Σείεται συθέμελα το κράτος

Ντόμινο αποκαλύψεων προκαλεί αλυσιδωτές αναταράξεις
Αλληλοκατηγορίες για διαφθορά μεταξύ Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα, καταγγελίες για παρεμβάσεις Νίκου Αναστασιάδη και νέα έρευνα που ρίχνει στα σκουπίδια το πόρισμα Καλλή

Υπό κατάρρευση βρίσκεται η κυπριακή δικαιοσύνη, από το ντόμινο αποκαλύψεων ανωτάτων θεσμικών αρχόντων σε σχέση με το οργιώδες παρασκήνιο, το οποίο φαίνεται να στήνεται

πίσω από την πλάτη του κυπριακού λαού, που παρακολουθεί εμβρόντητος αλλά και απογοητευμένος τις εξελίξεις.

Το φυτίλι του δυναμίτη στα θεμέλια της Νομικής Υπηρεσίας -και όχι μόνον- έμελλε να ανάψει σπίθα που άθελά του έριψε το παραιτηθέν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Στέλιος Κοιλιάρης, όταν κατήγγειλε ότι η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη συκοφαντούσε τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου για δωροδοκία.

Εμφανής πρόθεση τού κ. Κοιλιάρη ήταν να δώσει, ενδεχομένως, το νομικό έρεισμα για παύση της. Ο ίδιος, όπως και η κ. Γιωρκάτζη, πάντως, είχαν ξεκαθαρίσει πως δεν αμφισβητούν την εντιμότητα του Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Ωστόσο, η ποινική έρευνα που ζήτησε ο Βοηθός Εισαγγελέας για να ξεκαθαρίσει τη θέση του, εντέλει στράφηκε εναντίον του.

Πόρισμα και οι νέες καταγγελίες
Χθες το μεσημέρι, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης έδωσε στη δημοσιότητα τα κύρια συμπεράσματα του πορίσματος της έρευνας που διενήργησε ο πρώην δικαστικός Παναγιώτης Καλλής και ξεκαθάρισε πως θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του κ. Ερωτοκρίτου, για τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας δημοσίου λειτουργού.

Στο πόρισμά του ο Παναγιώτης Καλλής αναφέρει ότι η μη εμφάνιση του δικηγόρου Παναγιώτη Νεοκλέους, που εκπροσωπούσε τη Λαϊκή Τράπεζα σε προσωπική αγωγή του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης και συναλλαγής μαζί του σε σχέση με άλλη υπόθεση, αυτήν της εταιρίας Providencia.

Το γάντι έριξε στη συνέχεια ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, σε δική του συνέντευξη Τύπου, η οποία ακολούθησε εκείνην του Κώστα Κληρίδη. Ο κ. Ερωτοκρίτου υπεραμύνθηκε των θέσεών του, απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον του και ανταπέδωσε τα πυρά, που βασίστηκαν μάλιστα στο πόρισμα Π. Καλλή, υπό τη μορφή καταγγελιών, ζητώντας διερεύνησή τους.

Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου διερωτήθηκε πώς μπορεί ο ίδιος να κατηγορείται για δεκασμό και όχι ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος, όπως ανέφερε, ανέστειλε ποινικές διώξεις σε σχέση με την υπόθεση της εταιρείας Providencia, μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον δικηγόρο Πάμπο Ιωαννίδη, ο οποίος εκπροσωπούσε τα ετεροθαλή αδέλφια 13χρονης ορφανής Ρωσίδας.

Σύμφωνα με τον Ρ. Ερωτοκρίτου, τα αδέλφια της ανήλικης προσπάθησαν, μέσω της εταιρείας Providencia, να της αποσπάσουν περιουσία πολλών εκατομμυρίων, με δόλο. Τις καταγγελίες Ερωτοκρίτου ακολούθησε βροχή ανακοινώσεων και τοποθετήσεων από τα πολιτικά κόμματα, που ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιληφθεί του πολύ σοβαρού ζητήματος, το οποίο σόκαρε την κοινή γνώμη. Τα κόμματα εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για τα ευρήματα του πορίσματος.

Νέα διερεύνηση
Την κατάσταση περιέπλεξε ακόμη περισσότερο χθες το απόγευμα γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ανακοίνωσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο θα μελετήσει κατά τη σημερινή συνεδρία του τις εξελίξεις στη Νομική Υπηρεσία και θα διορίσει ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές, για διερευνήσουν εκ νέου την όλη υπόθεση, συμπεριλαμβανομένων και των νέων στοιχείων που δημοσιοποίησε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου. Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε, παράλληλα, τον κυπριακό λαό ότι θα είναι άτεγκτος στην πάταξη της όποιας μορφής διαπλοκής, απ' όπου και αν αυτή προέρχεται.

«Οι σημερινές (χθεσινές) εξελίξεις στη Νομική Υπηρεσία του κράτους μού προκαλούν βαθύτατη θλίψη και προβληματισμό», ανέφερε ο Πρόεδρος στη γραπτή δήλωσή του, και πρόσθεσε ότι συμμερίζεται τα αισθήματα ανασφάλειας και απογοήτευσης που ο κυπριακός λαός αισθάνεται, και τα ερωτηματικά που του έχουν δημιουργηθεί όταν εκτοξεύονται τέτοιες κατηγορίες και καταγγελίες.

«Κατήγοροι με την υπόθαλψη του Προέδρου. Ντροπή!»
Η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα. «Ντροπή», δήλωσε ο κ. Κληρίδης σε ανακοίνωσή του, λέγοντας πως «κατηγορούμενοι γίνονται κατήγοροι με την υπόθαλψη του Προέδρου της Δημοκρατίας». Ο κ. Κληρίδης δήλωσε επί λέξει τα εξής: «Παρακολούθησα με πολλή προσοχή τόσο τις δηλώσεις του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα όσο και την ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Απαξιώ να απαντήσω καθ' οιονδήποτε τρόπο σε όσα αστήρικτα λέχθηκαν προς δημιουργία προπετάσματος καπνού και αποπροσανατολισμού. Δυστυχώς, βλέπω να διαψεύδονται και οι τελευταίες προσδοκίες που είχα, για ένα καλύτερο μέλλον αυτού του τόπου. Ακολουθούνται με ευλάβεια όλες οι νόμιμες και συνταγματικές διαδικασίες, και τελικά οι κατηγορούμενοι μετατρέπονται σε κατηγόρους, με τη συνδρομή και υπόθαλψη του Ανώτατου Άρχοντα της χώρας. Ντροπή!».

Η ανακοίνωση του Βοηθού Εισαγγελέα πιθανόν να προμηνύει ολική ρήξη του με τον Πρόεδρο του Δημοκρατίας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να καλλιεργείτο εδώ και καιρό. Το Προεδρικό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εμφανίζεται δυσαρεστημένο για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στις έρευνες για την οικονομία. Από την άλλη, θέση του Γενικού Εισαγγελέα είναι πως τέτοιες σοβαρές υποθέσεις χρήζουν λεπτού και προσεκτικού χειρισμού, προκειμένου να μη γίνουν λάθη τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τα ενεχόμενα πρόσωπα προς υπεράσπισή τους.

Στον κάλαθο το πόρισμα Καλλή
Η διεξαγωγή δεύτερης ποινικής έρευνας ουσιαστικά πετάει στον κάλαθο των αχρήστων το πόρισμα Καλλή, για το οποίο το Προεδρικό πιστεύει ότι έγινε χωρίς να ληφθούν υπ' όψιν τα δεδομένα που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Διευκρινίσεις επ' αυτού καλείται να δώσει και ο Παναγιώτης Καλλής. Επίσης, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Σ», ενδεχόμενη έναρξη νέας ποινικής έρευνας αναμένεται να αναστείλει ή και να ακυρώσει την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του Βοηθού Εισαγγελέα.

Ακόμη και στο σενάριο που ο Κώστας Κληρίδης προχωρήσει στην καταχώριση κατηγορητηρίου εναντίον του κ. Ερωτοκρίτου, βάσει του πορίσματος Καλλή, το δικαστήριο, αφού εξετάσει σχετικό αίτημα της υπεράσπισης, είναι δυνατόν να αναστείλει ή και να ακυρώσει την εκδίκαση της υπόθεσης, μέχρι να αποπερατωθεί η νέα ποινική διερεύνηση. Τίθενται, επίσης, σειρά εύλογων ερωτημάτων, όπως: Ποιοι θα είναι οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που θα αναλάβουν τη νέα διερεύνηση; Αν αυτοί είναι ανακριτές από την Αστυνομία, τότε από πού θα λαμβάνουν οδηγίες; Θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας;
Ο μόνος που μπορεί να δώσει τις απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από τον Πρόεδρο οι «παρεμβάσεις»
Αποκορύφωμα των χθεσινών εξελίξεων ήταν η αποκάλυψη σε χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ του «Σίγμα», ότι οι παρεμβάσεις, στις οποίες αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Εισαγγελέας, αφορούσαν τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. ?Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Γενικός Εισαγγελέας ενοχλήθηκε διότι χθες το πρωί και πριν από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Καλλή, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος φέρεται να ζήτησε ενημέρωση από τον Γενικό Εισαγγελέα για τα ευρήματα του πορίσματος.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αρνήθηκε να ενημερώσει τον Πρόεδρο και, μετά από έντονη λογομαχία, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε στον Κώστα Κληρίδη να πράξει όπως νομίζει. Πάντως, το περιβάλλον του Προέδρου Αναστασιάδη υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση για παρέμβαση. «Ο Πρόεδρος ήθελε απλά να ενημερωθεί», λένε οι ίδιες πηγές.
Η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα υποστηρίζει ότι δεν ήταν σωστό, ο Πρόεδρος να ζητά ενημέρωση λίγη ώρα πριν από την συνέντευξη Τύπου για το πόρισμα Καλλή.

«Αξιοποιήσιμο υλικό» για παύση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη
«Στην έκθεση του ποινικού ανακριτή Παναγιώτη Καλλή για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου περιλαμβάνεται υλικό, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για το αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς παύση της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη», δήλωσε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης. Ανέφερε, επίσης, ότι οι οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι όπως η Νομική Υπηρεσία προχωρήσει με το αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Κληθείς να πει αν όσα αναφέρονται στην έκθεση Καλλή ενισχύουν την υπόθεση, ο κ. Κληρίδης είπε ότι παρέχουν κάποιο υλικό, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί. Σημείωσε ακόμα ότι η ομάδα, η οποία καταρτίστηκε γι' αυτόν τον σκοπό, προχωρεί στην περαιτέρω διερεύνηση του νομικού υπόβαθρου, το οποίο μπορεί να στηρίξει ένα τέτοιο αίτημα. Μιλώντας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κληρίδης παρέθεσε τις αναφορές στην έκθεση του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή Παναγιώτη Καλλή, ο οποίος, όπως σημειώνει στο πόρισμά του, διερεύνησε «κατά πόσο το γραφείο Νεοκλέους έχει δωροδοκήσει τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.

Δεν διερευνώ», προσθέτει, «κατά πόσο η Διοικητής έχει αναφέρει ή όχι τα όσα της αποδόθηκαν από τον κ. Κοιλιάρη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως στις 12 Μαρτίου 2015. Επομένως», συνεχίζει, «τα όσα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, Κοιλιάρης, Συρίχας, Κωνσταντίνου, Πολυδωρίδης και Μάνναρης έχουν αποδώσει στη Διοικητή -με διαφορετικό λεκτικό ο καθένας από αυτούς- δεν έχουν αποδεικτική αξία σε σχέση με τα υπό διερεύνηση θέματα».
Ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής αναφέρει, ακόμη, στην έκθεσή του ότι «τα μέλη του ΔΣ Περσιάνης και Ζένιος δεν έχουν επιβεβαιώσει τα όσα, σύμφωνα με τα πιο πάνω πέντε μέλη του ΔΣ, είχε αναφέρει η Διοικητής».

Keywords
Τυχαία Θέματα