ΠτΒ: Δηλώνει παρών στις σημαντικές αποφάσεις και δράσεις της Συνέλευσης του ΣΕ

Σε ομιλία της, η ΠτΒ, Αννίτα Δημητρίου, με την ευκαιρία προσφώνησης της Ολομέλειας του Σώματος από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Tiny Kox, ανέφερε πως η Βουλή των Aντιπροσώπων, με την ολιγάριθμη αλλά δυναμική αντιπροσωπία της, δηλώνει ενεργά και ουσιαστικά το παρών της στις σημαντικές αποφάσεις και δράσεις της Συνέλευσης.

Αυτούσια η ομιλία:

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω στην Κύπρο

και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Η παρουσία σας εδώ υπογραμμίζει τα βαθιά αισθήματα φιλίας που σας συνδέουν με την Κύπρο και τον λαό της, αλλά και το συνεχές ενδιαφέρον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Προέδρου της για την χώρα μας.

Διανύουμε μια εποχή τεκτονικών αλλαγών στο διεθνές περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η αυξανόμενη αστάθεια, υπό το φως διαδοχικών κρίσεων και των πολυεπίπεδων συνεπειών τους για τα κράτη, τις κοινωνίες και τους πολίτες. Ο συνεχιζόμενος, για 18 και πλέον μήνες, πόλεμος στην Ουκρανία επέφερε άλλο ένα βαθύ πλήγμα στην πολύπαθη ευρωπαϊκή ήπειρο,  υπενθυμίζοντάς μας ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η ανθρωπότητα χρειάζεται ισχυρά και ακλόνητα σημεία αναφοράς, που δεν μπορεί να είναι άλλα από τις κοινές μας αρχές και αξίες, την ειρήνη, την ελευθερία, την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.   

Στην υπεράσπιση αυτών των ιδεωδών και αρχών είναι ταγμένο το Συμβούλιο της Ευρώπης, ως ο κατ’ εξοχήν θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ευρώπη. Κύριο σημείο αναφοράς και πυξίδα του Οργανισμού αποτελεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, αλλά και πολλές άλλες συμβάσεις για καίρια ζητήματα που θωρακίζουν τον άνθρωπο και τα θεμελιώδη δικαιώματά του, ως προϋπόθεση για τη φυσική και κοινωνική του εξέλιξη.

Μέσα από την πολύμορφη δράση και τις συστάσεις του Οργανισμού και των διαφόρων οργάνων και μηχανισμών του, ισχυροποιείται το πλαίσιο για πιο δημοκρατικές και ανθεκτικές κοινωνίες, όπου θα πρυτανεύουν ο αλληλοσεβασμός και η ανοχή στη διαφορετικότητα ενάντια στον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Η ελεύθερη έκφραση ενάντια στον εκφοβισμό και τη φίμωση και η έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση ενάντια στην παραπληροφόρηση. Η χρηστή διοίκηση, η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η ισότητα των φύλων, ενάντια στη διαφθορά, την ευνοιοκρατία, τις οπισθοδρομικές αντιλήψεις και την ενδοοικογενειακή βία. Σε αυτόν τον υπέρ αρχών αγώνα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατέχει επάξια εξέχουσα θέση, αναδεικνύοντας την πρόσθετη αξία και τη δυναμική της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Η Βουλή των Aντιπροσώπων, με την ολιγάριθμη, αλλά δυναμική αντιπροσωπία της, δηλώνει ενεργά και ουσιαστικά το παρών της στις σημαντικές αποφάσεις και δράσεις της Συνέλευσης και αμφίδρομα, επωφελείται πολλαπλά από την ιδιότητα της ως κράτος μέλος του Οργανισμού, ενσωματώνοντας και μετεξελίσσοντας το κεκτημένο του σε στοχευμένες πολιτικές και δράσεις.

Κύριε Πρόεδρε,

Η προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στα Πρόσθετα σε αυτήν Πρωτόκολλα είναι απόλυτη, όπως πιστή είναι η συμμόρφωσή μας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και, προς τούτο, η Βουλή των Αντιπροσώπων πράττει ό,τι της αναλογεί, λαμβάνοντας υπόψη την νομολογία του Δικαστηρίου κατά την άσκηση των νομοθετικών της αρμοδιοτήτων.

Την ίδια στιγμή, η Κύπρος υφίσταται τις οδυνηρές συνέπειες της παράβασης βασικών άρθρων της σύμβασης από την Τουρκία, συνεπεία της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της. Από ένα κράτος που συγκαταλέγεται στις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό εις βάρος του καταδικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τις πλείστες των οποίων περιφρονεί. Δικαιολογημένα λοιπόν αισθανόμαστε απογοήτευση για την απόφαση της Επιτροπής Υπουργών για τερματισμό της επιτήρησης της απόφασης του Δικαστηρίου στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου κατά Τουρκίας, ακριβώς γιατί οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις δεν παραγράφονται και γιατί η αρνητική αυτή εξέλιξη δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο και για άλλα κράτη που υφίστανται ανάλογες παραβιάσεις. Και είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που η συνέχιση της επιτήρησης της απόφασης του ΕΔΔΑ στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας είναι καίριας σημασίας.

Κύριε Πρόεδρε,

Η Κύπρος, λόγω της δικής της τραυματικής εμπειρίας, είχε ένα πρόσθετο λόγο να σταθεί από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της  προασπιζόμενη το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που βάναυσα καταπατήθηκαν και συνεχίζουν να καταπατούνται και επί του δικού της εδάφους. Πιστεύουμε στην ειρήνη και εργαζόμαστε άοκνα προς την κατεύθυνση αυτή.  Την ίδια στιγμή αναμένουμε από όλους όσοι επικαλούνται το ίδιο, να επιδείξουν ανάλογη αντίδραση και αποφασιστικότητα έναντι αυτών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, χωρίς εξαιρέσεις και εκπτώσεις. Η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών υπονομεύει τον στόχο της ειρήνης.

Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντανά, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών,  με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.  Χρειάζεται να αξιοποιηθεί κάθε βήμα και ευκαιρία για να οδηγηθούμε πιο κοντά στον επιθυμητό στόχο,  που δεν είναι άλλος από την επανένωση της χώρας μας σε συνθήκες διαρκούς ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας και την διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος, για τους νέους  και νέες μας και τις επόμενες γενιές. Δεν θα δεχθούμε ποτέ την απαράδεκτη αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών», η οποία εκφεύγει του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα έχει ρητά απορρίψει.

Ανησυχούμε για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό Τούρκων εποίκων και για τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκεί η Τουρκία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα προς εξυπηρέτηση των αναθεωρητικών και επεκτατικών της στόχων. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουμε ζωντανή τη σύνδεσή μας με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, προσβλέποντας στην οικοδόμηση ενός ειρηνικού και πιο ελπιδοφόρου μέλλοντος στην κοινή μας πατρίδα.

Κύριε Πρόεδρε,

Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση έχουν ασχοληθεί διαχρονικά με το Κυπριακό και επιμέρους πτυχές του. Εκφράζουμε την ειλικρινή μας εκτίμησή για τα ισχυρά ψηφίσματα που υιοθέτησε κατά καιρούς η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση στην Κύπρο, τον εποικισμό των κατεχομένων, το ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων και την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα. Αναμένουμε ότι η έκθεση και το ψήφισμα του Εισηγητή κ. Piero Fassino, που θα συζητηθούν προσεχώς στη Συνέλευση, θα είναι δίκαια και αντικειμενικά όσον αφορά στις συνεχείς προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και στην ανάγκη επιστροφής της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Κύριε Πρόεδρε,

Η από καταβολής της πολυπολιτισμική Κύπρος προάγει την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό και την ειρηνική συνύπαρξη. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαχείριση των δυσανάλογων συγκριτικά με τον πληθυσμό της μεταναστευτικών ροών, κυρίως ως αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον δημογραφικό χαρακτήρα, την ασφάλεια και τη σταθερότητας της χώρας μας. Πρώτιστο μέλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η πλήρης συμμόρφωση  με τις διεθνείς της υποχρεώσεις έναντι αυτών των ανθρώπων, με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματά τους. Την ίδια στιγμή, αναμένουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για μια συλλογική και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, στη βάση της αλληλεγγύης και της ίσης κατανομής ευθύνης.  Δεν μπορεί κάποια κράτη μέλη να επωμίζονται δυσανάλογη ευθύνη για την αντιμετώπιση του ζητήματος και άλλα απλά να αρνούνται να συνεργαστούν.  

Φίλε Πρόεδρε,

Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής για να εκφράσω ειλικρινή εκτίμηση για τον καθοριστικό σας ρόλο στην επιτυχία της κομβικής Συνόδου Κορυφής στο Ρέικιαβικ, κατά την οποία, επαναβεβαιώθηκαν οι αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και η συλλογική μας ευθύνη για την προστασία και ενίσχυση της δημοκρατίας και της ασφάλειας στην Ευρώπη. Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα μελετήσει προσεκτικά τα απορρέοντα της Συνόδου που αφορούν στη δράση των εθνικών κοινοβουλίων για μια πιο ανθεκτική και δημοκρατική Ευρώπη.

Δράττομαι επίσης της ευκαιρίας της εδώ παρουσίας σας για να εκφράσω τις προσωπικές ευχαριστίες μου προς τους συναδέλφους μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ουσιαστική συμμετοχή και συμβολή τους στην προώθηση των στόχων του Οργανισμού, διαβεβαιώνοντάς σας  για τη βούληση και την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε και να ενδυναμώσουμε περαιτέρω αυτή την πολύ εποικοδομητική συνεργασία.

Συνάδελφοι, σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω.

Φίλε Πρόεδρε,

Καλωσορίζοντάς σας και πάλι στην Κύπρο και ευχόμενη κάθε επιτυχία στο έργο σας, σας καλώ στο βήμα για την δική σας προσφώνηση. 

Διαβάστε επίσης: ΥΠΑΜ: Η Ελλάδα είναι ο σταθερός ανιδιοτελής μας συμπαραστάτης

Keywords
Τυχαία Θέματα