυτός έχει γίνει ενδημικός σε κάθε χώρα».

Τι σημαίνει ο όρος ενδημική;

Ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκης, όρισε ως ενδημική ότι «δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης, υπάρχει θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα αλλά δεν θα είναι πολύ  μεγάλα και σίγουρα θα είναι διαχειρίσιμα».

Τέλος, σχετικά με τον εμβολιασμό ανέφερε πως «ασφαλέστατα ναι, βοήθησε. Ήταν ένας σημαντικός παράγοντας ο εθελοντικός εμβολιασμός για την καταπολέμηση της πανδημίας.  Τα εμβόλια ως έχουν αυτή την στιγμή δεν παρέχουν καμία βοήθεια στη μετάδοση του ιού υπήρχε προστασία στη μετάδοση του ιού αρχικά όταν το στέλεχος του ιού που κυκλοφορούσε στην κοινότητα ήταν παρόμοιο γενετικά με το στέλεχος του εμβολίου. Όταν όμως ο ιός ξεκίνησε και εξελισσόταν σε διαφορετικά γενετικά στελέχη, το εμβόλιο και συγκεκριμένα τα MRNA εμβόλια έπαψαν να είναι προστατευτικά στη μετάδοση του ιού αλλά συνέχιζαν να έχουν μεγάλη προστασία στην εξέλιξη της νόσου. Επομένως, υπήρχε μεγάλη βοήθεια από τον εμβολιασμό.

Αυτή την στιγμή η δική μου προσωπική άποψη ότι περισσότερος κόσμος θα έλεγα σχεδόν όλοι μας έχουμε νοσήσει από τον κορωνοϊό, αυτό δημιουργεί μια φυσική ανοσία η οποία κατά την ταπεινή μου άποψη υπερισχύει της ανοσίας των εμβολίων. Επομένως, κατά την χρονική περίοδο στην οποία χρειαζόταν ο εμβολιασμός έχει βοηθήσει αφάνταστα».

Διαβάστε επίσης: Τέλος στην υποχρεωτική καραντίνα-Αυτά είναι τα μέτρα σε ισχύ κατά της Covid-19

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόσο, #45Η, Κωστρίκη,poso, #45i, kostriki