Θεοχάρους-Συλικιώτης για χάρτη ΑΟΖ του Αμερικανικού ΥΠΕΝ (ΒΙΝΤΕΟ)

Για τον χάρτη που αποδέσμευσε το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και παρουσιάστηκε στον Ερντογάν και τον Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το Κυπριακό μεταξύ 2015-2017, μίλησαν στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του Σίγμα οι πρώην Ευρωβουλευτές Νεοκλής Συλικιώτης και Ελένη Θεοχάρους.

Αρχικά, ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε στον κ. Χόκσταϊν, ο οποίος είναι ο αρχιτέκτονας του χάρτη και είπε πως ο συγκεκριμένος δεν ήταν κάποιος τυχαίος, αλλά συχνά πυκνά πραγματοποιούσε επισκέψεις στην Κύπρο,

με την Κυβέρνηση να τον εκθειάζει.

Σχετικά με τους αγωγούς προς Τουρκία, είπε πως δεν είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνονται αυτοί σε χάρτες, αλλά και το Ισραήλ συζητούσε κάποτε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το ερώτημα είναι γιατί κυκλοφόρησε τώρα ο χάρτης και χρειάζεται να δούμε ποια είναι η προσέγγιση των ΗΠΑ για το θέμα της παραβίαση της ΑΟΖ  από το τουρκικό τρυπάνι.

Η επιδίωξη της Τουρκία, όπως είπε, όλα αυτά τα χρόνια είναι να σταματήσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράγμα που έχει μερικώς πετύχει. Το δεύτερο είναι ν’ αμφισβητήσει την Κυριαρχία στην ΑΟΖ μας και ενδεχομένως στο τέλος ΗΠΑ-Μεγάλη Βρετανία να μας σπρώξουν σε διαιτησία.

Η Κύπρος έχει μια σημαντική γεωπολιτική θέση, είπε ο κ. Συλικιώτης.

Από την πλευρά της, η κα. Θεοχάρους είπε πως δυστυχώς στα χέρια ανίδεων ένα ισχυρό όπλο όπως το φυσικό αέριο μπορεί να καταστεί επικίνδυνο. «Από την μελέτη του χάρτη, συνάγεται ότι για τις ΗΠΑ η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μόνο οι ελεύθερες περιοχές, αφού μόνο η ΑΟΖ είναι οικοπεδοποιημένη».  

Επιπλέον, η κα Θεοχάρους είπε πως αποστερείται το Καστελόριζο από τη δική του ΑΟΖ και επεκτείνονται οι διεκδικήσεις της Τουρκίας.

«Το τρίτο που βλέπει κανείς, είναι οι σχεδιασμοί των αγωγών. Το ενεργειακό ήταν πάντοτε στο τραπέζι των συνομιλιών. Οι ίδιοι λένε να πάει ο αγωγός προς Τουρκία, για να έχει η ίδια οφέλη και εμείς ν’ αγοράζουμε φτηνό φυσικό αέριο», είπε, προσθέτοντας: «Αν πάει μέσω Τουρκίας, αυτό θα καταναλώνεται από την εγχώρια αγορά της Τουρκίας και ούτε καν θα φτάνει στην Ευρωπαϊκή αγορά».   

Η κα Θεοχάρους διερωτήθηκε ποιοι έχουν αποδεχτεί τον συγκεκριμένο χάρτη και εξέφρασε τον φόβο οι ΗΠΑ, από στρατηγικός εταίρος, να μετατραπούν σε στρατηγικό εκτελεστή.

Ο κ. Συλικιώτης, σε δεύτερη τοποθέτησή του, επανέλαβε την πάγια θέση του ΑΚΕΛ ότι μπορεί κατασκευαστεί μετά τη λύση και αγωγός προς την Τουρκία, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε τέτοια περίπτωση «εμείς θα κρατούμε τη στρόφιγγα».

Keywords
Τυχαία Θέματα