Σε έξι μήνες η νέα Cyta

Οι Συντεχνίες της Αρχής Τηλεπικοινωνιών παρουσίασαν την πρότασή τους για εκσυγχρονισμό
Ούτε βήμα πίσω σε σχέση με τον δημόσιο χαρακτήρα - Ξεκινά ο ουσιαστικός διάλογος με τη Διοίκηση του Οργανισμού τη Μ. Τετάρτη

Το πλάνο έξι μηνών, ώστε να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός της Cyta, παρουσίασαν οι Συντεχνίες ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ - ΣΕΚ), ΠΑΣΕ - ΑΤΗΚ (ΠΟΑΣ), ΣΗΔΗΚΕΚ - ΠΕΟ Cyta, ΑΣΕΤ - CYTA

(ΟΜΕ - Cyta) και ΣΕΠ - ΑΤΗΚ. Ήδη έχουν ενημερωθεί τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και τα πολιτικά κόμματα για τις λεπτομέρειες της πρότασης των συντεχνιών.

Στην πρόταση δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους διορισμούς, τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου. Ανάμεσα σε άλλα γίνεται λόγος για:

1. Τερματισμό κομματικών διορισμών.
2. Διαμοιρασμό της πίττας ανάμεσα στα κόμματα
3. Ο διορισμός των μελών να γίνεται με συμμετοχή εκτελεστικών και εργαζομένων στο ΔΣ με δικαίωμα ψήφου.
4. Θέσπιση, διά νόμου, προσόντων για τα μέλη του ΔΣ. Ειδικότερα για τη θέση του Προέδρου να είναι απαραίτητη η ύπαρξη διπλώματος Ανώτατης Σχολής και χρήσιμο πρόσθετο στοιχείο δεύτερο δίπλωμα ή μετεκπαίδευση.
5. Το ΔΣ να έχει μόνον επιτελικό ρόλο και να ασχολείται με θέματα στρατηγικής, προγραμματισμού και ελέγχου.
6. Η διαχείριση των εκτελεστικών θεμάτων να ανήκει αποκλειστικά στο Συμβούλιο Γενικής Διεύθυνσης.

Αυστηρές ποινές
Στην Πρόταση γίνεται αναφορά για επιβολή αυστηρών ποινών στα μέλη του ΔΣ για παρατυπίες, ατασθαλίες και κακή διαχείριση της περιουσίας της Cyta. Παράλληλα, ανάμεσα στους στόχους που έχουν τεθεί είναι η απαγκίστρωση της Διοίκησης του Οργανισμού από τις εξωτερικές παρεμβάσεις. Καθοριστικής σημασίας θεωρείται η βελτίωση της διακυβέρνησης και των κανονισμών λειτουργίας του τμήματος εσωτερικού ελέγχου και των αρμοδιοτήτων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

Προσλήψεις και προαγωγές
Οι Συντεχνίες θεωρούν ότι οι αρμοδιότητες θα πρέπει να φύγουν από τα Διοικητικά Συμβούλια, με εξαίρεση ίσως την επιλογή της Ανώτατης Διεύθυνσης, ενώ, αναφορικά με θεσμικά ζητήματα, επιμένουν στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που λειτουργεί η Cyta, ώστε να διασφαλίζεται η ευελιξία, η ανταγωνιστικότητα και η αποδοτικότητα του Οργανισμού. Οι Συντεχνίες τονίζουν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την αυξημένη αυτονομία της Cyta, με την εφαρμογή γρήγορων διαδικασιών έγκρισης των προϋπολογισμών μέσω Βουλής.

Για τις Συντεχνίες είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση των κανονισμών προσωπικού, των σχεδίων υπηρεσίας και η σύνδεση των απαιτήσεων των θέσεων εργασίας με τα προσόντα των εργαζομένων. Υποστηρίζουν ότι είναι επιβεβλημένη η αναδιάρθρωση και η απλοποίηση της οργανωτικής δομής, με αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων στελεχών, μείωση των ιεραρχικών επιπέδων και εστίαση της κάθε οργανωτικής μονάδας αποκλειστικά στο κύριο αντικείμενό της.

Τέλος, αναφέρεται η ανάγκη εξορθολογισμού των υποχρεώσεων της Cyta, όπως δανείων ή οφειλών, αλλά και της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, καθώς επίσης και η επαναξιολόγηση των θυγατρικών εταιρειών, σε ό,τι αφορά τη δράση τους, τα αποτελέσματα και τις προοπτικές τους.

Εκσυγχρονισμός δίχως αποκρατικοποίηση
Ο ΓΓ της ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ - ΣΕΚ) Ηλίας Δημητρίου είπε ότι «μέσα από τις επιδιωκόμενες αλλαγές θα πρέπει να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της Cyta, το καθεστώς των εργαζομένων και τα δικαιώματά τους, ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του οργανισμού για την οικονομία και ο κοινωνικός και ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας που τη χαρακτηρίζει».

Ο κ. Δημητρίου ανακοίνωσε ότι οι Συντεχνίες έχουν ήδη αρχίσει έναν εσωτερικό διάλογο με τη Διοίκηση του Οργανισμού, στη βάση αυτής της πρότασης, και σημείωσε ότι «θα αρχίσουν οι συζητήσεις επί της ουσίας από τη Μεγάλη Τετάρτη», ενώ «έχουν οριστεί χρονοδιαγράμματα για υλοποίηση αυτού του εκσυγχρονισμού, που είναι ο Οκτώβριος του 2016».

Πρόσθεσε ότι «διεκδικούμε και απαιτούμε εκσυγχρονισμό του οργανισμού χωρίς αποκρατικοποίηση, χωρίς μετοχοποίηση, χωρίς ιδιωτικοποίηση».

Δεν φτάσαμε στο τέλος
Ανέφερε ο κ. Δημητρίου ότι «με σθένος και επιχειρήματα προσπαθήσαμε και πείσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων ότι δεν χρειάζεται η αποκρατικοποίηση για να πάει μπροστά ο Οργανισμός, δεν χρειάζεται να πλήξουμε και να εξουδετερώσουμε έναν κερδοφόρο Οργανισμό απλά και μόνο για να ακολουθήσουμε πρακτικές που εφαρμόστηκαν, κάτω από άλλες συνθήκες, σε άλλες χώρες».

«Για εμάς η ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών για αποκρατικοποίηση του Οργανισμού δεν είναι το τέλος του δρόμου» και «ουδέποτε επιδιώξαμε την αντιπαράθεση και τις δημόσιες συγκρούσεις», ανέφερε.

Το ζήτημα της αναπομπής του νόμου
Αναφορικά με το γεγονός ότι ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων συλλέγει στοιχεία και πληροφορίες από τη Cyta, ο κ. Δημητρίου είπε ότι τέθηκε από τις Συντεχνίες στην τελευταία συνεδρία του ΔΣ του Οργανισμού για το τι μέλλει γενέσθαι με αυτήν τη διαδικασία και με τους εργαζομένους που δίνουν αρκετό από τον χρόνο του Οργανισμού και τον δικό τους για να τροφοδοτούν με στοιχεία τον Έφορο, προσθέτοντας ότι η απάντηση που ήρθε είναι πως αναμένεται να δουν με το τι θα γίνει με το θέμα της αναπομπής ή όχι του νόμου που βρίσκεται στο Προεδρικό και στη συνέχεια να αποφασιστεί αν θα υπάρξει πάγωμα οποιασδήποτε ενέργειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα