Στο στόχαστρο η Κύπρος: Συνώνυμη της διαφθοράς η χώρα μας το 2023

Ξέπλυμα χρήματος, βοήθεια σε Ρώσους ολιγάρχες, με λίγα λόγια.. διαφθορά.

Τα "Cyprus Confidential" έστησαν στον τοίχο την Δημοκρατία. Έρευνα της κοινοπραξίας δημοσιογράφων ICIJ καταγγέλλει πως η Κύπρος βοήθησε Ρώσους ολιγάρχες να ξεφύγουν από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Ρωσίας με εταιρείες κέλυφος στο νησί.

12/12/23. Η Κύπρος διεκδικεί μια θέση στη λίστα των Αμερικανικών κυρώσεων. Ο νέος κατάλογος

κυρώσεων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ περιλαμβάνει τέσσερα νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με την Κύπρο. Οι κυρώσεις αφορούν εταιρείες και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε διακίνηση ρωσικού χρυσού και μεταφοράς ρωσικών πυρομαχικών.

18/05/23. Το μενού των κυρώσεων είχε μόλις ανοίξει με τρεις εταιρείες, εγγεγραμμένες και στην Κύπρο, να υπόκεινται σε κυρώσεις, εξαιτίας διασύνδεσης με το Κρεμλίνο στη λίστα των Αμερικανικών κυρώσεων.

Κι αφότου μας έβαλαν στο σκαμνί, αρχής γενομένης στις 5 Ιουνίου άρχισαν οι εργασίες της Συνόδου της GRECO με ανάγνωση της Έκθεσης Αξιολόγησης για την Κύπρο και  την επιτροπή να εκδίδει συγκεκριμένες συστάσεις για  εξυγίανση του συστήματος. Η Κύπρος έλαβε 22 συστάσεις, οι οποίες είναι όλες υλοποιήσιμες.

Την πλειοψηφία των συστάσεων υιοθέτησε η Κυβέρνηση, ενώ και η Βουλή προσπαθεί να δημιουργήσει το νομοθετικό πλαίσιο που απαιτείται ανάμεσά τους και οι τροπολογίες για το πόθεν έσχες.

Ανάμεσα στις συστάσεις και ο εφοδιασμός της Αρχής κατά της Διαφθοράς με επαρκείς υλικούς και οικονομικούς πόρους, καθώς και προσωπικό.

Το 2023 έκανε ποδαρικό με την δίκη της πολύκροτης υπόθεσης των «χρυσών διαβατηρίων».

Ενόψει της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης της 1ης Ιουλίου του ‘23 και των μεταθέσεων των Δικαστών, η υπόθεση καταχωρίστηκε εκ νέου στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Αρχή κατά της διαφθοράς, «κόκκινοι φάκελοι» στο ποδόσφαιρο, καταγγελίες για εμπλοκή πρώην ΠτΔ, μετωπική των θεσμών του ΠτΔ και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και το φαινόμενο της θεσμικής κρίσης στη νήσο της Αφροδίτης που δεν είναι φαινόμενο καινούργιο, αναμένεται να συνεχιστεί με νέα επεισόδια τη χρονιά που έρχεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα