Στο Μπακού ο Τατάρ επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας

Επικεφαλής μιας ομάδας 200 ατόμων, αναχώρησε σήμερα το πρωί από τα κατεχόμενα για το Αζερμπαϊτζάν, ο Ερσίν Τατάρ για να συμμετάσχει σε εκδήλωση με τίτλο «Ημέρα γνωριμίας των Τ/κ» στο Μπακού, υπενθυμίζοντας την δήλωση του Αζέρου Προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ ότι μια μέρα η σημαία του ψευδοκράτους θα κυματίσει στο Αζερμπαϊτζάν.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην ίδια εκδήλωση θα συμμετάσχουν ο «πρωθυπουργός», ο «υπουργό τουρισμού» ενώ θα έχουν όλοι κι άλλες επαφές. Η επίσκεψη πραγματοποιείται για να διευρύνουν τις εμπορικές, οικονομικές και πολιτικές τους σχέσεις

με την «αδελφή χώρα Αζερμπαϊτζάν», είπε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου πριν την αναχώρηση ο Τ/κ ηγέτης. Είναι μια πρώτη κίνηση αυτό το ταξίδι, είπε.

Για το Κυπριακό επανέλαβε ότι δεν θα εισέλθουν στην επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων χωρίς να γίνει αποδεκτή η ισότιμη κυριαρχία τους και το ίσο διεθνές καθεστώς. «Υπάρχουν δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο», είπε παραπέμποντας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, όπου φαίνεται – όπως είπε - τι συμβαίνει όταν δεν επιτυγχάνεται σταθερότητα στην περιοχή.

Η καλύτερη λύση, συνέχισε, για να αποτραπεί η επιστροφή της Κύπρου στην προ του 1974 εποχή και να αποφευχθεί η σύγκρουση είναι η λύση δύο κρατών.

Μεταβαίνουν στο Μπακού με μεγάλη αντιπροσωπεία, ανέφερε, συμπεριλαμβανομένου του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου, του βιομηχανικού, της πλατφόρμας οικονομικών οργανώσεων, εκπροσώπων ξενοδοχείων, εκπροσώπων «πανεπιστημίων» και ομάδων λαϊκού χορού.

Υπενθυμίζοντας την ομιλία του Προέδρου της Τουρκίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ερσίν Τατάρ σημείωσε ότι ο κ. Ερντογάν διατράνωσε σε όλο τον κόσμο πως η ανεξαρτησία του τουρκοκυπριακού «λαού» και του ψευδοκράτους πρέπει να αναγνωριστεί και να αναπτυχθεί πολιτιστική, πολιτική και οικονομική συνεργασία με το ψευδοκράτος.

Οι επαφές τους στο Αζερμπαϊτζάν, είπε, είναι  σημαντικές σε αυτό το πλαίσιο για την αποδοχή, την προβολή και την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ο κ. Τατάρ υπενθύμισε και την ξεκάθαρη – όπως είπε - δήλωση του Αζέρου Προέδρου Αλίεφ ότι μια μέρα η σημαία του ψευδοκράτους θα κυματίσει στο Αζερμπαϊτζάν, λέγοντας ότι θα καταβάλουν προσπάθεια να αναπτύξουν κάθε είδους δεσμούς με το «αδελφό κράτος». «Η άλλη πλευρά πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα για να αποτρέψει αυτές τις επαφές. Μας αποκαλεί διχοτομιστές και δεν θέλει κανείς να έχει επαφές μαζί μας».

«Από την άλλη πλευρά, ως λαός με εγγενή δικαιώματα και κυριαρχία, φυσικά έπρεπε να ιδρύσουμε το δικό μας κράτος αφού μας πέταξαν έξω από το κράτος υπό την απειλή των όπλων το 1963» ισχυρίστηκε. Αυτός ο δύσκολος αγώνας που δίνουν, συνέχισε, είναι απαραίτητος για να ζήσει ο «λαός» σε αυτή την «χώρα» με κυριαρχία, ανεξαρτησία, ελευθερία και την αξιοπρέπειά του και επανέλαβε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να μπει σε μια ομοσπονδιακή διαδικασία.

«Δεχόμαστε κάθε είδους πιέσεις για να απομακρυνθούμε από την μητέρα πατρίδα Τουρκία και να μας παρασύρουν σε μια επικίνδυνη περιπέτεια. Αλλά δεν θα μπούμε ποτέ σε επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης μέχρι να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική μας ισότητα» κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα