Προϊόντα με Γεωγραφικές Ενδείξεις: Ένας ευρωπαϊκός θησαυρός αξίας 75 δισ. ευρώ

Η αξία των προϊόντων που προστατεύονται από τις γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ ανερχόταν σε 75 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017. Πάνω από το ένα πέμπτο αυτού του ποσού προκύπτει από εξαγωγές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, σε περισσότερα από 3 χιλιάδες ευρωπαϊκά προϊόντα, η αξία πώλησης ενός προϊόντος που προστατεύεται από μια γεωγραφική ένδειξη είναι κατά μέσο όρο διπλάσια από αυτή παρόμοιων προϊόντων χωρίς πιστοποίηση.

Τα συστήματα ποιότητας της ΕΕ στοχεύουν στην

προστασία των ονομάτων συγκεκριμένων προϊόντων για την προώθηση των μοναδικών χαρακτηριστικών τους, που συνδέονται με τη γεωγραφική προέλευσή τους καθώς και με την τεχνογνωσία που ενσωματώνεται στην περιοχή. Αυτές οι ονομασίες προϊόντων αποτελούν μέρος του συστήματος δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ, προστατεύοντάς τα νόμιμα από απομίμηση και κατάχρηση.

Τα γεωργικά προϊόντα και τα κρασιά προστατεύονται ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη και τα αλκοολούχα ποτά ως Γεωγραφικές Ενδείξεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει επίσης τις Εγγυημένες Παραδοσιακές Ειδικότητες, επισημαίνοντας τις παραδοσιακές πτυχές ενός προϊόντος χωρίς απαραίτητα να συνδέεται με μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Η αξία των πωλήσεων των γεωργικών προϊόντων και  τροφίμων που χαρακτηρίζονται ως Εγγυημένες Παραδοσιακές Ειδικότητες ανέρχεται στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχει σαφές οικονομικό όφελος για τους παραγωγούς όσον αφορά το μάρκετινγκ και την αύξηση των πωλήσεων χάρη στην υψηλή ποιότητα και τη φήμη αυτών των προϊόντων και την προθυμία των καταναλωτών να πληρώσουν για να πάρουν το αυθεντικό προϊόν.

Διαβάστε τη μελέτη: europa.eu/!cG66mK

Keywords
Τυχαία Θέματα