Τι γνωρίζουμε για τη θανατηφόρα τραγωδία του Halloween στη Σεούλ

Το βράδυ του Σαββάτου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν στην περιοχή στο κέντρο της Σεούλ για να γιορτάσουν το Halloween - αλλά ξέσπασε ένας μεγάλος πανικός καθώς τα πλήθη διογκώθηκαν, με ορισμένους μάρτυρες να λένε ότι έγινε δύσκολο να αναπνεύσουν και έμειναν ακίνητοι.

Μέχρι την Κυριακή, ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 154, με δεκάδες άλλους τραυματίες. Οι αρχές ξεκίνησαν τώρα μια επείγουσα έρευνα για να ανακαλύψουν πώς αυτό που υποτίθεται ότι ήταν μια βραδιά γιορτής είχε αυτό

το φρικτό αποτέλεσμα, καθώς οικογένειες σε όλη τη χώρα θρηνούν και αναζητούν αγαπημένα πρόσωπα που αγνοούνται.

Διαβάστε επίσης: Νότια Κορέα: Η χώρα θρηνεί τα θύματα της τραγωδίας του Χάλοουιν

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Γιατί ήταν τόσο μεγάλο το πλήθος;

Το Itaewon είναι από καιρό ένα δημοφιλές μέρος για τον εορτασμό του Halloween, ειδικά καθώς η συγκεκριμένη γιορτή έγινε πιο δημοφιλής στην Ασία τα τελευταία χρόνια. Μερικοί μάλιστα πετούν στη Σεούλ από άλλες χώρες της περιοχής για τις γιορτές.

Όμως, τα τελευταία δύο χρόνια, οι εορτασμοί ήταν σταμάτησαν λόγω της πανδημίας Covid19.

Το βράδυ του Σαββάτου σηματοδότησε το πρώτο Halloween από τότε που η χώρα ήρε αυτούς τους περιορισμούς - προσδίδοντάς του ιδιαίτερη σημασία για πολλούς πρόθυμους συμμετέχοντες στη Σεούλ, καθώς και για διεθνείς επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων ξένων κατοίκων και τουριστών.

Τα ξενοδοχεία και οι εκδηλώσεις με εισιτήρια στη γειτονιά είχαν κλείσει εκ των προτέρων και αναμένονταν μεγάλα πλήθη.

Τι συνέβη;

Μάρτυρες είπαν στο CNN ότι ο έλεγχος του πλήθους ήταν πολύ λίγος –αν και καθόλου– πριν η μάζα των ανθρώπων γίνει θανατηφόρα.

Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους στριμωγμένους μαζί, να στέκονται ώμο με ώμο στο στενό δρόμο.

Το πλήθος δεν είναι ασυνήθιστο για εκείνη την περιοχή ή για τους κατοίκους της Σεούλ, που έχουν συνηθίσει να έχουν γεμάτα μετρό και δρόμους σε μια πόλη σχεδόν 10 εκατομμυρίων.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι χρειάστηκε λίγος χρόνος για να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι ότι κάτι δεν πάει καλά, με τις κραυγές πανικού των ανθρώπων να συναγωνίζονται με τη μουσική που ακουγόταν από τα γύρω κλαμπ και τα μπαρ.

Αφού ήρθαν οι πρώτες κλήσεις έκτακτης ανάγκης γύρω στις 22:24, οι αρχές έσπευσαν στο σημείο - αλλά ο τεράστιος όγκος των ανθρώπων κατέστησε δύσκολη την προσέγγιση όσων χρειάζονταν βοήθεια.

Το βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε ανθρώπους να κάνουν μαλάξεις στο θώρακα σε άλλους παρευρισκόμενους πεσμένους στο έδαφος καθώς περίμεναν ιατρική βοήθεια.

Οι χιλιάδες άνθρωποι με αποκριάτικες στολές συνέβαλαν στη διαδεδομένη αίσθηση σύγχυσης και χάους. Ένας μάρτυρας περιέγραψε ότι είδε έναν αστυνομικό να φωνάζει κατά τη διάρκεια της καταστροφής – αλλά μερικοί δεν πίστευαν.

Τα αίτια της συντριβής είναι ακόμη υπό διερεύνηση, αν και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπήρξαν διαρροές αερίου ή πυρκαγιές στο σημείο.

Ποια ήταν τα θύματα;

Τα θύματα ήταν νεαρά άτομα, κυρίως έφηβοι. Γνωστό για τη νυχτερινή του ζωή και τα μοντέρνα εστιατόρια, το Itaewon είναι δημοφιλές στους ταξιδιώτες με σακίδιο και στους διεθνείς φοιτητές.

Μεταξύ των 154 νεκρών ήταν τουλάχιστον 26 ξένοι υπήκοοι, σύμφωνα με τις αρχές, με θύματα από χώρες όπως Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ιράν, Ταϊλάνδη, Σρι Λάνκα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Γαλλία, Ρωσία, Αυστρία, Βιετνάμ, Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν.

Όλα τα θύματα εκτός από ένα έχουν ταυτοποιηθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας Χαν Ντακ-σου σε ενημέρωση τη Δευτέρα. Ο απολογισμός περιλαμβάνει 56 άνδρες και 97 γυναίκες, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών και Ασφάλειας της Νότιας Κορέας.

Το υπουργείο Παιδείας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έξι μαθητές σχολείων ήταν μεταξύ των νεκρών, εκ των οποίων ένας ήταν στο γυμνάσιο.

Πέθαναν και τρεις δάσκαλοι.

Από τις 5 μ.μ. τοπική ώρα Κυριακή (4 π.μ. ET), ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε σε 133, εκ των οποίων οι 37 τραυματίστηκαν σοβαρά, ανέφερε το υπουργείο.

Η κυβέρνηση της πόλης της Σεούλ είπε ότι έχουν ληφθεί περισσότερες από 4.000 αναφορές για αγνοούμενους. Αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολλές αναφορές για το ίδιο άτομο ή αναφορές που κατατέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου για άτομα που έχουν βρεθεί από τότε.

Η αστυνομία είπε ότι δεν υπάρχει ενεργή έρευνα για τους αγνοούμενους καθώς πιστεύει ότι κανείς δεν χάθηκε από το σημείο. Αντίθετα, είπαν ότι οι αναφορές για αγνοούμενους χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στον εντοπισμό εκείνων που πέθαναν.

Ποια ήταν η επίσημη απάντηση;

Ο Λι Σανγκ Μιν, υπουργός Εσωτερικών και Ασφάλειας, δήλωσε την Κυριακή ότι «ένας σημαντικός αριθμός» αστυνομικών και δυνάμεων ασφαλείας στάλθηκαν σε άλλο μέρος της Σεούλ το Σάββατο ως απάντηση στις αναμενόμενες διαδηλώσεις εκεί.

Εν τω μεταξύ στο Itaewon, το πλήθος δεν ήταν ασυνήθιστα μεγάλο, είπε, έτσι μόνο ένα «κανονικό» επίπεδο δυνάμεων ασφαλείας είχε αναπτυχθεί εκεί.

Καθώς η τραγωδία εκτυλίχθηκε το βράδυ του Σαββάτου, απεστάλησαν περισσότερες από 1.700 δυνάμεις έκτακτης ανάγκης, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 500 πυροσβέστες, 1.100 αστυνομικοί και περίπου 70 κυβερνητικοί υπάλληλοι.

Ο Πρόεδρος Yoon Suk Yeol συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη και προέτρεψε τους αξιωματούχους να εντοπίσουν τους νεκρούς το συντομότερο δυνατό.

Αλλά ακόμα και ώρες αργότερα, οι οικογένειες περίμεναν ακόμα να μάθουν αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα επέζησαν.

Αμέσως μετά, πολλοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε παρακείμενες εγκαταστάσεις, ενώ σοροί μεταφέρθηκαν σε πολλά νεκροτομεία νοσοκομείων. Οικογένειες συγκεντρώθηκαν σε τοποθεσίες κοντά στη σκηνή, όπου οι αξιωματούχοι συγκέντρωναν τα ονόματα των αγνοουμένων και των νεκρών.

Ο Γιουν υποσχέθηκε να εφαρμόσει νέα μέτρα για να αποτρέψει την επανάληψη παρόμοιων περιστατικών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «θα διεξαγάγει επείγουσες επιθεωρήσεις όχι μόνο για εκδηλώσεις του Halloween αλλά και για τοπικά φεστιβάλ και θα τις διαχειρίζεται διεξοδικά, ώστε να διεξάγονται με ομαλό και ασφαλή τρόπο».

Η κυβέρνηση θα παράσχει επίσης ψυχολογική θεραπεία και ταμείο για τις οικογένειες των θανόντων και των τραυματιών. Οι αρχές έχουν κηρύξει εθνικό πένθος

μέχρι τις 5 Νοεμβρίου και έχουν χαρακτηρίσει την περιοχή Yongsan-gu, όπου βρίσκεται το Itaewon, περιοχή ειδικής καταστροφής.

Ερωτήσεις που τίθενται

Καθώς ένα έκπληκτο και θλιμμένο έθνος παλεύει με την τραγωδία, αναδύονται επίσης ερωτήματα σχετικά με το πώς θα μπορούσε να είχε εκτυλιχθεί μια τέτοια καταστροφή σε μια δημοφιλή περιοχή όπου είναι γνωστό ότι συγκεντρώνονται άνθρωποι.

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί τι θα μπορούσε να πυροδότησε τη συντριβή - αλλά οι αρχές «θα περίμεναν υψηλούς αριθμούς… πριν από το βράδυ του Σαββάτου», δήλωσε η Juliette Kayyem, εμπειρογνώμονας διαχείρισης καταστροφών και αναλύτρια εθνικής ασφάλειας για το CNN.

«Υπάρχει ευθύνη εκ μέρους των αρχών να παρακολουθούν τον όγκο του πλήθους σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορούν να αισθανθούν την ανάγκη να διώξουν τους ανθρώπους έξω», πρόσθεσε.

Keywords
halloween, σεουλ, halloween, υπουργείο παιδείας, κορεα, εισιτήρια, cnn, μετρο, ιαπωνια, γαλλια, ρωσία, σχολεια, διαδηλωσεις, νέα, κινηση στους δρομους, εθνος, υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πυρκαγιες, αλλαγη ωρας 2013, αποκριατικες στολες, βιντεο, χωρες, ρωσία, αστυνομια, αυστραλια, ιατρικη, ιραν, κινα, μουσικη, νεα μετρα, ξενοδοχεια, ογκος, ονοματα, σρι λανκα, υπουργείο παιδείας, φωτογραφιες, ωρα, cnn, αυστρια, ασια, ατομο, βιετναμ, βοηθεια, βραδια, βραδυ, βρισκεται, γειτονια, γινει, δευτερα, εγινε, εδαφος, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εισιτήρια, εμειναν, ενημερωση, εξι, ερευνα, εστιατορια, εσωτερικων, ευθυνη, ζωη, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, καζακσταν, κυβερνηση, μαζα, νορβηγια, ουζμπεκισταν, σαββατο, φεστιβαλ, χαθηκε, χρονος, ωρες, εθνικο, γιορτη, χωρα, υπουργειο, κυριακη, ογκο, σκηνη
Τυχαία Θέματα
Halloween, Σεούλ,Halloween, seoul