Στην ατζέντα Μπορέλ και ΥΠΕΞ των 27 το μέλλον της Γάζας, ανέφερε ο Στάνο

Η συζήτηση για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας έχει ξεκινήσει να συζητείται, με την Παλαιστινιακή Αρχή να δηλώνει έτοιμη να αναλάβει «σε κάποιο στάδιο και κάποια μορφή» τη διακυβέρνηση της περιοχής, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις Πίτερ Στάνο μιλώντας στη μεσημβρινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερωτήσεις ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η οποία σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση επρόκειτο

να ξεκινήσει στις 18:30 ώρα Βρυξελλών (19:30 ώρα Κύπρου).

Ο κ. Στάνο τόνισε πως το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι και η διεθνής κοινότητα «θα πρέπει να δουν πώς να αποτραπεί από το να ξανασυμβεί στο μέλλον αυτό που έγινε στις 7 Οκτωβρίου», και «πώς θα διασφαλιστεί πως οι άνθρωποι στη Γάζα θα μπορούν να ζουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια».

Διαβάστε ακόμη: Δώδεκα νεκροί από επίθεση σε νοσοκομείο, λέει το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς

Αυτό που συζητείται κατά τον κ. Στάνο είναι πως «κάποιου είδους παλαιστινιακή αρχή θα πρέπει να βρίσκεται στη Γάζα, καθώς φυσικά δεν μπορεί να τεθεί ξανά υπό την κατοχή του Ισραήλ, δεν μπορεί να συνεχίσει κυβερνάται από τη Χαμάς», η οποία όπως είπε δεν είχε μέλλον στην Λωρίδα της Γάζας.

«Μετά τις συνομιλίες που είχε με Παλαιστίνιους εκπροσώπους ο Ύπατος Εκπρόσωπος αντιλαμβάνεται και του έχει ειπωθεί πως η Παλαιστινιακή Αρχή είναι πράγματι έτοιμη να αναλάβει σε κάποιο στάδιο με κάποια μορφή» και πως αυτό θα πρέπει να συζητηθεί «με τη στήριξη Αραβικών χωρών και των Ηνωμένων Εθνών» επεσήμανε ο κ. Στάνο.

Στόχος είναι αυτή η περιοχή «να τύχει σωστής διακυβέρνησης και όχι από μια τρομοκρατική οργάνωση» σημείωσε.

Ο κ. Στάνο σημείωσε πως ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα ενημερώσει τους ΥΠΕΞ της ΕΕ για τις επαφές που είχε στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, καθώς και με αξιωματούχους των χωρών του Κόλπου στο Μπαχρέιν, ωστόσο απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για το ποιες εντυπώσεις αποκόμισε ο κ. Μπορέλ, παραπέμποντας στις ανακοινώσεις που θα γίνουν μετά τη συνάντηση.

Όπως εν τω μεταξύ σημείωσε ο κ. Στάνο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ-Σαούντ, δεν θα συμμετάσχει τελικά στη τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας, αλλά θα συμμετάσχει με φυσική παρουσία στο επόμενο προγραμματισμένο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Δεκέμβριο. Όπως είπε, η απόφαση αυτή λήφθηκε σε συνάντηση που είχε με τον κ. Μπορέλ στη Μανάμα του Μπαχρέιν, ενόψει και της μετάβασης αξιωματούχων χωρών του Κόλπου στην Κίνα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το Ισραήλ μπορεί να θεωρηθεί πως βρίσκεται ακόμα σε αυτοάμυνα, ο κ. Στάνο απάντησε θετικά υπενθυμίζοντας πως η Χαμάς κρατά ακόμα ομήρους και εξαπολύει επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, συνέχισε, η ΕΕ τονίζει την επείγουσα ανάγκη να γίνει σεβαστό το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατευτούν οι άμαχοι.

Κληθείς να σχολιάσει αν η ΕΕ στηρίζει το ενδεχόμενο διερεύνησης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο πιθανών εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα, όπως έκανε στην περίπτωση της Ουκρανίας, ο κ. Στάνο υπογράμμισε πως η ΕΕ τάσσεται υπέρ της λογοδοσίας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, αλλά πως το ΔΠΠ είναι ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα στο οποίο η ΕΕ δεν μπορεί να παρέμβει.

Υπενθύμισε πάντως πως το 2021 το ΔΠΠ ξεκίνησε έρευνα όσον αφορά την κατάσταση στην Παλαιστίνη, και πως το δικαστήριο οφείλει να διερευνήσει όλα τα φερόμενα εγκλήματα σε μια συγκεκριμένη περίπτωση.

Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις για το πού βρίσκεται η προαναγγελθείσα εξέταση της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς τους Παλαιστινίους, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν τυγχάνει κατάχρησης για σκοπούς τρομοκρατίας, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μαμέρ, περιορίστηκε να αναφέρει πως σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις για το θέμα.

Αργότερα το απόγευμα ο κ. Μαμέρ ανακοίνωσε μέσω ανάρτησης του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) πως στην ατζέντα του Κολεγίου των Επιτρόπων που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Στρασβούργο θα βρίσκεται και η αναθεώρηση της οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους. Το ζήτημα δεν βρισκόταν μέχρι πρόσφατα στο δημόσια αναρτημένο προσχέδιο της ατζέντας του Κολεγίου.

Υπενθυμίζεται πως η επανεξέταση της βοήθειας δεν αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά τη συνεισφορά της ΕΕ στην ανάπτυξη και την οικονομία των Παλαιστινίων, μέσω της Παλαιστινιακής Αρχής.

Πηγή: ΚΥΠΕ  

Keywords
Τυχαία Θέματα