Τατάρ: Περιμένουμε περισσότερα από τους Βρετανούς για λύση δυο κρατών σε Κύπρο

Το βιβλίο με τίτλο «Το όραμα για δύο κράτη στην Κύπρο», παρουσίασε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ετοιμάστηκε στα αγγλικά από τον Υπεύθυνο Εξωτερικού Τύπου του λεγόμενου  «Προεδρικού» Κερέμ Χάσερ.

Εκτός από τη Σιμπερ Τατάρ, σύζυγο του κατοχικού ηγέτη, στην εκδήλωση βρέθηκαν εκπρόσωποι και μέλη τοπικών και ξένων ενώσεων και μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα, ο πρόεδρος της YODAK Turgay Avcı, , ο πρώην πρωθυπουργός Hakkı Atun, ο πρώην διαπραγματευτής Osman Ertuğ και προσκεκλημένοι.

Απευθυνόμενος στους καλεσμένους στην
εκδήλωση,ο Τατάρ δήλωσε ότι εργάζονται πάνω σε αυτό το «σημαντικό», όπως χαρακτήρισε, βιβλίο για περισσότερα από δύο χρόνια και ευχαρίστησε τον Κερέμ Χασέρ, που έγραψε το βιβλίο, και όσους συνέβαλαν.
 


 

 «Ελπίζω ότι όταν ολοκληρώσουμε την αποστολή μας, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου θα αναγνωριστεί και θα γίνει περισσότερο αποδεκτή», είπε.

Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στους Βρετανούς καλεσμένους που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, ο Τατάρ  δήλωσε ότι η Αγγλία και η Κύπρος έχουν κοινούς και ισχυρούς δεσμούς.

Επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλοί Βρετανοί πολίτες που ζουν στο ψευδοκράτος. «Πρέπει να εργαστούμε μαζί για μια καλύτερη Κύπρο και γι' αυτό χρειαζόμαστε τη στήριξή σας», είπε.

Στο ίδιο πλαίσιο είπε ότι μετέφερε αυτό το θέμα σε ορισμένους Βρετανούς αξιωματούχους με τους οποίους είχε επαφές κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο πριν από μέρες. «Δεν μπορούσα να συναντήσω όλους όσους έπρεπε να συναντήσω στο Λονδίνο, μόνο με κάποιους αξιωματούχους. Δεν ήμουν καλεσμένος στην κηδεία της βασίλισσας ή στη στέψη του βασιλιά. Είπα στους φίλους μας στη Βουλή των Λόρδων να είμαστε κι εμείς εκεί. Γιατί είμαστε τόσο κυρίαρχοι όσο οι Ελληνοκύπριοι», είπε.

Απευθυνόμενος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Τατάρ πρόσθεσε· «Περιμένουμε περισσότερα από τη βρετανική κυβέρνηση γιατί γνωρίζουν την ιστορία του Κυπριακού καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον», είπε. 

Καλώντας τη βρετανική κυβέρνηση,ως εγγυήτρια δύναμη  στην Κύπρο, να αποδεχθεί την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, ο Τατάρ επανέλαβε ότι μια λύση στην Κύπρο είναι δυνατή με ένα μοντέλο λύσης δύο κρατών που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα. και ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.ότι θα εξασφάλιζε σταθερότητα.

Στην ομιλία του,έστειλε μήνυμα και στον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, υπενθυμίζοντας ότι είναι υπέρ της λύσης στην Κύπρο και ότι θέλουν μια λύση βασισμένη στη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών που ζουν δίπλα δίπλα στο νησί. Τόνισε για άλλη μια φορά την πεποίθησή του ότι μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο θα αυξήσει το επίπεδο ευημερίας στο νησί.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Υπεύθυνος Εξωτερικού Τύπου Κερέμ Χασέρ, είπε επίσης στην ομιλία του ότι ο Τατάρ ον κάλεσε στο γραφείο του αμέσως μετά την εκλογή του στο αξίωμα, λέγοντας ότι θα μπει μια πολύ σημαντική περίοδος όσον αφορά τη λύση των δύο κρατών. όραμα και ότι ήθελε να αρχίσει να γράφει ένα βιβλίο τεκμηριώνοντας τα πάντα.

Διαβάστε επίσης: Bάζουν μέχρι και τον Τσώρτσιλ στο «κόλπο» αναγνώρισης του ψευδοκράτους

Keywords
Τυχαία Θέματα