Στεφάνου: Η ΑΗΚ να διατηρήσει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια

Η ΑΗΚ έχει και θα πρέπει να συνεχίσει να έχει καθοριστικό ρόλο στα ζητήματα της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας στην Κύπρο, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έπειτα από συνάντησή του την Τετάρτη με αντιπροσωπεία των συντεχνιών της ΑΗΚ στα γραφεία του κόμματος, ζητώντας παράλληλα

από την Κυβέρνηση να στηρίξει την ΑΗΚ, αλλά και να προχωρήσει στη φορολόγηση των υπερκερδών εταιρειών ενέργειας.

Στις δηλώσεις του προς εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Στεφάνου έκανε λόγο για μία ενδιαφέρουσα και δημιουργική συνάντηση με τις συντεχνίες της ΑΗΚ, κατά την οποία, όπως είπε, συζητήθηκαν τα σημαντικά και επείγοντα ζητήματα που σχετίζονται με την Αρχή και τον καθοριστικό της ρόλο ως δημοσίου οργανισμού στα ενεργειακά ζητήματα της χώρας.

«Η θέση του ΑΚΕΛ είναι διαχρονική και συνεχής, η ΑΗΚ έχει και θα πρέπει να συνεχίσει να έχει καθοριστικό ρόλο στα ζητήματα της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας στην Κύπρο. Γνωρίζοντας ότι είμαστε ένα απομονωμένο νησί, ένα ημικατεχόμενο κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι πολύ σημαντικό το κράτος να μπορεί να διαδραματίζει μέσω της ΑΗΚ καθοριστικό ρόλο στην προώθηση και στη διασφάλιση σημαντικών παραγόντων και δεδομένων ώστε να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια στον τόπο», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε πως είναι εξίσου σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα από το κράτος προς την ΑΗΚ να διασφαλίζει χαμηλή τιμή ηλεκτρισμού στους καταναλωτές, ένα ζήτημα για το οποίο, όπως είπε, υπάρχει τεράστιο θέμα στην Κύπρο, εξαιτίας είτε επενδύσεων που δεν έγιναν, είτε αποφάσεων που δεν υλοποιήθηκαν, είτε σχετικά με την έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, είτε γιατί η ΑΗΚ δεν αφέθηκε να κάνει τις επενδύσεις που θα έπρεπε, είτε γιατί με ευθύνες διοικητικών συμβουλίων της Αρχής δεν έκανε και η ίδια αυτά που θα έπρεπε.

«Το πιο σημαντικό για εμάς είναι το κράτος πρώτα από όλα να δίνει τη δυνατότητα στην ΑΗΚ να αναπτύσσει το έργο της, να αναπτύσσει τις επενδύσεις της, να φροντίζει και να αναπτύσσει τις υποδομές και να μπορεί να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον χώρο της ηλεκτροπαραγωγής», τόνισε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών και για τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίζει η ΑΗΚ και για το τι πρέπει η ΑΗΚ να κάνει και τι να αφεθεί από το κράτος να κάνει, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορεί να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της η Αρχή.

Πρόσθεσε πως συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο, ιδιαίτερα τη στιγμή που, όπως είπε, βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες επενδύσεις και έργα, αλλά και ενόψει την ανάληψης των καθηκόντων του νέου ΔΣ της ΑΗΚ, το οποίο, όπως ανέφερε, θα κριθεί από τις αποφάσεις και τις πράξεις κατά πόσο θα σταθεί αντάξιο του καθοριστικού ρόλου που αναλαμβάνει.

«Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της ΑΗΚ, θα συνεχίσει να έχει απαιτήσεις και από την ΑΗΚ. Ο στόχος πάντα είναι να πετύχουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της εποχής, να καλύψουμε τα μεγάλα στοιχήματα που υπάρχουν ενώπιον της Κύπρου με σημαντικό σκοπό να παρέχουμε ηλεκτρική ενέργεια στον τόπο με τη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Μπορούμε να το πετύχουμε, αλλά χρειάζεται να εργαστούμε πολύ σκληρά για την υλοποίησή του», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Κυριάκος Ταφούνας είπε ότι οι εκπρόσωποι των συντεχνιών αντάλλαξαν απόψεις με την ηγεσία του ΑΚΕΛ για θέματα του ευρύτερου τομέα της ενέργειας, καθώς και για θέματα που αφορούν την ίδια την Αρχή και τους εργαζόμενους, ενώ είχαν επίσης την ευκαιρία να αναδείξουν και δράσεις και έργα για τα οποία οφείλει σύντομα η πολιτεία να επιτρέψει στην ΑΗΚ να προχωρήσει και τα οποία θα λειτουργήσουν προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Ερωτηθείς αν συζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να προωθηθούν άμεσα, είπε ότι τα θέματα συζήτησης είναι γνωστά και έχουν τεθεί και δημόσια, όπως το δικαίωμα και η ανάγκη να επιτραπεί στην ΑΗΚ να προχωρήσει σε επενδύσεις ΑΠΕ, το δικαίωμα στην ΑΗΚ να αγοράζει φτηνή ενέργεια από ΑΠΕ και να τη μετακυλίει στους καταναλωτές, και η άμεση ανάγκη αδειοδότησης του πλάνου ανάπτυξης της Δεκέλειας, για την οποία έχει εδώ και ένα χρόνο ληφθεί απόφαση ότι είναι αναγκαία, τόσο για την επάρκεια και διασπορά παραγωγής και σωστής λειτουργίας των δικτύων.

Σημείωσε επίσης την ανάγκη στελέχωσης του οργανισμού, καθώς και την ανάγκη για κεντρική αποθήκευση ενέργειας, η οποία, όπως είπε, μεταφράζεται σε αποθήκευση στα δίκτυα, κατ’ επέκταση και κοντά στις κατοικημένες περιοχές όπου λαμβάνει χώρα η μεγάλη ανάπτυξη ως προς την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για οικιακούς καταναλωτές, αποθήκευση, όπως είπε, που θα βοηθήσει και στους σχεδιασμούς του κράτους για τα εξαγγελθέντα σχέδια και θα αποτρέψει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη διακοπή των οικιακών φωτοβολταϊκών, με πραγματικό όφελος για τον καταναλωτή.

Επανερχόμενος ο κ. Στεφάνου, και σχολιάζοντας πρόσφατη ανακοίνωση περί επένδυσης της ΑΗΚ για μεγάλη μονάδα ΑΠΕ, είπε ότι το ΑΚΕΛ θα επαναφέρει ήδη κατατεθειμένη πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας, όπως έχει γίνει σε πολλές χώρες της ΕΕ, και διοχέτευση των εσόδων στους καταναλωτές και τη συνέχιση των επενδύσεων.

«Καλώ την Κυβέρνηση να μην συμπεριφερθεί όπως η προηγούμενη, η οποία παρά τις υποσχέσεις δεν προχώρησε και εμπόδισε με τον τρόπο της το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών, και να βοηθήσει ώστε να φορολογηθούν τα υπερκέρδη στον χώρο της ενέργειας, να παραχωρηθεί κάθε δυνατότητα επί του εδάφους στην ΑΗΚ να προχωρήσει σε επενδύσεις, διεισδύοντας περισσότερο στον χώρο των ΑΠΕ, και να στηρίξει την ΑΗΚ ώστε να μπορεί να διαδραματίζει τον καθοριστικό της ρόλο στον τομέα της ενέργειας, ειδικά σε περιόδους κρίσης», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα