Σε δημοπρασία ένα από τα παλαιότερα χριστιανικά βιβλία στον κόσμο (ΒΙΝΤΕΟ)

Το παλαιότερο θρησκευτικό βιβλίο του Χριστιανισμού, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Christie's, θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, o Κώδικας Crosby-Schøyen, γραμμένος σε κοπτική γραφή σε πάπυρο στην Αίγυπτο, χρονολογείται μεταξύ 250-350 μ.Χ.

Θεωρείται επίσης ότι είναι ένα από τα παλαιότερα βιβλία που υπάρχουν και θα μπορούσε να πουληθεί έως και 3,8 εκατομμύρια δολάρια (3 εκατομμύρια λίρες).

Το λειτουργικό βιβλίο δημιουργήθηκε σε

ένα από τα πρώτα χριστιανικά μοναστήρια και περιέχει τα πλήρη κείμενα δύο βιβλίων της Αγίας Γραφής.

Το κείμενο έχει «μνημειώδη σημασία ως μάρτυρας της παλαιότερης εξάπλωσης του Χριστιανισμού στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Eugenio Donadoni, ανώτερος ειδικός για βιβλία και χειρόγραφα στο Christies.

«Οι πρώτοι μοναχοί στην Άνω Αίγυπτο στο παλαιότερο χριστιανικό μοναστήρι χρησιμοποιούσαν αυτό ακριβώς το βιβλίο για να γιορτάσουν τους πρώτους εορτασμούς του Πάσχα, μόνο μερικές εκατοντάδες χρόνια μετά τον Χριστό και μόλις εκατό περίπου χρόνια μετά τη συγγραφή του τελευταίου Ευαγγελίου».

Το βιβλίο είναι μέρος των παπύρων Bodmer, μιας συλλογής πολλών κειμένων που ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του 1950 και περιλαμβάνει χριστιανικά γραπτά, βιβλικά αποσπάσματα και παγανιστική λογοτεχνία.

Το ίδιο το χειρόγραφο περιέχει κείμενα που περιλαμβάνουν την πρώτη πλήρη επιστολή του Πέτρου, το Βιβλίο του Ιωνά και ένα πασχαλινό κήρυγμα.

Οι 104 σελίδες, ή 52 φύλλα γράφτηκαν από έναν γραμματέα στην αυγή του Χριστιανισμού, σε μια περίοδο 40 ετών. Το βιβλίο είναι ένα από τα παλαιότερα κείμενα στον κόσμο, λέει ο οίκος δημοπρασιών.

Η αξιοσημείωτη διατήρησή του έχει αποδοθεί στο άνυδρο κλίμα της Αιγύπτου, είπε ο κ. Donadoni.

Ο κώδικας αγοράστηκε από το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, όπου παρέμεινε μέχρι το 1981, και αποκτήθηκε πολλές φορές πριν αγοραστεί από τον Νορβηγό συλλέκτη χειρογράφων Dr Martin Schøyen το 1988.

Ο Δρ Schøyen δημοπρατεί το χειρόγραφο μαζί με άλλα κομμάτια από τη συλλογή του, η οποία είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία χειρογράφων στον κόσμο.

Ο κώδικας εκτίθεται στον Christie's της Νέας Υόρκης και θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 9 Απριλίου.

Θα δημοπρατηθεί στις 11 Ιουνίου στο Λονδίνο, με εκτιμώμενη τιμή πώλησης μεταξύ 2,6 και 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων (2 έως 3 εκατομμύρια £).

Keywords
Τυχαία Θέματα