Τιμήθηκε η μάχη της Αγίας Νάπας σε εκδήλωση στην παρουσία του Υφ.Τουρισμού

Η μοναδική μάχη που έγινε στην Αγία Νάπα στις 17 Μαρτίου 1826 μεταξύ των Ελλήνων επαναστατών και Τούρκων φρουρών, αποτελεί ακόμα μία νίκη των Ελλήνων που σφραγίστηκε με αίμα επί κυπριακού εδάφους, ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής.

Ο Υφυπουργός μιλούσε σε εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Αγίας Νάπας και τον Σύνδεσμο «Αρωμα» Αγίας Νάπας - Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής" την Κυριακή 26 Μαρτίου, στο λιμανάκι του Δήμου και στην οποία τιμήθηκε η μοναδική μάχη της Αγίας Νάπας.

Σημείωσε πως «η Επανάσταση

του 1821 αποτελεί το απαύγασμα και καταδεικνύει το μεγαλείο της ελληνικής συνείδησης, ενώ μαρτυρεί την ψυχική δύναμη και το μεγαλείο των ιδανικών που είναι μεγαλύτερα από τη ζωή και προσδίδουν αξία στην φθαρτή επίγεια ζωή μας. Η μάχη της Αγίας Νάπας αποτελεί ακόμη μια νίκη των Ελλήνων που σφραγίστηκε με αίμα επί κυπριακού εδάφους και δικαίως έχει προστεθεί στις χρυσές σελίδες της ιστορίας του Ελληνικού Εθνους».

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρήστος Ζαννέττου στον δικό του χαιρετισμό του είπε ότι «η ελληνική επανάσταση με την επιτυχή της έκβαση δικαίωσε τους τολμηρούς και άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην εθνική πορεία των Ελλήνων. Παράλληλα, αποτελεί κορυφαίο πολιτικό γεγονός για την ιστορία της Ευρώπης αφού σήμανε την αρχή της διάλυσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας και όπλισε με προσδοκίες τους ευρωπαϊκούς λαούς».

Ο κ. Ζαννέττου αναφέρθηκε και στη μάχη της Αγίας Νάπας στις 17 Μαρτίου 1826, λέγοντας πως «θα πρέπει να αποτελεί ορόσημο ανεκτίμητης αξίας στην ιστορία του τόπου μας. Ύψιστο χρέος και καθήκον είναι να σταθούμε άξιοι συνεχιστές της ιστορίας μας, των αρχών και ιδανικών που οι πρόγονοί μας μάς έχουν διδάξει και ενωμένοι να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τις νέες γενιές που θα ακολουθήσουν».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων βουλευτές, η Πρόξενος των Φιλιππίνων στην Κύπρο Charmagne Garcia Laconicoc, o ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας Παναγιώτης Καλλιάρας, Δήμαρχοι, ο Κοινοτάρχης της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και εκπρόσωποι κομμάτων, της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε μεταξύ άλλων παρέλαση ομάδων Σχολείων/Σωματείων/Συλλόγων μαζί με τα λάβαρα/σημαίες τους, άναμμα της Φλόγας με το Άγιο Φως από την Παναγία Αγίας Νάπας, που μετέφεραν στο χώρο της εκδήλωσης εθελοντές δρομείς του Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων, ανάρτηση σημαιών αγώνα 1821 και άφιξη ελληνικού σκάφους στο λιμανάκι Αγίας Νάπας επανδρωμένο με Έλληνες πολεμιστές, με επικεφαλής τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη.

Επίσης, ομάδα κολυμβητών του Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων μετέφερε δια θαλάσσης στον χώρο της εκδήλωσης σημαία του Επαναστατικού Αγώνα 1821 των Κυπρίων Αγωνιστών.

Διαβάστε επίσης: Βραβεία ΘΟΚ: Στους Μαρία Μ. Καρσερά, Εδουάρδο Γεωργίου και Ανδρέα Κουτσόφτα

Πηγή:ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τιμήθηκε, Αγίας Νάπας, Υφ Τουρισμού,timithike, agias napas, yf tourismou