Συμφωνία στην γερμανική κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2024

Η γερμανική Κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2024 λίγο πριν την εκπνοή του τρέχοντος έτους. Ο προϋπολογισμός αναμένεται να ψηφιστεί τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου και θα περιλαμβάνει το φρένο χρέους για την επόμενη χρονιά.

Σε συνέντευξη Tύπου που παραχώρησαν ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, o Αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο Υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ανακοίνωσαν

την απόφασή τους να μην ανασταλεί για το 2024 το συνταγματικά κατοχυρωμένο φρένο του χρέους.

Για να επιτευχθεί αυτό, και να υλοποιηθεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, θα εφαρμοστούν περικοπές δαπανών, όπως προανήγγειλε ο Καγκελάριος, διευκρινίζοντας ότι θα καταργηθούν ορισμένες επιδοτήσεις επιβλαβείς για το κλίμα, όπως επίσης θα μειωθούν δαπάνες ορισμένων Υπουργείων και επιδοτήσεις του ομοσπονδιακού κράτους.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση δεν αποκλίνει από τους τρεις βασικούς της στόχους, όπως ξεκαθάρισε ο Καγκελάριος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «προωθούμε δυναμικά τον μετασχηματισμό της χώρας μας προς την κλιματική ουδετερότητα, ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή και είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας στον αγώνα της να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας», αν και «θα πρέπει να ανταπεξέλθουμε με λιγότερα χρήματα, προκειμένου να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους».

Μάλιστα, ο Καγκελάριος Σολτς σημείωσε ότι η Κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να αναστείλει αναδρομικά τους κανόνες του χρέους, σε περίπτωση επιδείνωσης της στρατιωτικής ή οικονομικής κατάστασης της Ουκρανίας, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο αναστολής του φρένου του χρέους και για την περαιτέρω καταβολή επιδοτήσεων στους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στην κοιλάδα του ποταμού Αρ, οι οποίες για το επόμενο έτος ανέρχονται στα 2,7 δισ. ευρώ.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός καλείται να καλύψει κενό 17 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024, ενώ σε ό,τι αφορά στο Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό (KTF), ο Καγκελάριος διευκρίνισε ότι το επόμενο έτος οι πόροι του Ταμείου θα περικοπούν κατά 12 δισ. ευρώ και μέχρι το 2027 θα υποστεί συνολικές περικοπές ύψους 45 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η επιδότηση στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρόκειται να τερματιστεί νωρίτερα από το αναμενόμενο, όπως ανακοίνωσε ο Χάμπεκ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ενώ δήλωσε ότι θα περικοπεί και η επιδότηση στην εγκατάσταση μονάδων ηλιακής ενέργειας και θα αυξηθεί η τιμή που επιβάλλεται για το διοξείδιο του άνθρακα στον ανεφοδιασμό οχημάτων και την θέρμανση.

Ο Υπουργός Οικονομικών Λίντνερ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι θα περικοπούν κατά 3 δισ. ευρώ συνολικά οι επιδοτήσεις που είναι επιβλαβείς προς το περιβάλλον. Αλλαγές επίκεινται και στον τρόπο χρηματοδότησης του Γερμανικού Σιδηροδρόμου, χωρίς ωστόσο να προγραμματίζονται περικοπές, ενώ ο Λίντνερ τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση στα κοινωνικά πρότυπα, ωστόσο αναμένεται εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ μέσω καλύτερης στόχευσης των κοινωνικών παροχών.

Τέλος, ο Γερμανός Καγκελάριος δήλωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να δώσει το συντομότερο δυνατό την συγκατάθεσή του στην συμφωνία που επετεύχθη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα