Τέμπη: Πολιτική αντιπαράθεση μετά τις δηλώσεις στελέχους ΟΣΕ για τη μονταζιέρα

Στο επίκεντρο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα έχει τεθεί εκ νέου το ζήτημα του μοντάζ του επίμαχου ηχητικού ντοκουμέντου που αφορά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, μετά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ Παναγιώτη Τερεζάκη, ο οποίος εμφανίστηκε να ενστερνίζεται τη θέση ότι το συγκεκριμένο ηχητικό δεν είναι το αυθεντικό.

Πιο

συγκεκριμένα, σε χθεσινές του δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΣΚΑЇ, ο κ. Τερεζάκης αρνήθηκε κάθε ανάμειξη του ΟΣΕ στην παραποίηση στοιχείων, λέγοντας ότι όλα τα κανάλια επικοινωνίας των στελεχών του Οργανισμού είναι στη διάθεση των ανακριτικών Αρχών, προκειμένου να τα διερευνήσουν. 

«Κάποιο κομμάτι της συνομιλίας κόπηκε από το σύνολο των συνομιλιών που έχουν γραφτεί. Τώρα τι μπορεί να σημαίνει αυτό, ποιος το έκοψε και γιατί το έκοψε;», ανέφερε ο ίδιος. «Ο διάλογος αυτός είναι υπαρκτός, έχει γίνει. Τώρα, μπορεί να μην έχει δοθεί ολόκληρος, να έχουν κοπεί κομμάτια και να έχουν μπει», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, σε μια πρώτη δημόσια παραδοχή ότι δεν πρόκειται για ένα αυθεντικό ηχητικό ντοκουμέντο.

Παράλληλα, ο κ. Τερεζάκης εκτίμησε ότι το δημοσιογραφικό μέσο που έδωσε στη δημοσιότητα το συγκεκριμένο ηχητικό πρέπει να κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την προέλευσή του.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία επαναφέρουν με δριμύτητα τις κατηγορίες για απόπειρες της κυβέρνησης να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη. Επιπλέον, έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μετά τις σημερινές δηλώσεις του Έλληνα Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος χαρακτήρισε το ζήτημα του ηχητικού «μη θέμα» ως προς την ουσία της υπόθεσης των Τεμπών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι άκουσε τις δηλώσεις του κ. Τερεζάκη και ότι θεωρεί ότι «υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ του τι προκύπτει από μια συνέντευξη και του τι λέει ο κ. Τερεζάκης, ο οποίος κάνει διάφορες υποθέσεις για το τι μπορεί να συνέβη, αλλά λέει ότι δεν έγινε κάτι συγκεκριμένα».

«Εδώ μιλάμε για ένα θέμα το οποίο είναι μη θέμα, ως προς την ουσία του ζητήματος των Τεμπών. Μιλάμε για το ανθρώπινο λάθος, για να συνεννοηθούμε. Μιλάμε για ένα σύνολο συνομιλιών. […] Αν υπάρχει ζήτημα διαρροής να το ερευνήσει η δικαιοσύνη και το ερευνά, αυτό είναι άλλο θέμα. Αλλά εδώ έχουμε 15 συνομιλίες. Βγήκαν στη δημοσιότητα οι συνομιλίες αυτές και μία εξ αυτών τη μέρα εκείνη φαίνεται ότι δεν βγήκε σωστά», υποστήριξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Απαντώντας στις δηλώσεις Μαρινάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με ανακοίνωσή του, σημείωσε ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος «τολμά για πολλοστή φορά να χαρακτηρίζει το έγκλημα των Τεμπών μη "θέμα"».

«Πρώτον, ενδιαφέρει ή όχι την κυβέρνηση να πληροφορηθεί ποιος έκανε μοντάζ συνομιλιών, δηλαδή αλλοίωση  του υλικού μετά από ένα δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή 57 ανθρώπων; Το θεωρεί "μη θέμα" και μετά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ κ. Τερεζάκη στον ραδιοφωνικό Σκάι; Δεύτερον, ποια συνομιλία είχε υπόψη του ο κ. Μητσοτάκης την 1η Μαρτίου του 2023, όταν έκανε τη δήλωση λίγες ώρες μετά το δυστύχημα ότι αυτό οφείλεται “αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος”. Αυτή που δόθηκε στα ΜΜΕ την ίδια μέρα (δηλαδή τη μονταρισμένη) ή αυτές που μεταδόθηκαν τις επόμενες μέρες και τις οποίες επικαλείται σήμερα;», διερωτάται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε τις δηλώσεις Τερεζάκη, υποστηρίζοντας ότι «επιβεβαιώνουν ότι λίγες ώρες μετά την τραγωδία, κάποιος -που δεν θα έπρεπε-, είχε στα χέρια του τις επίμαχες συνομιλίες του σταθμάρχη, τις χάλκευσε και τις διοχέτευσε σε ένα φιλικό προς την κυβέρνηση μέσο μαζικής ενημέρωσης».

«Έχουμε χρέος και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας και αυτού του αδίστακτου σχεδίου χειραγώγησης, στη Δικαιοσύνη. Έχουμε χρέος απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων, απέναντι στους τραυματίες και την ελληνική κοινή γνώμη», τόνισε ο ίδιος.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τέμπη, Πολιτική, ΟΣΕ,tebi, politiki, ose