Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών Πανεπ. Κύπρου: Τέταρτο διεπιστημονικό φόρουμ

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει το Τέταρτο Διεπιστημονικό Φόρουμ, από τις 15-16 Μαΐου 2023, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αμφιθέατρο Β108, κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης».

Το  Διεπιστημονικό Φόρουμ αποσκοπεί να ενισχύσει τη διεπιστημονικότητα στην έρευνα και

τη διδασκαλία: να φέρει κοντά ερευνητές/ερευνήτριες με διεπιστημονικά ενδιαφέροντα, προκειμένου να ενθαρρυνθεί ο σχετικός διάλογος και η συναφής έρευνα.  Η αξία του διεπιστημονικού διαλόγου έγκειται, μεταξύ άλλων, στη γνωσιακή δυναμική που δημιουργείται όταν διαφορετικοί ερευνητές/ερευνήτριες επικοινωνούν, πασχίζοντας για αμοιβαία κατανόηση. Ευρύτερα, το Διεπιστημονικό Φόρουμ υπογραμμίζει τη σημασία του «παν» στην έννοια Πανεπιστήμιο και τη σπουδαιότητα της επιστημονικής ώσμωσης ως καταλύτη διανοητικής φαντασίας και πρωτοτυπίας. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι διδακτορικοί φοιτητές και φοιτήτριες συμμετέχουν με εργασίες τους.

Στο 4ο Διεπιστημονικό Φόρουμ θα παρουσιασθούν 15 εργασίες συνολικά. Ο Προσκεκλημένος Ομιλητής Καθηγητής Αντώνης Κάκας θα μιλήσει για το θέμα των ημερών - τις εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι εργασίες που θα παρουσιασθούν καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα της επιστημονικής δραστηριότητας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου – από φιλοσοφία, νεοελληνικές σπουδές, νομική, και ψυχολογία, μέχρι οργανωσιακή συμπεριφορά, επιστήμες αγωγής, πληροφορική, ιατρική και αρχιτεκτονική.

Εκτός από την παρουσίαση εργασιών, θα λάβουν χώρα τρία πάνελ συζήτησης, στα οποία θα συμμετάσχουν καθηγητές και καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανεξάρτητοι ερευνητές/ερευνήτριες, καθώς και καθηγητές/καθηγήτριες από το εξωτερικό. Τα πάνελ θα πραγματευθούν τα εξής θέματα:

(1)          Πολιτική Φιλοσοφία: Στοχαστική Ουτοπία ή Πυξίδα Πολιτικής Πράξης; Το πάνελ διοργανώνεται με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Κυριάκου Δημητρίου Νεότερη Πολιτική Φιλοσοφία: Από τον Μακιαβέλλι στον Ρουσσώ (Επίκεντρο, 2021).

(2)          Λογοτεχνία, Ιστορία, Ιδεολογία: Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις. Στο πάνελ αυτό μελετητές των νεοελληνικών σπουδών, ιστορικοί, και πολιτικοί επιστήμονες θα πραγματευθούν τις ιδεολογικές χρήσεις ή προσεγγίσεις της Λογοτεχνίας και της Ιστορίας.

(3)          Πώς Συμβάλλει η Βιολογία στην Ορθολογική Κατανόηση του Κόσμου; Το πάνελ διοργανώνεται με αφορμή την πρόσφατη έκδοση βιβλίων καθηγητών Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου: Y. Apidianakis, Disentangling Humans (Armida, 2023) και Σ. Σφενδουράκης, Στον Καθρέφτη του Δαρβίνου (ΠΕΚ, 2021) και Άλλος Ένας Πλανήτης (ΠΕΚ, 2023).

Οργανωτική Επιτροπή 4ου Διεπιστημονικού Φόρουμ

Γιώργος Απιδιανάκης, Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών - Ιωσήφ Κόβρας, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής – Αναστασία Κωνσταντινίδου, Ιατρική Σχολή - Ζαχαρίας Μανιάδης, Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης - Παναγιώτα Πύλα, Πολυτεχνική Σχολή – May Chehab, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών - Αλεξάνδρα Σαμουήλ,  Φιλοσοφική Σχολή – Γεωργία Παναγιώτου, Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών – Χαρίδημος Κ. Τσούκας, Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών

Για το Πρόγραμμα της εκδήλωσης, πατήστε εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών Πανεπ, Κύπρου, Τέταρτο,scholi metaptychiakon spoudon panep, kyprou, tetarto