Πρόεδρος Βουλγαρίας: Η κοινωνία δεν επέτρεψε ποτέ εκδηλώσεις αντισημιτισμού

Η βουλγαρική κοινωνία δεν έχει βιώσει ποτέ και δεν έχει επιτρέψει καταστροφικές εκδηλώσεις αντισημιτισμού, όπως αυτές που έλαβαν χώρα σε άλλα μέρη της Ευρώπης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, την Κυριακή στο Γκόρσκο Σλίβοβοβο (Βόρεια Βουλγαρία), όπου συμμετείχε στην τελετή εγκαινίων ενός δρόμου που μετονομάστηκε σε δρόμο του παγκοσμίου φήμης ισραηλινού συγγραφέα, ιστορικού και δημόσιου προσώπου, Καθηγητή Μιχαήλ Μπαρ-Ζουάρ.

«Σήμερα συγκεντρωθήκαμε σε μια σημαντική ημερομηνία της ιστορίας μας - 81 χρόνια από την ηρωική πράξη ολόκληρου του βουλγαρικού λαού, των βουλγαρικών

θεσμών, της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, των επαγγελματικών και καλλιτεχνικών ενώσεων, των πανεπιστημιακών και επιστημονικών κύκλων, πολυάριθμων απλών Βούλγαρων πολιτών που ενώθηκαν με την ισχυρή θέληση να σταματήσουν την παραφροσύνη μιας από τις πιο σκοτεινές εποχές της ανθρώπινης ιστορίας, που κατακλύστηκε από τη μισητή χιτλερική ιδεολογία της εξόντωσης του εβραϊκού λαού», τόνισε ο Πρόεδρος.

Ο επικεφαλής του κράτους της Βουλγαρίας υπογράμμισε ότι ο Μπαρ-Ζουάρ είναι Βούλγαρος στο πνεύμα. 

«Διατήρησε το βουλγαρικό του πνεύμα άθικτο βαθιά στην καρδιά του και παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο με την αξέχαστη ημερομηνία της 10ης Μαρτίου 1943. Ήταν ο άνθρωπος που δημοσιοποίησε και παρουσίασε στον κόσμο την ιστορική αλήθεια της ηρωικής πράξης διάσωσης των Βούλγαρων Εβραίων το 1943. Είναι ο άνθρωπος που συνεχίζει να υπερασπίζεται αυτή την αλήθεια σε όλα τα διεθνή φόρουμ και συζητήσεις», δήλωσε ακόμη ο Ράντεφ.

«Δυστυχώς, σήμερα υπάρχουν δυνάμεις που προσπαθούν να υποβαθμίσουν αυτή την ηρωική πράξη του λαού και του κράτους μας, κατηγορώντας τους για τον θάνατο 11.343 Εβραίων πολιτών της Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης, τους οποίους η τότε βουλγαρική διοίκηση, για σαφείς ιστορικούς λόγους, δεν κατάφερε να σώσει. Παρά τη δήλωση της Εθνοσυνέλευσης το 2013, όταν το ανώτατο όργανο του κράτους πήρε απολύτως ξεκάθαρη θέση για το θέμα αυτό, συνεχίζονται οι προσπάθειες δυσφήμισης της χώρας μας σε διάφορα διεθνή φόρα, συζητήσεις, ιστορικούς εορτασμούς και ερμηνείες», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Ράντεφ.

Επεσήμανε ότι όλο και περισσότεροι Βούλγαροι ερευνητές, ιστορικοί και πολιτικοί κατανοούν την ουσία αυτών των προσπαθειών και προβάλλουν την απαραίτητη αντίσταση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα