Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε ο Υπ. Υγείας

Στις ανάγκες της Κύπρου και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην προμήθεια φαρμάκων ως μικρή αγορά αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, σε συζήτηση κατά την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Υγείας σε σύνθεση Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO) στις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός Υγείας συμμετείχε επίσης στην εναρκτήρια συνάντηση της

Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα, δηλαδή τα φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχει η κατάλληλη εναλλακτική επιλογή και για τα οποία η ανεπαρκής προμήθεια θα είχε ως αποτέλεσμα σοβαρή βλάβη ή κίνδυνο στον ασθενή.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, με πρωτοβουλία της Γαλλίας, παρουσιάστηκε διακήρυξη με τίτλο «Μανιφέστο για μια συντονισμένη βιομηχανική πολιτική για την αντιμετώπιση των κρίσιμων ελλείψεων σε φάρμακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» που αποσκοπεί στη χάραξη πολιτικής για το θέμα, η οποία υποστηρίχθηκε από την Κύπρο και άλλα εννέα κράτη μέλη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Δαμιανός εισηγήθηκε δράσεις για βελτίωση της προσβασιμότητας της Κύπρου σε μεγαλύτερο αριθμό φαρμακευτικών σκευασμάτων με τη γρηγορότερη εισαγωγή τους στις αγορές ολόκληρης της Ευρώπης.

Σε τοποθέτησή του για το θέμα της κρίσης στο ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της υγείας, κατέθεσε τις εισηγήσεις της Κύπρου και σημείωσε πως τα όποια μέτρα ληφθούν θα πρέπει να διασφαλίζουν  τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Σε ότι αφορά στο θέμα της πρόληψης μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, ο κ. Δαμιανός επεσήμανε πως μέσω της πρόληψης μπορεί να μειωθεί μέχρι και 70% η συχνότητα εμφάνισής τους και τόνισε τη σημασία της εφαρμογής πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης καπνικών και αλκοολούχων  προϊόντων και στη βελτίωση της διατροφής.

Ο κ. Δαμιανός είχε ακόμα σύντομες διμερείς συναντήσεις με τον Έλληνα Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, και την Επίτροπο Υγείας και  Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου. Είχε επίσης τριμερή συνάντηση με την Υπουργό Υγείας της Δανίας Σοφία Γιάκομπσεν και την Υφυπουργό Υγείας της Πολωνίας Καταρτζίνα Κατσπερζικ, με τις οποίες συζήτησε τη συνεργασία των τριών χωρών στο πλαίσιο της έναρξης του επόμενου τρίο Προεδριών του Συμβουλίου της ΕΕ (Πολωνία κατά το πρώτο μισό του 2025, Δανία κατά το δεύτερο μισό του 2025, Κύπρος το πρώτο μισό του 2026).

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κύπρο, Υγείας,kypro, ygeias