Τατάρ: «Ουδέποτε στην ιστορία ήταν ελληνικό νησί η Κύπρος»

Η Kıbrıs (24.05.23) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία πήρε την Κύπρο από τους Ενετούς δίδοντας χιλιάδες πεσόντες, ότι οι Οθωμανοί διοίκησαν το νησί για 357 χρόνια μεταξύ των ετών 1571 και 1878, ότι το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα, κατά την έκφρασή του, σε καμιά περίοδο της ιστορίας δεν μπόρεσε να διοικήσει

την Κύπρο και ότι το νησί ουδέποτε στην ιστορία ήταν ελληνικό.

Σύμφωνα με ανασκόπηση του Τ/κ Τύπου από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, μιλώντας σε εκδήλωση στην λεγόμενη διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας με τίτλο «Η τουρκοκυπριακή ιστορία και τα δύο κυρίαρχα ίσα κράτη», ο Τατάρ αναφέρθηκε σε ομιλία του πρώην Υπουργού Αποικιών της Βρετανίας, Ουίνστων Τσόρτσιλ, ο οποίος κατ’ ισχυρισμό είπε ότι η χώρα του νοίκιασε το νησί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και θα της το επιστρέψει αν αποσυρθεί.

Σημειώνοντας ότι η Βρετανία πήρε την διοίκηση του νησιού το 1914 και το έθεσε υπό την κυριαρχία της με την Συνθήκη της Λοζάνης το 1923, ο Τατάρ είπε ότι η Κύπρος έμεινε κάτω από την κυριαρχία της Βρετανίας 37 χρόνια και ισχυρίστηκε:

«Πάντα βλέπαμε την Κύπρο ως πατρίδα μας και αγωνιστήκαμε κατά της Μεγάλης Ιδέας. Η Κύπρος έμεινε πιο πολύ διάστημα κάτω από την διοίκηση των Οθωμανών».

Υποστηρίζοντας ότι μέχρι την ενοικίαση της Κύπρου στους Βρετανούς δεν υπήρξε μεγάλη διαφορά στον πληθυσμό των Τούρκων και των Ελλήνων του νησιού, ο Τατάρ είπε ότι ο ελληνικός πληθυσμός του νησιού, που δεν ήταν καν 100 χιλιάδες το 1878, έφρασε τις 400 χιλιάδες το 1960.

«Πολλοί Τουρκοκύπριοι μετανάστευσαν στην Ανατολία. Στις διαπραγματεύσεις προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν εναντίον μας την διαφορά πληθυσμού, όμως έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα λόγω των συμφωνιών του 1960», ισχυρίστηκε.

Υποστηρίζοντας ότι η κυριαρχία δεν είναι μόνο πάνω στο έδαφος, αλλά είναι και στις θάλασσες, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι υποθαλάσσιοι πόροι. Η Ελλάδα, η οποία ως χώρα είναι μικρότερη όμως θέλει να αποκομίσει υπεροχή στην θάλασσα, θέλει να κατέχει περισσότερο χώρο από την Τουρκία».

Αναφέροντας ότι υπάρχει μια συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης στην περιοχή που επιχειρείται να φτιαχτεί ο αγωγός East Med, ο Τατάρ είπε ότι η εταιρεία που ανέλαβε το έργο δήλωσε ότι πρέπει να ληφθεί άδεια και από την Τουρκία.    

Υποστηρίζοντας ότι επιθυμούν να επιλύσουν το ενεργειακό πρόβλημα με ένα σύστημα διασυνδεδεμένο μέσω Τουρκίας, όμως το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα δεν προσεγγίζουν θετικά το θέμα επειδή δεν θέλουν να αναγνωρίσουν την «κυριαρχία» του τουρκοκυπριακού «λαού», ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι μπορεί να γίνει συνεργασία ανάμεσα στα «δύο κράτη», να συνδεθεί το σύστημα στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές με την Τουρκία και έτσι να δίδεται στο σύστημα ο ηλεκτρισμός που παράγεται με ηλιακή ενέργεια.

Αναφερόμενος στους «κινδύνους» της λύσης με βάση την ομοσπονδία μετά την «μονομερή αποδοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», κατά την έκφρασή του, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

«Με ένα μοντέλο που η πλειοψηφία θα διοικεί την μειοψηφία και τα μηδέν στρατεύματα μηδέν εγγυήσεις εντός της ΕΕ, θέλουν να άρουν την κυριαρχία της Τουρκίας στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ατατούρκ είπε ‘προσέξτε την Κύπρο, αν πέσει σε εχθρικά χέρια, θα κλείσουν οι δρόμοι τροφοδοσίας’. Με την στρατηγική έννοια η Κύπρος είναι πολύ σημαντική, για τον λόγο αυτό υποστηρίζουμε τα δύο ίσα χωριστά κυρίαρχα κράτη».

Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι τόσο ίσοι όσο οι Ελληνοκύπριοι στο νησί, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι συμφωνία χωρίς κυριαρχία μοιάζει με «γράμμα πάνω στον πάγο» και ότι «με τον καιρό θα αφανιστούμε».

Υποστηρίζοντας ότι λόγω του γεγονότος ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν προσέγγισαν την λύση δεν κατάφεραν να επιτύχουν λύση εκείνοι που έλεγαν ότι θα την βρουν μέσα σε τρεις μήνες, ο Ταταρ είπε και τα εξής:

«Στο παρελθόν δόθηκαν υποχωρήσεις για λύση, ακόμα και χάρτες, όμως δεν κατέστη δυνατό να επιλυθεί το Κυπριακό. Ο πρώην Ελληνοκύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ρολάνδης παραδέχθηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε τις προτάσεις που έγιναν για λύση του Κυπριακού.

Εδώ και 50 χρόνια δοκιμάστηκε το μοντέλο λύσης στη βάση της ομοσπονδίας, όμως δεν υπήρξε αποτέλεσμα επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προσέγγισε την λύση. Οι Ελληνοκύπριοι έγιναν δεχτοί μονομερώς στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι υπάρχει διαφωνία στην Κύπρο και δεν είναι μέλος η εγγυήτρια Τουρκία.

Το Κυπριακό είναι το νούμερο ένα ζήτημα ασφάλειας της Τουρκίας. Η Τουρκία έγινε εγγυήτρια δύναμη χρησιμοποιώντας τα δικαιώματά της που απορρέουν από το παρελθόν. Δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο το μέλλον της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας, μετά από τον πόνο που βιώθηκε στην Κύπρο και τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν. Δεν μπορούμε να παραδώσουμε την κυριαρχία μας στους Ελληνοκύπριους.

Όταν τους ρωτάμε γιατί δέχτηκαν μονομερώς τους Ελληνοκύπριους στην ΕΕ, λένε ότι αυτή είναι μια πολιτική απόφαση’. Όταν τους βολεύει είναι νομικό, όταν τους βολεύει είναι πολιτικό ζήτημα.

Μας επιβάλλουν εμπάργκο σε όλους τους τομείς, δεν επιτρέπουν στις τουρκοκυπριακές ομάδες να παίξουν ακόμα και με ομάδες της Τουρκίας.

Θέλησαν να χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο για την ένωση την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εμείς θα υπερασπιστούμε το κράτος μας και την κυριαρχία μας. Βιώνονται σημαντικές εξελίξεις στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Παρά το γεγονός ότι θέλουν να μας αναγνωρίσουν, το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα που συμμετέχει στην ΕΕ, προσπαθεί να το εμποδίσει με δραστηριότητες λόμπι που εφαρμόζουν.

Μας βλέπουν το ίδιο με τους Μαρωνίτες, όμως είμαστε ίσοι με τους Ελληνοκύπριους λόγω των δικαιωμάτων μας που πηγάζουν από το παρελθόν. […]»

Keywords
Τυχαία Θέματα