ΡΛΚ: Η Τουρκία να κηρύξει προστατευόμενες περιοχές σε Αιγαίο και αν. Μεσόγειο

Η Τουρκία να χρησιμοποιήσει τη σοφία της και να απαντήσει στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, προτείνει στην τουρκική Κυβέρνηση ο Αντιπρόεδρος του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) υποναύαρχος εν αποστρατεία Γιανκί Μπαγτσίογλου.

Ο κ. Μπαγτσίογλου προτείνει στην τουρκική Κυβέρνηση να κηρύξει ειδικές θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο αλλά και να διεξαγάγει

σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο.

Στο ερώτημα της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ τί μπορεί να κάνει η Τουρκία ως απάντηση στην Ελλάδα, ο Γιανκί Μπαγτσίογλου είπε πως η Τουρκία πρέπει να χρησιμοποιήσει τη σοφία του κράτους στη βάση της αμοιβαιότητας. Π

"Πρέπει να κηρύξει ‘Ειδικές Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές’ σε περιοχές του Αιγαίου που θεωρεί κατάλληλες και στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των ορίων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έχουν κατατεθεί στα ΗΕ", σημείωσε.

Πρόσθεσε πως θα ήταν σκόπιμο αυτές οι δηλωμένες περιοχές να καταχωρηθούν στην ΕΕ και στον ΟΗΕ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός - ΙΜΟ) και το Υπουργείο Εξωτερικών να αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή.

Επιπλέον, νέα έργα πρέπει να παράγονται ενεργώντας με κοινή λογική σε πλατφόρμες όπως η Διεθνής Ναυτιλιακή Επιτροπή, υπό την ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Επικοινωνιών, είπε.

Επεσήμανε πως προκειμένου να προστατευθεί η νομιμότητα τέτοιων δηλωμένων περιοχών, είναι σημαντικό το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Εσωτερικών να συνεργαστούν στενά, και η Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων και η Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος να είναι παρούσες σε αυτούς τους χώρους, με ετοιμότητα να αναλάβουν τα απαραίτητα μέτρα σε ενδεχόμενες παραβιάσεις.

Επιπλέον, σημείωσε, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο σεισμικής έρευνας στο Αιγαίο από τα σεισμικά ερευνητικά πλοία της Τουρκίας, με σκοπό την ανίχνευση ρηγμάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα