Πραγματοποιήθηκε ημερίδα για αναβάθμιση των εθνικών διαγωνισμών δεξιοτήτων

Ημερίδα διαβούλευσης για αναβάθμιση των Εθνικών Διαγωνισμών Δεξιοτήτων και για τη συμμετοχή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Euroskills πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννη Παναγιώτου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, ο σκοπός της ημερίδας διαβούλευσης επικεντρώνεται στα επαγγέλματα και δεξιότητες, που θεωρούνται απαραίτητα για τη διατήρηση

της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και στοχεύει στην προσέλκυση περισσότερων νέων στα τεχνικά επαγγέλματα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Εθνικής Ομάδας Δεξιοτήτων της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων Euroskills 2023, o οποίος πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στο Γκτάνσκ της Πολωνίας.

Διεξάχθηκε, επίσης, συζήτηση για λήψη αποφάσεων για πιο δυναμική παρουσία της Κύπρου στους μελλοντικούς Ευρωπαϊκούς Διαγωνισμούς με τρόπο που να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση του επιπέδου των τεχνιτών της Κύπρου και της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξήρε τη σημασία και τη συμβολή των τεχνικών δεξιοτήτων και της πιστοποιημένης εκπαίδευσης και κατάρτισης τόσο για τη βελτίωση της απασχολησιμότητας των νέων, όσο και για την ευρύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στο δυναμικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Οι διαγωνισμοί δεξιοτήτων, είπε, «είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να αναδείξουμε τη σημαντικότητα των τεχνικών επαγγελμάτων. Επιλογή, πέρα από τα σχέδια επιχορηγούμενης απασχόλησης των νέων που υλοποιούνται με μεγάλη επιτυχία από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, αποτελεί είπε και η παροχή περισσότερων και εναλλακτικών προσόντων στους νέους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την κατάλληλη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου «οι απαιτήσεις της αγοράς εργασίας αυξάνονται και οι ανάγκες αλλάζουν», σημειώνοντας ότι «πλέον δεν είναι αρκετό να μπορούμε να κάνουμε καλά μια συγκεκριμένη εργασία, αλλά, αντίθετα, θα πρέπει να κατέχουμε ένα σύνολο δεξιοτήτων, βασικών, οριζόντιων και ψηφιακών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα