Θανατηφόρο/Ακρωτήρι: Έκκληση χήρας σε Αμερικανό στρατιώτη-«Να πει την αλήθεια»

Η χήρα του Βρετανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ακρωτήρι στην Κύπρο κάλεσε τον Αμερικανό οδηγό που εμπλέκεται «να πει την αλήθεια».

Ο λοχίας Anthony Oxley πέθανε αφού χτυπήθηκε από αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας Αμερικανός στρατιώτης στις 14 Ιουνίου 2016.

Σύμφωνα με το BBC, η Σάλι Όξλεϊ είπε ότι η συμμετοχή σε

έρευνα στην Κύπρο την παραμονή της έβδομης επετείου από τον θάνατό του ήταν «μια καταστροφή της ψυχής».

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είπε ότι ο οδηγός «δεν κατηγορήθηκε για κανένα έγκλημα».

Διαβάστε ακόμη: Ακρωτήρι: Βρετανός στρατιωτικός σκοτώθηκε σε τροχαίο-Ζητά έρευνα η σύζυγος του

Ο Color Sgt Oxley, 40 ετών, από το Ryhill, κοντά στο Wakefield, οδηγούσε μια μοτοσικλέτα ενώ βρισκόταν στη βάση του RAF στο Ακρωτήρι όταν χτυπήθηκε.

Πέθανε αργότερα σε νοσοκομείο της Δημοκρατίας. Αναμένεται ότι θα ξεκινήσει ακρόαση για τον θάνατό του το επόμενο διάστημα.

Μια βρετανική έρευνα στο Γουέικφιλντ τον Φεβρουάριο του 2018 κατέγραψε μια ετυμηγορία και βρήκε ότι η αιτία του θανάτου ήταν τραυματισμοί στο κεφάλι ως αποτέλεσμα τροχαίας σύγκρουσης.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανέλαβε την έρευνα της συντριβής και έδωσε λίγες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα.

Ωστόσο, η κυρία Oxley, η οποία έκτοτε πιέζει για νέα έρευνα, είπε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η οδηγός είχε ξαφνικά στρίψει δεξιά στη λάθος πλευρά του δρόμου, κόβοντας τη διασταύρωση στον σύζυγό της.

Η 45χρονη, που ζει κοντά στο Μπάρνσλι, πιστεύει ότι οι αρχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν «αποτύχει» να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με το δυστύχημα, ενώ υπάρχουν στοιχεία που βρίσκονται σε αντίθεση με αυτά των ΗΠΑ.

«Αυτός ο άντρας έχει απομακρύνει την κόρη μου από τον πατέρα της, έναν πολύ - πολύ καλό πατέρα και έναν καλό σύζυγο. Αυτό πρέπει να σταματήσει, πρέπει να τελειώσει και ο μόνος τρόπος για να συμβεί είναι να πει την αλήθεια», είπε η κυρία Oxley.

«Δεν θέλω να είμαι στην Κύπρο, αλλά πρέπει να είμαι εκεί, μια μέρα πριν από το μνημόσυνο του. Καταστρέφει την ψυχή μου, αλλά πρέπει να είμαι εκεί. Πρέπει να φύγω. Πρέπει να βεβαιωθώ ότι ο σύζυγός μου θα δικαιωθεί».

Αυτή η έρευνα στην Κύπρο είναι η δεύτερη σε λιγότερο από δύο χρόνια, και οι δύο διεξάγονται από την κυπριακή κυβέρνηση.

Η πρώτη αναβλήθηκε πέρυσι αφού δόθηκε στην κυρία Oxley ένας φάκελος που περιείχε καταθέσεις μαρτύρων μια ώρα πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.

«Δεν μπορείς να κρύψεις την αλήθεια και τα γεγονότα χωρίς να βγουν στην επιφάνεια. Είναι φρικτό. Είναι απολύτως αηδιαστικό αυτό που έχουν κάνει σε αυτή την οικογένεια».

«Πρώτα από όλα ο σύζυγός μου υπηρέτησε για 21 χρόνια για αυτή τη χώρα. Δεν ήταν απλώς όνομα, βαθμός και αριθμός. Έχει μετάλλια και μετάλλια. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα για κανέναν από αυτούς, αλλά ισχύει για εμάς. Ντροπή τους».

Ο δικηγόρος της κυρίας Όξλεϋ, Κρίστοφερ Στάνλεϊ, εργάζεται για να βοηθήσει τη χήρα. Είπε ότι αναμένουν ακόμη την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα τρεις μήνες μετά την υποβολή αίτησης για νέα έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θα τους κυνηγήσουμε ξανά και, αν χρειαστεί, θα δημοσιεύσουμε μια επιστολή προκαταρκτικής δράσης για να πούμε ότι πρέπει να πάρετε μια απόφαση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Ο κ. Stanley είπε ότι εάν η αίτηση τους απορριφθεί, «μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της απόφασης».

Σε ανακοίνωσή της, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανέφερε: «Οι δυνάμεις των ΗΠΑ ανέλαβαν την εξουσία για την έρευνα σε συντονισμό με αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Στο τέλος της έρευνας, ο Αμερικανός στρατιώτης δεν κατηγορήθηκε λόγω της φύσης του τροχαίου ατυχήματος».

Το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε: «Οι σκέψεις μας παραμένουν με την οικογένεια του Λοχία Όξλεϋ και συνεχίζουμε να τους προσφέρουμε υποστήριξη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

«Θα ήταν ακατάλληλο να σχολιάσουμε όσο η έρευνα είναι σε εξέλιξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΘανατηφόροΑκρωτήρι, Έκκληση, Αμερικανό #45Να,thanatiforoakrotiri, ekklisi, amerikano #45na