Στο έλεος της κακοκαιρίας Ciaran η Ευρώπη: Τουλάχιστον 15 νεκροί

Η καταιγίδα Κιαράν, που πλήττει από χθες, Πέμπτη, την Ευρώπη, έχει στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 15 ανθρώπους, ενώ έχει επίσης προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, με κλειστά λιμάνια και πτήσεις που ματαιώθηκαν.

Η καταιγίδα Ciaran ήταν ένας «κυκλώνας-βόμβα», εξήγησαν οι επιστήμονες: ασυνήθιστες καταιγίδες όπου η εκρηκτική εντατικοποίηση οδηγεί σε εξαιρετικά ισχυρούς ανέμους. Ήταν επίσης ασυνήθιστο ότι παρήγαγε τόσο ισχυρές βροχές όσο και ισχυρούς ανέμους σε πολλές περιοχές, σύμφωνα με την Guardian.

Ο

Colin Manning και η Hayley Fowler του Πανεπιστημίου του Newcastle στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι τέτοιες καταιγίδες είναι πιθανό να γίνουν συχνότερες λόγω της κλιματικής κρίσης. «Παράλληλα με την δραστική μείωση των εκπομπών, οι χώρες πρέπει να κατασκευάσουν πιο ανθεκτικές υποδομές» δήλωσαν.

Η καταιγίδα προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων στην Τοσκάνη, στην κεντροβόρεια Ιταλία, όπου σημειώθηκαν βροχοπτώσεις ρεκόρ, ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές. «Αυτό που συνέβη αυτή την νύχτα στην Τοσκάνη έχει όνομα: κλιματική αλλαγή», έγραψε στο λογαριασμό του στην πλατφόρμα X ο κυβερνήτης της Τοσκάνης Εουτζένιο Τζάνι, ο οποίος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην κεντρική Ιταλία, περίπου 48.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση, ενώ πολλά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω, κυρίως, των εκτεταμένων πλημμυρών σε δρόμους και ισόγεια. Στο μεταξύ, στη Λιγουρία με πρωτεύουσα τη Γένοβα, εξαιτίας της φουρτουνιασμένης θάλασσας, που έχει πολύ μεγάλα κύματα, ο περιφερειάρχης Τζοβάνι Τότι ζήτησε από τους κατοίκους να μην πλησιάζουν στην ακτή.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, σχεδόν όλοι από πτώσεις δέντρων, εν μέσω ανέμων που έφτασαν τα 200 χλμ/ώρα, σύμφωνα με τη Guardian. Δύο στο Βέλγιο, δύο στη Γαλλία, ένας στο κέντρο της Μαδρίτης, ένας στη Γερμανία κι ένας στην Ολλανδία.

Στη φλαμανδική πόλη της Γάνδης, ένα παιδί από την Ουκρανία, το οποίο έπαιζε στο ύπαιθρο, τραυματίστηκε από πτώση κλαδιών και υπέκυψε μερικές ώρες αργότερα στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την εισαγγελία. Σε ένα άλλο επεισόδιο, μια 64χρονη γυναίκα, η οποία επισκεπτόταν την περιοχή προερχόμενη από τη Γερμανία, σκοτώθηκε επίσης σε πάρκο της πόλης. Η 31χρονη κόρη της τραυματίστηκε σοβαρά.

Δείτε φωτογραφίες από την Ολλανδία:

Η καταιγίδα Κιαράν προκάλεσε τη διακοπή μέρους της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στη Φλάνδρα και τα τρένα κυκλοφορούσαν χθες, Πέμπτη, με μειωμένη ταχύτητα στο υπόλοιπο του Βελγίου.

Η θαλάσσια κυκλοφορία διακόπηκε επίσης για όλη την ημέρα στη ζώνη του λιμανιού της Αμβέρσας.

Προβλήματα αντιμετώπισε και το αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Ωστόσο οι πτήσεις συνεχίσθηκαν παρά τις πολυάριθμες καθυστερήσεις.

Ο τομέας των μεταφορών αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα στη δυτική Γαλλία, όπου η κυκλοφορία είχε απαγορευθεί χθες, Πέμπτη, το πρωί στο νομό Φινιστέρ. Στο αεροδρόμιο του Μποβέ, κοντά στο Παρίσι ματαιώθηκαν όλες οι πτήσεις μέχρι το μεσημέρι.

Δείτε φωτογραφίες από την Ισπανία:

Στην Ισπανία, το τμήμα της χώρας που επλήγη περισσότερο από την κακοκαιρία είναι το βορειοδυτικό, όπου ορισμένες ζώνες της Γαλικίας βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό λόγω των εξαιρετικά σφοδρών ανέμων στην ακτή. Σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία, ορισμένες παραλιακές ζώνες της Χώρας των Βάσκων βρίσκονται επίσης σε κόκκινο συναγερμό, με κύματα που μπορεί να φθάσουν τα 8 ή τα 9 μέτρα. Περισσότερες από 80 πτήσεις ματαιώθηκαν σε 11 αεροδρόμια της χώρας.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα