Τα πρώτα τετράδυμα της Κύπρου-Η ιστορία μέσα από τα μάτια του γιατρού

Μια όμορφη αναδρομή στο παρελθόν έκανε ο παιδίατρος δρ Ανδρέας Σταυρίδης διηγώντας με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ιστορία από τα πρώτα τετράδυμα που γεννήθηκαν στην Κύπρο.

Τα πρώτα τετράδυμα κοριτσάκια γεννήθηκαν στην Κύπρο το 1983 με καισαρική τομή.

Όπως αναφέρει ο γιατρός στην ανάρτηση του «με αυτές γράφτηκε ακόμα μια λαμπρή και συνάμα συγκινητική ιστορία στην πορεία της ιατρικής του τόπου».

Αυτούσια η ανάρτηση

Αναμνήσεις...

Τα

τετράδυμα της Κύπρου.

Μια παγωμένη νύχτα στις 3:30 της 12ης του Μάρτη το 1983, στην κλινική του πρωτοπόρου σε θέματα γονιμότητας γυναικολόγου Τάκη Γεωργίου, γεννήθηκαν τα πρώτα τετράδυμα της Κυπρου.

Ήταν πρόωρα 28,3 εβδομάδων. Γεννήθηκαν με  καισαρική κάτω από νωτιαία αναισθησία που ο ίδιος ο Dr Γεωργίου χορήγησε, για να μην επιβαρυνθούν τα βρεφάκια με τη συνηθισμένη τότε, για καισαρικές, γενική αναισθησία.

Και τα τέσσερα νεογέννητα ήταν θηλυκά αν και προέρχονταν από διαφορετικά ωάρια και αναπτύχθηκαν σε διαφορετικούς σάκκους.

Τα βάρη τους ήταν 975 γρ. το μικρότερο, 1175, 1280 και1470 το μεγαλύτερο.

Μεταφέρθηκαν σε καλή κατάσταση στην Εντατική Μονάδα Νεογνών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσιας, είχαν καλήν πορεία, έκαναν τους γονείς που είχαν ακόμα ένα τρίχρονο κοριτσάκι, ευτυχισμένους και αυτόματα... πολύτεκνους.

Η κοινωνία και η πολιτεία αγκάλιασε τα τετράδυμα.

Τα φώτα της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν για κάμποσο καιρό στραμμένα στο πρωτάκουστο για την Κύπρο γεγονός.

Στην γέννα εκτός από τον κλινικάρχη, το προσωπικό της κλινικής, παρευρέθηκε και ο γυναικολόγος μακαριστός Μανώλης Μορφάκης.

Τα νεογέννητα παρέλαβαν και μετέφεραν στο νοσοκομείο οι Παιδίατροι Νίκος Περσιάνης, Παναγιώτης Ζαβρός και ο γράφων Ανδρέας Ν. Σταυρίδης.

Όπου και να ναι οι σαραντάχρονες τώρα γυναίκες, να έχουν την υγεία τους και να είναι ευτυχισμένες.

Με αυτές, γράφτηκε ακόμα μια λαμπρή και συνάμα συγκινητική ιστορία στην πορεία της ιατρικής του τόπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα