Τ/κ ΜΜΕ: Επιτέθηκαν σε μαθητή στις ελεύθερες περιοχές επειδή είναι Τ/κ

Κάτω από τον τίτλο «του επιτέθηκαν επειδή ο πατέρας του είναι Τούρκος», η Kıbrıs  (29.09.23) υποστηρίζει ότι «οι φασιστικές επιθέσεις δεν έχουν τελειωμό στην νότια Κύπρο», (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) και ισχυρίζεται πως το τελευταίο θύμα αυτών των επιθέσεων είναι ένα μαθητής που γεννήθηκε στις ελεύθερες περιοχές, ονομάζεται Σάββας και δεν ξέρει λέξη τουρκικά, άλλα δέχτηκε επίθεση με την αιτιολογία ότι ο πατέρας του είναι Τουρκοκύπριος.

Όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, σε βίντεο που μεταδόθηκε στην εκπομπή του δημοσιογράφου Ρεσάτ Ακάρ, στο  Tv2020, ο Ακάρ  μοιράστηκε

πληροφορίες για την οικογένεια του παιδιού που δέχτηκε την επίθεση. Γράφει τα εξής η εφημερίδα:

«Το όνομα του πατέρα  του είναι Μπουλέντ.  Ωστόσο, ο Μπουλέντ ο οποίος δεν ήρθε ποτέ στην ΤΔΒΚ, έζησε όλη του τη ζωή στη νότια Κύπρο. Εκεί παντρεύτηκε μια Ελληνοκύπρια. Άλλαξε το όνομά του σε Νίκος Αντωνίου. Μιλάει πολύ καλά ελληνικά. Όλα τα παιδιά του γεννήθηκαν στη νότια Κύπρο, δεν διέφεραν σε τίποτα από τα άλλα παιδιά Ελληνοκυπρίων. Οι φίλοι του Σάββα, που πήγαν στο γυμνάσιο στο χωριό Ακάκι στον δρόμο του Τρόοδους, κατά κάποιο τρόπο έμαθαν ότι ο πατέρας του Σάββα ήταν Τουρκοκύπριος.

Μεγάλη ομάδα μαθητών ακολούθησε τον Σάββα μετά το σχολείο και αναστάτωσε τον Σάββα φωνάζοντας συνθήματα όπως:  ‘Ο καλύτερος Τούρκος είναι νεκρός Τούρκος, γουρούνι Τούρκε’ στα ελληνικά. Ένα από τα παιδιά μετέτρεψε την οργή του σε σωματική βία και επιτέθηκε στον Σάββα. Στο μεταξύ, οι μαθητές στήριξαν το αγόρι που χτύπησε τον Σάββα λέγοντας ‘Χτύπα, χτύπα, χτύπα πιο δυνατά’».

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης πως άλλα παιδιά «που καμάρωναν για τη φασιστική επίθεση που έκαναν», κατέγραψαν την επίθεση με τα κινητά τους τηλέφωνα και πως υπήρξε μεγάλη αντίδραση από Τουρκοκύπριους που παρακολούθησαν την εκπομπή.

Αντίδραση από Ολγκούν

Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει πως ο   Εργκούν Ολγκούν, «ειδικός αντιπρόσωπος» του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, σε δηλώσεις του για το θέμα στην Kıbrıs TV,  υποστήριξε  τα εξής:

«Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση στην κοινωνία ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τους Ελληνοκύπριους δεν θα είναι μόνιμη. Όσο κι αν ενεργούμε με καλή πίστη, οι Ελληνοκύπριοι έχουν κάποια συναισθηματική αιχμαλωσία».

Ισχυριζόμενος ότι οι Τουρκοκύπριοι συγχωρούν, αλλά αυτό δεν ισχύει στο «νότο», ο Ολγκούν  αναφέρθηκε «στη διαστρέβλωση του εκπαιδευτικού συστήματος στο και στην ύπαρξη της εκκλησίας», κατά την έκφρασή του.

«Ο λόγος ύπαρξης του εκπαιδευτικού συστήματος και της εκκλησίας είναι για να εμπεδωθεί αυτή η εχθρότητα», ισχυρίστηκε.

«Υπάρχει εχθρότητα προς τους Τούρκους στα σχολικά βιβλία»

Δίνοντας παραδείγματα από τα σχολικά βιβλία, ο Ολγκούν ισχυρίστηκε και τα εξής:

«Στο βιβλίο των μαθηματικών υπάρχουν ερωτήσεις όπως τόσοι άνθρωποι ζουν σε αυτό το χωριό, πόσοι άνθρωποι θα μείνουν αν οι Τούρκοι σκοτώσουν τόσους από αυτούς. Δεν είναι δυνατόν να μεγαλώσουν αλλιώς τα παιδιά που τρέφονται με εχθρότητα προς τους Τούρκους με τέτοια παραδείγματα στα σχολικά βιβλία. Η εκκλησία επίσης το τροφοδοτεί αυτό. Δυστυχώς, υπάρχει μια εσωτερικευμένη και θεσμοθετημένη εχθρότητα».

Υποστηρίζοντας  ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί αυτό, ο Ολγκούν ολοκλήρωσε τα λόγια του ως εξής: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Τούρκοι της Κύπρου θέλουν κυριαρχική ισότητα. Οι Τούρκοι της Κύπρου θέλουν κυριαρχική ισότητα για να διασφαλιστούν πολιτικά και μια συμφωνία εγγυήσεων για να διασφαλιστούν φυσικά».

Πηγή: ΓΤΠ

Keywords
Τυχαία Θέματα