Το κρατικό ταμείο της Νορβηγίας επένδυσε εκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία

Το ταμείο πετρελαίου της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, αγόρασε μετοχές σε τέσσερις τουρκικές εταιρείες ενέργειας με επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 140 εκατομμυρίων δολαρίων έως το τέλος του 2020, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Norges Bank Investment Management της Νορβηγίας.

Το γιγάντιο fund πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη ενεργειακή του επένδυση στη Σιδηρουργία Eregli και στη Χάλυβα με

66 εκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενη από μια επένδυση 35,57 εκατομμυρίων δολαρίων στον κολοσσό των διυλιστηρίων της Τουρκίας, TUPRAS.

Το ταμείο της Νορβηγίας κατέχει μερίδιο 0,98% στην TUPRAS και 0,94% στην Eregli.

Η Norges Bank, ο διαχειριστής του αμοιβαίου κεφαλαίου, επένδυσε επίσης 23,2 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία Kardemir Karabuk Iron and Steel Industry Trade, στην οποία το αμοιβαίο κεφάλαιο έχει μερίδιο 2,61%.

Στον ενεργειακό τομέα, η τέταρτη επένδυση έγινε στο Petkim με 13,45 εκατ. δολάρια.

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2020, το αμοιβαίο κεφάλαιο είχε επενδύσει σε 34 διαφορετικές τουρκικές εταιρείες, συνολικού ύψους 812 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η μεγαλύτερη συνολική επένδυση του αμοιβαίου κεφαλαίου ήταν στην Akbank με 73,4 εκατομμύρια δολάρια για ποσοστό 1,51%.

Το fund έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στην Turk Traktor

Το ταμείο της Νορβηγίας έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ιδιοκτησίας σε μια από τις μεγαλύτερες τουρκικές εταιρείες λογισμικού στη Logo με μερίδιο 5,05%.

Σύμφωνα με το Anadolu, το fund της σκανδιναβικής χώρας επένδυσε επίσης σε διάφορους τομείς στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών

επικοινωνίας, της παραγωγής γυαλιού και χημικών, επίπλων και εταιρειών τροφίμων και ποτών.

Η Νορβηγία, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Ευρώπης και ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τη Ρωσία και το Κατάρ, διαθέτει ένα ταμείο πετρελαίου αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η νορβηγική κυβέρνηση μπορεί να ξοδεύει μόνο το 3% αυτού ετησίως, που είναι η αναμενόμενη πραγματική απόδοση του αμοιβαίου κεφαλαίου, σύμφωνα με την Norges Bank Investment Management, η οποία ανατέθηκε από το κοινοβούλιο της χώρας ως διαχειριστής κεφαλαίων.

Μέχρι το τέλος του 2020, η αγοραία αξία του αμοιβαίου κεφαλαίου ήταν 11.028 δισεκατομμύρια κορώνες (1.08 δις ευρώ).

Μέχρι το τέλος του 2020, το αμοιβαίο κεφάλαιο επέστρεψε 10,9%, ή 1,07 τρισεκατομμύρια κορώνες (126 δισεκατομμύρια δολάρια)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νορβηγίας, Τουρκία,norvigias, tourkia