Σαν σήμερα σίγησε μια απ'τις μεγαλύτερες φωνές του λαϊκού τραγουδιού

Ήταν σαν σήμερα το 2001 που σίγησε μια απ’ τις μεγαλύτερες φωνές του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Ο Στέλιος Καζαντζίδης γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1931 στη Νέα Ιωνία Αττικής και ήταν γιος του Χαράλαμπου Καζαντζίδη με καταγωγή από τα Κοτύωρα (σημ. Ορντού) του Πόντου και της Γεσθημανής (Χατζίδαινας) με καταγωγή από την Αλάγια της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας.

Ο πατέρας του υπήρξε χτίστης στο επάγγελμα και στα χρόνια της κατοχής οργανώθηκε στις τάξεις του ΕΛΑΣ

και δούλεψε για την Επιμελητεία του Αντάρτη (ΕΤΑ). Στα χρόνια του εμφυλίου (1947) δολοφονήθηκε από παρακρατικούς αντικομμουνιστές.

Ο Καζαντζίδης πέθανε σε ηλικία 70 ετών, μετά από πολύχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο Καζαντζίδης είχε αρνηθεί να γίνει η κηδεία του δημοσία δαπάνη. Η ταφή του έγινε στο Νεκροταφείο της Ελευσίνας, ανάμεσα στους τάφους των γονιών του, όπως το επιθυμούσε ο ίδιος, ενώ η κηδεία του εξελίχθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Μέχρι σήμερα ιδρύονται σύλλογοι για αυτόν και πολλοί δρόμοι φέρουν το όνομα του. Ένα απ’ τα τραγούδια του που συνδέθηκε με την Κύπρο, ήταν το «Η Κύπρος είναι ελληνική».

Το 1964 ηχογραφήθηκε σε δυο εκτελέσεις το ζεϊμπέκικο,  σε μουσική του Μπάμπη Μπακάλη και στίχους του Κώστα Βίρβου, ένα τραγούδι αφιερωμένο στους αγώνες των Κυπρίων αγωνιστών.

Η μια από τις δυο εκτελέσεις εκδόθηκε σε δίσκο 45 στροφών Parlophone (GDSP – 2951), έχοντας στην άλλη πλευρά το «Θα φύγω πριν να μου το πεις» του Στέλιου Καζαντζίδη και του Χρήστου Κολοκοτρώνη.

Συμπεριλήφθηκε επίσης το 1966 στη συλλογή της Odeon «Στέλιος Καζαντζίδης Νο 3» (OMCG 16), πολλά χρόνια αργότερα μπήκε στην «πειρατική» συλλογή «Κύπρος βασανισμένη», το 1990 βρήκε θέση στον διπλό δίσκο «Ελλάς η χώρα των εμβατηρίων», που εκδόθηκε από τον «Σείριο» και την MBI και το 2000 συμπεριλήφθηκε στη συλλογή του Στέλιου Καζαντζίδη «Τραγούδια από τις 45 στροφές Νο 3» (Minos - Emi).

Με πληροφορίες από το ogdoo.gr
 

Keywords
Τυχαία Θέματα