Τη γεωπολιτική σημασία της Αν. Μεσογείου ανέδειξε ο Κ. Χατζηγιάννη σε ΚΣ ΟΑΣΕ

Την γεωπολιτική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου ανέδειξε ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη Κυριάκος Χατζηγιάννη, κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα τον ρόλο του ΟΑΣΕ στις τρέχουσες συγκρούσεις, στο πλαίσιο των εργασιών της 21ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Συνέλευσης που πραγματοποιείται στο Ερεβάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της

Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Κύπριος βουλευτής εξέφρασε ανησυχία για την αυξανόμενη αστάθεια, υπογραμμίζοντας ότι περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή.

Προστίθεται ότι ο κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκε επίσης στη συνεχιζόμενη επιδείνωση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στην Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι οι παρούσες και νέες συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή του ΟΑΣΕ έχουν γίνει πλέον η νέα κανονικότητα. 

Ιδιαίτερα ανησυχητικό, τόνισε, είναι το γεγονός ότι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων, απέτυχαν να προασπίσουν τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναζητηθούν άμεσοι τρόποι προσαρμογής του ΟΑΣΕ στις ταχέως μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές πραγματικότητες προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα του Οργανισμού.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, ο κ. Χατζηγιάννη είπε ότι η απεχθής επίθεση της εν λόγω τρομοκρατικής οργάνωσης εναντίον του Ισραήλ, αλλά και η χρήση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων, αποτελούν πράξεις βαρβαρότητας και είναι απόλυτα καταδικαστέες.

Η Χαμάς, συνέχισε, αποτελεί τρομοκρατική και όχι απελευθερωτική οργάνωση και επιβάλλεται η επίδειξη πολιτικής βούλησης για τερματισμό τέτοιων πράξεων που οξύνουν τη βία, ενώ προειδοποίησε ότι η υποστήριξη που επιδεικνύουν κάποιες χώρες προς την Χαμάς, θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση ολόκληρης της Μέσης Ανατολής, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη επίτευξης συμφωνημένων πολιτικών λύσεων που να ανταποκρίνονται στο διεθνές δίκαιο και στις προσδοκίες των λαών της περιοχής.

Όπως σημειώνεται, υπό την ιδιότητα του Ειδικού Αντιπροσώπου της Συνέλευσης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε και στα Δυτικά Βαλκάνια, επισημαίνοντας ότι η περιοχή αποτελεί εστία έντασης που συσσωρεύεται για δεκαετίες και πρέπει άμεσα να μειωθεί, ενώ, αφού χαιρέτισε την πρόσφατη επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Κύπριος βουλευτής ενημέρωσε τα μέλη της Συνέλευσης για την πρόθεσή του να επισκεφθεί προσεχώς τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη για σκοπούς ανταλλαγής απόψεων με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας αναφορικά με τις εξελίξεις στην περιοχή και την ανάγκη ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας.

Προστίθεται ότι στο περιθώριο της Φθινοπωρινής Συνάντησης, ο κ. Χατζηγιάννη είχε συνάντηση με τις αντιπροσωπείες βαλκανικών χωρών και συγκεκριμένα της Αλβανίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, της Ελλάδας και της Κροατίας, κατά την οποία εκφράστηκε η κοινή επιθυμία για πραγματοποίηση διακοινοβουλευτικού φόρουμ, στόχος του οποίου θα είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αντιπροσωπιών κρατών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Κ.Σ. ΟΑΣΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα