Γάζα: Στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις -Δεν πάει Αίγυπτο αντιπροσωπεία Ισραήλ

Το Ισραήλ δεν θα αποστείλει αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στην Αίγυπτο ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα μετέδωσε χθες βράδυ η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές που εμπλέκονται το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο και στην Ντόχα, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση του Κατάρ.

Αντιθέτως, νωρίτερα αιγυπτιακές και λιβανικές δημοσιογραφικές πηγές μετέδιδαν ότι οι συνομιλίες για την εκεχειρία, την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και αποφυλάκιση Παλαιστινίων βαρυποινιτών θα άρχιζαν στο

Κάιρο την Κυριακή.

Τις βραδινές ώρες χθες, πηγές προσκείμενες στον Λευκό Οίκο φέρονταν να δηλώνουν σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι το Ισραήλ έχει αποδεχτεί τους βασικούς όρους της συμφωνίας εκεχειρίας και ότι η «μπάλα βρίσκεται στη Χαμάς» και σε εκείνην εναπόκειται εάν θα επιδείξει προθυμία για πρόοδο των συνομιλιών. Οι αμερικανικές δημοσιογραφικές διαρροές, ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε σχολιάστηκαν από ισραηλινής πλευράς.

Διαβάστε επίσης: Συζητήσεις ΗΠΑ - Κύπρου για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου προς Γάζα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την κρατική ισραηλινή τηλεόραση, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να είναι δυσαρεστημένος από την απόφαση του Υπουργού στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και μέλους του πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου, Μπένι Γκαντς, να μεταβείστις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γκαντς ανακοίνωσε την απόφασή του να μεταβεί στις ΗΠΑ το βράδυ της Παρασκευής. Σκοπός της επίσκεψης είναι να μεταφέρει μηνύματα και να ανταλλάξει απόψεις με ανώτατους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, στους οποίους περιλαμβάνεται η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν. Οι συναντήσεις του Μπένι Γκαντς στην Ουάσιγκτον θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα.

Παράλληλα, με μεγάλη ένταση πραγματοποιήθηκαν ογκώδεις διαδηλώσεις το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο του Τελ Αβίβ.

Χιλιάδες διαδηλωτές συμπαραστάθηκαν στον αγώνα των συγγενών των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, θέλοντας να στείλουν μήνυμα στην Κυβέρνηση να μην χρονοτριβεί μέχρι την επίτευξη συμφωνίας που θα προβλέπει την απελευθέρωσή τους.

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, ορισμένα συνθήματα των διαδηλωτών απαιτούσαν διενέργεια πρόωρων εκλογών. Η Αστυνομία πραγματοποίησε πάνω από 10 προσαγωγές, ενόσω δυνάμεις ασφαλείας ύστερα από πολλή ώρα κατάφερε να απομακρύνει τους διαδηλωτές από βασικούς οδικούς άξονες της πόλης.

Νωρίτερα χθες χιλιάδες διαδηλωτές και συγγενείς των ομήρων διαδήλωσαν έξω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, ζητώντας άμεση απελευθέρωση των συγγενών τους που κρατούνται στη Γάζα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα