Ψευδοκράτος: «Υπό τον πλήρη έλεγχό μας, οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους»

Σύμφωνα με τη Kıbrıs Postası (29.11.23 kibrispostasi.com), o λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ ισχυρίστηκε ότι έχει παρατηρήσει τις τελευταίες ημέρες να γίνονται οργανωμένες και αδίστακτες, όπως τις χαρακτήρισε, επιθέσεις κατά της αγοράς ακινήτων και του «χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΤΔΒΚ» από το ελληνοκυπριακό λόμπι, επιθέσεις οι οποίες δεν έχουν καμιά βάση, όπως ανέφερε.

Σύμφωνα με επισκόπηση του Τ/κ Τύπου από το ΓΤΠ, η ανάρτησή του στο λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για το θέμα της πώλησης ακινήτων σε ξένους, ο Ουστέλ υποστηρίζει: «Παρατηρώ ότι υπάρχουν οργανωμένες

και αδίστακτες επιθέσεις κατά της αγοράς ακινήτων και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΤΔΒΚ, ιδίως από το ελληνοκυπριακό λόμπι, οι οποίες δεν βασίζονται πουθενά. Θεωρώ πολύ λυπηρή τη ρητορική που αναπτύσσεται στο εσωτερικό μονό και μόνο εις το όνομα της άσκησης αντιπολίτευσης. Το χειρότερο είναι ότι οι λόγοι που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσά μας, χωρίς να σκεφτόμαστε τη χώρα, μόνο και μόνο για λόγους αντιπολίτευσης, είναι πολύ θλιβεροί. Δυστυχώς, οι ανυπόστατοι λόγοι που εκφράζονται στο όνομα της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, τροφοδοτούν και το ελληνικό λόμπι, το οποίο μας συκοφαντεί συνεχώς και παρέχει άδικες ειδήσεις εναντίον της χώρας μας. Θα πω στην αρχή αυτό που θα πω και στο τέλος... Αυτή η χώρα δεν είναι χωρίς ιδιοκτήτη...».

«Αυτή η χώρα δεν είναι χωρίς ιδιοκτήτη» 

Ο λεγόμενος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «η ΤΔΒΚ, με όλα τα θεσμικά της όργανα, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα των ακινήτων και συνεχίζει τον αγώνα κατά του εγκλήματος και του μαύρου χρήματος με σθεναρό και αποφασιστικό τρόπο» και υποστήριξε:

«Με μια τροποποίηση που κάναμε στον κανονισμό για τα τέλη του κτηματολογίου, οι πόροι που μεταφέραμε στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας σε σύντομο χρονικό διάστημα ανέρχονται σε 5 εκατομμύρια λίρες. Η μεταφορά αυτή θα συνεχίσει να αυξάνεται. Καταλαβαίνω τη δυσφορία του ελληνικού λόμπι για το θέμα αυτό και γνωρίζω ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται. Πρέπει να αγωνιστούμε μαζί με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για να πάρουμε τα σωστά μέτρα και να λάβουμε ρεαλιστικά μέτρα εναντίον αυτού.Η ΤΔΒΚ, με όλους τους θεσμούς της, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα των ακινήτων και συνεχίζει με σθένος και αποφασιστικότητα τον αγώνα κατά του εγκλήματος και του μαύρου χρήματος.

Υπάρχουν περισσότεροι από ένας παράγοντες που προσελκύουν την αγορά κατοικιών στην ΤΔΒΚ. Γνωρίζουμε επίσης το έντονο ενδιαφέρον των αγοραστών λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, ιδίως του ειρηνικού και ασφαλούς περιβάλλοντος.

Δεδομένου ότι κάθε πώληση καταχωρείται και στον τίτλο ιδιοκτησίας, ο αγοραστής αισθάνεται εξαιρετικά ασφαλής. Δεδομένου ότι το νομικό σύστημα της ΤΔΒΚ παρέχει αυτή την εμπιστοσύνη, το ενδιαφέρον των αγοραστών αυξάνεται. Επιπλέον, οι μακροχρόνιες δόσεις και οι δυνατότητες εισοδήματος από ενοίκια στην αγορά ακινήτων, αποτελούν επίσης παράγοντα για τις πωλήσεις.

Ένα από τα πρώτα βήματα που έκανα κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός εσωτερικών, ήταν να διασφαλίσω ότι οι αιτήσεις απόκτησης ιδιοκτησίας από αλλοδαπούς θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Με αυτό το σύστημα, η απόκτηση ακινήτων από αλλοδαπούς έχει καταγραφεί. Η πρωτοβουλία αυτή ήταν και επωφελής για τη χώρα και μας επέτρεψε να φτάσουμε σε ένα σύστημα όπου οι αλλοδαποί βρίσκονται σε ένα αξιόπιστο περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό, ανοίξαμε το δρόμο για τους αλλοδαπούς να υποβάλλουν αιτήσεις στη χώρα τους, όπου ζουν, ενώ ταυτόχρονα τους καταχωρήσαμε.

Ενώ εξετάζουμε το θέμα σε οικονομική βάση, δεν επιτρέπουμε εξελίξεις εκτός του νομικού μας συστήματος. Όπως αναφέραμε, δεν υπάρχει ποτέ κανένα μυστικό επάγγελμα ή δραστηριότητα σε αυτή τη χώρα. Οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τις πωλήσεις είναι πλήρως υπό τον έλεγχο του κράτους μας.

Προκειμένου να είναι πιο κατανοητό και σύμφωνα με τα πρότυπα της χώρας μας, το υπουργείο εσωτερικών μας πρόκειται να ολοκληρώσει έναν νέο νόμο με εντολή της πρωθυπουργίας. Θα ενημερώσω το κοινό για το θέμα αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σίγουρα υπάρχει μια ευαισθησία απέναντι στην προστασία των γεωργικών και δασικών περιοχών. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο είμαστε ευαίσθητοι. Από αυτή την άποψη, είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε μια μελέτη που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα».

(ΑΚ)

 Ισχυρισμοί για Ελληνοκύπριους πίσω από αγορές περιουσιών από αλλοδαπούς

Tην ίδια ώρα διαδικτυακή Star Kıbrıs(29.11.23, starkibris.net) γράφει ότι  η πρώην «βουλευτής» Γκιουλσάχ Σανβέρ Μανάβογλου διερωτήθηκε εάν βρίσκονται Ελληνοκύπριοι πίσω από τις αγορές περιουσιών από αλλοδαπούς στα κατεχόμενα.

«Οι Ελληνοκύπριοι, που συνεργάζονται με τους Ρώσους και τους Ισραηλινούς, μπορούν να συλλέξουν εδάφη μέσω εταιρειών. Δεν θα μπορούσαν οι νότιοι χρηματοδότες να είναι πίσω από τους ξένους επενδυτές εδώ; Αυτό το θέμα πρέπει να διερευνηθεί σοβαρά και να ληφθούν προφυλάξεις», ισχυρίστηκε μιλώντας σε εκπομπή  στο Ada TV.

Πρόσθεσε επίσης πως οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τον λεγόμενο πρωθυπουργό για την πώληση περιουσιών σε αλλοδαπούς δεν είναι ικανοποιητικές και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για το θέμα αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα