Το λιγότερο κλασικό, αλλά πάντα... Clásico

Αήττητο, υπερηφάνεια, Κιέβο και οι 15 βαθμοί διαφοράς που καθιστούν αυτό το ντέρμπι ως «αδιάφορο». Οσο μπορεί βέβαια να είναι ποτέ το Μπαρτσελόνα-Ρεάλ.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε το χαρακτήρισε «descafeinado», υποδηλώνοντας το πόσο cool κύλησαν οι μέρες μέχρι το ραντεβού τους στο «Καμπ Νόου». Αυτό το «χωρίς καφεΐνη» που σημαίνει η λέξη, επιβεβαιώνει την περίεργη ηρεμία που προηγήθηκε. Κανείς δεν ασχολήθηκε με κανέναν. Το μοναδικό που υπήρχε

έστω για να θυμίζει ότι οι δυο τους πήγαιναν στο μεταξύ τους ντέρμπι, ήταν οι κουβέντες για το Pasillo. Ξεκάθαρα τέτοιο δεν θα υπάρξει από τη Ρεάλ για τους πρωταθλητές, αλλά αυτό διόλου απασχολεί τα εκατομμύρια που περιμένουν κάθε χρόνο με ανυπομονησία αυτή τη συνάντηση. Ακόμα και έτσι όμως, το Clásico είναι το παιχνίδι που πάντα θα θέλεις να δεις.

Η Μπαρτσελόνα είναι εκείνη που έχει κάτι πιο σημαντικό για να παίξει. Εχοντας κατακτήσει το νταμπλ, της απομένει αυτό το παιχνίδι, ώστε να αγγίξει τον μύθο. Κανείς, ποτέ, στην Ισπανία δεν το σήκωσε αήττητος. Πόσο μάλλον εάν σκεφτείς ότι το πρώτο παιχνίδι του Βαλβέρδε στον πάγκο της ήταν η εντός ήττα από τη Ρεάλ και το δεύτερο ξανά ήττα από τη Ρεάλ με απώλεια τροπαίου (Σούπερ Καπ). Αυτό είναι το μοναδικό διακύβευμα, εάν εξαιρέσεις το γόητρο και την ένταση που δεν γίνεται να μην βγει μεταξύ τους στο χορτάρι.

Για τους Μαδριλένους η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο Ζινεντίν Ζιντάν δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα παίξουν οι υγιείς. Αυτό δείχνει ότι δεν θα προφυλάξει βασικούς. «Εχουμε ακόμα τέσσερα παιχνίδια έως το Κιέβο και θα τα διαχειριστούμε όπως πρέπει. Θα παίξουμε ξεκάθαρα για τη νίκη», εξήγησε και άπαντες περιμένουν να δουν την 11άδα του. Ο Ζιζού και οι παίκτες του θα ήθελαν σίγουρα να πετύχουν δύο δεδομένα. Αρχικά να χαλάσουν την αήττητη φιέστα του μεγάλου αντίπαλου και ταυτόχρονα να πάρουν τη δική τους εκδίκηση για το ντροπιαστικό 0-3 του πρώτου γύρου στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Η αλήθεια είναι ότι τα πάντα είναι ανοικτά κι ας θεωρείται φαβορί η Μπάρτσα επειδή η Ρεάλ έχει μπροστά της τον τελικό του Champions League και δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος οι παίκτες της να βάλουν τα πόδια τους στη φωτιά. Κανένας εγωισμός και γόητρο δεν είναι τόσο σημαντικά, ώστε να διακινδυνεύσει κάποιος την παρουσία του για το κορυφαίο ραντεβού με τη Λίβερπουλ. Ούτε κι ο Ζιντάν έχει το περιθώριο να δεχτεί την παραμικρή απώλεια. Στη δική του περίπτωση προφανώς δεν θα ρίξει στη φωτιά τους Ισκο, Βαράν που έχουν μία προπόνηση, ενώ ο Καρβαχάλ είναι τραυματίας.

Στο στρατόπεδο των γηπεδούχων η αμφιβολία ουσιαστικά είναι μία. Ο Αντρές Ινιέστα είναι εξαιρετικά πιθανό να απουσιάσει από αυτό που θα ήταν το τελευταίο του Clásico. Ο Βαλβέρδε εμφανίζεται να έχει πάντως κάποιο δίλημμα. Αυτό είναι το εάν θα πάει πιο επιθετικά με τον Ντεμπελέ ή εάν θα ρίξει στη φωτιά τον Παουλίνιο ενισχύοντας το κέντρο του. Και αυτό όμως θα κριθεί από το τι θα γίνει με τον Ινιέστα. Οι υπόλοιποι της μπλαουγκράνα 11άδας είναι γνωστοί και δεν θα αναμένονται εκπλήξεις.

Κάπως έτσι λοιπόν πάνε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ στο ντέρμπι της La Liga. Η πρώτη για να αποδείξει ότι είναι καλύτερη και η δεύτερη για να κάνει χαλάστρα και να πάει μετά να πάρει την κούπα που θεωρεί σημαντικότερη. Και μπορεί οι 15 βαθμοί που τους χωρίζουν, να είναι οι περισσότεροι που έχουν υπάρξει από το 1984-'85 (σ.σ.: τότε η Μπάρτσα του Τέρι Βέναμπλς ήταν στο +17), αλλά η αίγλη, η προσμονή, η μπαλάρα, όλα αυτά που μας καθηλώνουν πάντα στο Clásico, θαβρουν τον τρόπο να παρουσιαστούν στο χορτάρι του «Καμπ Νόου». Αλλωστε όταν κοντράρονται οι κορυφαίοι, πάντοτε το ένστικτο τους οδηγεί στο να τα δίνουν όλα...

Keywords
Τυχαία Θέματα