Τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από Τουρκία υπογράμμισε ο Λεωνίδου στη ΔΣΟ

Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) Πανίκος Λεωνίδου, κατά τις επαφές που είχε στην Πολωνία, στο πλαίσιο αποστολή της Συνέλευσης, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η Κύπρος συνεχίζει να υφίσταται τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής τμήματος τους εδάφους της από το 1974.

Με βάση ανακοίνωση της Βουλής,

οι βουλευτές Πανίκος Λεωνίδου, επικεφαλής και Ευθύμιος Δίπλαρος, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ και βουλευτές από την Αρμενία και την Πολωνία, συμμετείχαν σε αποστολή της Συνέλευσης, της οποίας ηγείτο ο κ. Λεωνίδου, στην Πολωνία.

Στο πλαίσιο της αποστολής της, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ έγινε δεχτή από τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Πολωνίας Tomasz Grodzki. Ο κ. Λεωνίδου είχε επίσης συνάντηση με τον Πρώτο Αντιπρόεδρο της Βουλής (Sejm) της Πολωνίας Ryszard Terlecki. Κατά τις συναντήσεις, ο κ. Λεωνίδου σημείωσε τις στενές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και των Κοινοβουλίων τους, στο διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο και, ειδικότερα, τη συμμετοχή των Κοινοβουλίων Κύπρου και Πολωνίας, ως ιδρυτικών μελών, στη ΔΣΟ, η οποία συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια αδιάλειπτης θεσμικής λειτουργίας και δράσης. Επισήμανε δε τις παρεμβάσεις της ΔΣΟ στο πλαίσιο του Διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης, με στόχο  τη συμπερίληψη αναφορών στο χριστιανικό υπόβαθρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και στις χριστιανικές ρίζες των ευρωπαϊκών λαών.

Ο κ. Λεωνίδου υπογράμμισε τη σαφή θέση που έλαβε εξαρχής η Συνέλευση καταδικάζοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι πόλεμος αυτός αποτελεί μία ανοιχτή πληγή για την Ευρώπη και ταυτόχρονα ένα βαθύ τραύμα για την Ορθοδοξία, μεταξύ δύο χωρών που αποτελούν ιδρυτικά μέλη της ΔΣΟ και, κατ’ επέκταση, μεταξύ δυο λαών με κοινές θρησκευτικές και πολιτισμικές παραδόσεις. Ο κ. Λεωνίδου υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η Κύπρος συνεχίζει να υφίσταται τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής τμήματος τους εδάφους της από το 1974, περιλαμβανομένης της παραχάραξης της ιστορικής μνήμης, μέσω της συστηματικής καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ο κ. Λεωνίδου αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στην παρουσίαση της πολωνικής έκδοσης του αφιερωματικού τόμου της ΔΣΟ με τίτλο «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο», στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σούπρασλ στην ανατολική Πολωνία, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας της Συνέλευσης για ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί. Αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ στην τελετή αγιασμού του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας στη Βαρσοβία, κατόπιν πρόσκλησης του Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα.

Στις ομιλίες του, ως επικεφαλής της αποστολής της ΔΣΟ, ο κ. Λεωνίδου επισήμανε ότι η Συνέλευση, αφότου ιδρύθηκε το 1993, εργάζεται με συνέπεια και προσήλωση για την ενότητα της Ορθοδοξίας, συμβάλλοντας στη διατήρηση και προαγωγή των χριστιανικών αρχών στην Ευρώπη. Σημείωσε επίσης τη δράση που αναπτύσσει η ΔΣΟ για αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά την επείγουσα ανάγκη προστασίας των χριστιανικών μνημείων που καταστρέφονται ή βεβηλώνονται και, ειδικότερα, για την πρωτοβουλία της Συνέλευσης, που έχει ως στόχο την ανατροπή της αυθαιρεσίας της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.  

Ο κ. Λεωνίδου είχε επίσης συνάντηση με τον Πολωνό προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας της Πολωνίας, Αρχιεπίσκοπο της Βαρσοβίας, Καρδινάλιο Kazimierz Nycz. Ο κ. Λεωνίδου υπογράμμισε την προσήλωση της ΔΣΟ στην ανάδειξη των χριστιανικών αρχών και αξιών στο σύγχρονο κόσμο, την οποία προωθεί μέσω συνεργασιών και πρωτοβουλιών με άλλους διακοινοβουλευτικούς οργανισμούς και θεσμούς, στους οποίους περιλαμβάνονται οργανώσεις Καθολικών και άλλων δογμάτων και θρησκειών. Εκφράστηκαν δε κοινές ανησυχίες και προβληματισμοί για τις συνέπειες που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόσο στο κοινωνικό επίπεδο με την εισροή εκατομμυρίων προσφύγων στην Πολωνία όσο και στις διεκκλησιαστικές σχέσεις μεταξύ της καθολικής και της ορθόδοξης εκκλησίας.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της αποστολής της ΔΣΟ, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τοπικούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες της πόλης Μπιάλιστοκ και της ευρύτερης περιφέρειας, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, στην οποία διαμένει το μεγαλύτερο μέρος της Ορθόδοξης κοινότητας της Πολωνίας. Στις συναντήσεις, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις συνθήκες διαβίωσης και τους τρόπους διαφύλαξης της θρησκευτικής κληρονομιάς αυτής της κοινότητας.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κύπρου, Τουρκία, Λεωνίδου, ΔΣΟ,kyprou, tourkia, leonidou, dso