Στα σκαριά το νέο τουρκικό αεροπλανοφόρο, μεγαλύτερο από το Αναντολού

Η Τουρκία ενισχύει την άμυνα και την αυτάρκειά της στον τομέα της ναυτικής ισχύος, ξεκινώντας τη σχεδίαση και την κατασκευή ενός νέου «εθνικού αεροπλανοφόρου», το οποίο θα υπερβαίνει σε μέγεθος και δυνατότητες το υπάρχον Αναντολού. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει οδηγία και ήδη μία ομάδα εργασίας 110 ατόμων ασχολείται με το σχεδιασμό της ιδέας και της προετοιμασίας για την κατασκευή του νέου αεροπλανοφόρου.

Το νέο αεροπλανοφόρο θα είναι σε θέση να δέχεται εγχώρια επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθιστώντας το ένα ισχυρό εργαλείο για την πολεμική

ναυτική ισχύ της Τουρκίας στην επονομαζόμενη Γαλάζια Πατρίδα.

Το νέο πρότζεκτ έχει αναλάβει να υλοιποιήσει η Διεύθυνση Σχεδιασμού (DPO) του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, η οποία άνοιξε τις πόρτες της στους εκπροσώπους του τουρκικού Τύπου κι ο διοικητής του ναυπηγείου στην Κωνσταντινούπολη, αντιναύαρχος Ερντίντς Γετκίν, και ο διευθυντής της DPO, συνταγματάρχης Χακάν Ουτσάρ, έδωσαν πληροφορίες σχετικά με όλα τα πρότζεκτ που πραγματοποιούνται στο ναυπηγείο.

Εθνικό Αεροπλανοφόρο

Το «Σχέδιο του Εθνικού Αεροπλανοφόρου», όπως ονομάστηκε, βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού της ιδέας και προβλέπεται να δέχεται εγχώρια επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Για τον σκοπό αυτό, διεξάγονται εργασίες με τις εταιρείες Baykar και TAI, τις δύο κορυφαίες εταιρείες της Τουρκίας στον τομέα της μη επανδρωμένης αεροπλοΐας.

Για το νέο εθνικό αεροπλανοφόρο, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας 110 ατόμων με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από διάφορες μονάδες του πολεμικού ναυτικού. Η Ομάδα Εργασίας χωρίστηκε σε υποομάδες ανάλογα με τους τομείς εξειδίκευσής της και ξεκίνησε το σχεδιασμό.

Λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα τεχνολογικά επιτεύγματα, πραγματοποιήθηκαν μελέτες για τον προσδιορισμό των αεροσκαφών που μπορούν να απογειωθούν και να προσγειωθούν από το πλοίο και της γεωμετρίας του διαδρόμου προσγείωσης.

Istanbul: Η νέα φρεγάτα της Τουρκίας για να ‘υπηρετήσει’ τη Γαλάζια Πατρίδα

Την ίδια ώρα, ένα άλλο έργο που εκτελείται από την DPΟ είναι η φρεγάτα «Istanbul Class Frigate Project» με ανώτερες επιχειρησιακές λειτουργίες, όσον αφορά τους ελιγμούς.

Με διαφορετικές δυνατότητες και μεγαλύτερο εκτόπισμα από τις κορβέτες κλάσης ADA (με το όνομα Χάλκη, Πρίγκηπος και Πρώτη), το μήκους 113 μέτρων και πλάτους 14,4 μέτρων πλοίο Istanbul θα είναι σε θέση να ταξιδέψει από τη ναυτική βάση του Γκιολτζούκ στη Νέα Υόρκη χωρίς την ανάγκη ανεφοδιασμού.

Η φρεγάτα μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τον κατευθυνόμενο πύραυλο ATMACA που έχει αναπτύξει η Roketsan, ο οποίος έχει εμβέλεια 120 ναυτικά μίλια. Το πλοίο διαθέτει επίσης ένα πρωραίο πυροβόλο των 76 χιλιοστών και δύο τηλεχειριζόμενα οπλικά συστήματα των 25 χιλιοστών που μπορούν να βάλουν τόσο κατά στόχων στην επιφάνεια της ξηράς όσο και κατά στόχων στην επιφάνεια του νερού.

«Είναι έτοιμη να υπηρετήσει στη Γαλάζια Πατρίδα μας. Με τα προηγμένα και ικανά συστήματα διοίκησης και ελέγχου της, θα διαθέτει μια πολύ αποτελεσματική δύναμη κρούσης με τους ενισχυμένους αισθητήρες και τα όπλα της. Νομίζω ότι το πολεμικό μας ναυτικό θα αποκτήει μια πολύ σημαντική ικανότητα με τα υπό κατασκευή πλοία. Η φρεγάτα μας Istanbul παραδόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2024. Αναμένουμε να ενταχθεί και στον στόλο του πολεμικού μας ναυτικού μας σε περίπου ένα μήνα».

TF-2000

Στη φάση της κατασκευής είναι και το «TF 2000 Air Defence Warfare Destroyer Project», το οποίο ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου 2019.

Σε αντίθεση με τις κορβέτες κλάσης ADA και τη φρεγάτα κλάσης Istanbul, αυτό το αντιτορπιλικό θα είναι εξοπλισμένο με ένα ραντάρ πολλαπλών χρήσεων με φασική συστοιχία που αποτελείται από ραντάρ πολλαπλών χρήσεων και μεγάλης εμβέλειας και ένα εθνικό σύστημα κατακόρυφης βολής 96 κυψελών. Το πλοίο θα διαθέτει επίσης ικανότητα αντιαεροπορικού πολέμου και ανώτερη ικανότητα ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Φωτογραφία αρχείου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αναντολού,anantolou