ΤΑ: Μεταρρύθμιση και αρρυθμίες

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη διοικητική Μεταρρύθμιση, αφού, σύμφωνα με τα νομοσχέδια που έχουν εγκριθεί, αλλάζουν μορφή πολλές διαδικασίες που επηρεάζουν την καθημερινότητα του πολίτη. Οδεύουμε σιγά σιγά προς τις εκλογές στις 9 του Ιούνη, οι οποίες και θα καθορίσουν και τα πρόσωπα που θα ηγηθούν της προσπάθειας.

Δυστυχώς, δεν έχουν γίνει όσα έπρεπε να είχαν προηγηθεί για

να μπορεί να γίνει κανονικά η μετάβαση στην νέα τάξη πραγμάτων. Αυτό που προβλέπει κυρίως η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ίδρυση των νέων επαρχιακών συμβουλίων είναι η ενοποίηση των υπηρεσιών υδατοπρομήθειας, των αποχετεύσεων, των σκυβάλων και κυρίως της πολεοδομίας και των αδειών οικοδομής ώστε να τεθούν όλα σε ένα ομοιόμορφο επίπεδο για όλη την νήσο. Αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών, οι Δήμοι, οι Κοινότητες καθώς και τα προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια των Επαρχιακών Οργανισμών δεν εργάζονται στον βαθμό που έπρεπε για υλοποίηση αυτού του στόχου. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, αυτό θα οξύνεται γιατί η προσοχή όλων θα στραφεί στην εκλογική διαδικασία.

Το υφιστάμενο μοντέλο αδειοδότησης της ανάπτυξης, όπως εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια, έχει αποτύχει. Έχουν γίνει προσπάθειες από τον τέως Υπουργό Εσωτερικών για την αναδόμηση του με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της διαδικασίας πολεοδομικής βεβαιότητας. Ο πολυδιαφημιζόμενος τρόπος αδειοδότησης που υποσχόταν έκδοση πολεοδομικής άδειας σε 10 εργάσιμες μέρες, δεν έχει λειτουργήσει. Οι 10 ημέρες έχουμε φτάσει στις περισσότερες φορές σε διάστημα περισσότερο από 6 μήνες, με την Πολεοδομία να έχει φορτωθεί ένα τεράστιο όγκο πολεοδομικών αιτήσεων που μέχρι πρότινος δεν ήταν η αρμόδια. Έτσι οι κυβερνητικοί παράγοντες κατάφεραν να βουλιάξουν την ανάπτυξη στο όνομα του ψηφιακού μετασχηματισμού, ψηφιοποιώντας όλη την γραφειοκρατία. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν δεν εργαστούν όλοι μαζί οι φορείς στη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου, η διαδικασία ανάπτυξης θα εκτροχιαστεί στα βαθιά νερά της γραφειοκρατίας, των διαδικασιών και της αποδιοργάνωσης των νέων Επαρχιακών Οργανισμών. Δεν φτάνει η νομοθετική αλλαγή, χρειάζεται εποπτεία των αλλαγών που είναι αναγκαίες, τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και προσαρμογή στα νέα δεδομένα, ώστε η 9η Ιουνίου να μάς βρει έτοιμους. Ο κώδωνας του κινδύνου ηχεί και οι υπεύθυνοι επιβάλλεται να διαβάσουν κενά και ελλείψεις και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Του Βαλεντίνου Φακοντή, βουλευτή ΑΚΕΛ, Πάφου

Keywords
Τυχαία Θέματα