Συσκευές GPS για την προστασία του αιγυπτιακού γύπα στη Βουλγαρία

Συσκευές εντοπισμού GPS τοποθετήθηκαν αυτό το καλοκαίρι σε τέσσερις αιγυπτιακούς γύπες που ζουν στην ανατολική οροσειρά της Ροδόπης στην Βουλγαρία, με τον βουλγαρικό σύνδεσμο προστασίας των πτηνών (BSPB) να σημειώνει ότι η καταγραφή των στοιχείων από τις μετακινήσεις τους θα βοηθήσει στην προστασία αυτών των πουλιών που θεωρούνται ως είδος προς εξαφάνιση.

Τα δύο, ο Μομτσίλ και ο Σάρκο είναι ηλικίας δύο και τριών ετών και τα άλλα δύο, η Γιάννα

και ο Στένλι, είναι ενήλικες που ζουν στα βουνά της ανατολικής Ροδόπης και έχουν γεννήσει τρία νεογνά φέτος.

Οι συσκευές GPS παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο ενός προγράμματος προστασίας για τους αιγυπτιακούς γύπες και των περιοχών διέλευσής τους. Στο πλαίσιο του προγράμματος τα τελευταία 13 χρόνια τέτοιες συσκευές έχουν τοποθετηθεί σε πέραν των 90 γυπών σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Συρία Ιορδανία και Αιθιοπία. Τα δεδομένα που συλλέγονται δεν έχουν μόνο καταδείξει τις κύριες οδούς διέλευσής του είδους και τις περιοχές που κατοικούν τον χειμώνα αλλά βοήθησε στην ανακάλυψη περιστατικών δηλητηρίασης, σημείων παγίδευσης, περιοχών υψηλού κινδύνου ηλεκτροπληξίας και πολλές άλλες απειλές αυτών των πτηνών.

Οι μεγάλης κλίμακας δράσεις για τον περιορισμό των απειλών κατά μήκους της μεταναστευτικής οδού έχουν ήδη οδηγήσει στα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης του πληθυσμού του αιγυπτιακού γύπα στην Βουλγαρία, λέει ο BSPB.

Ο αιγυπτιακός γύπας θεωρείται ως ότι είναι από τα πιο απειλούμενα είδη στον πλανήτη και ο πληθυσμός του στα Βαλκάνια έχουν μειωθεί κατά πέραν του 80% τα τελευταία 25 χρόνια λόγω δηλητηρίασης, παγίδευσης και ηλεκτροπληξίας από του ηλεκτρικού δικτύου. Στη Βουλγαρία οι προσπάθειες διατήρησης τους πραγματοποιούνται από τον έργο προστασίας του αιγυπτιακού γύπα, New LIFE.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα