Τουρκία: Καταδίκη για επικεφαλής των γιατρών - Ζήτησε έρευνα για χημικά όπλα

Η επικεφαλής του ιατρικού συλλόγου της Τουρκίας καταδικάστηκε για διάδοση προπαγάνδας για τρομοκράτες λόγω της έκκλησής της για έρευνα σχετικά με την εικαζόμενη χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικών στρατό εναντίον Κούρδων μαχητών.

Σύμφωνα με τον BBC, η Dr Sebnem Korur Fincanci καταδικάστηκε σε σχεδόν τρία χρόνια φυλάκιση, αλλά σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία μπορεί να αποφυλακιστεί.

Αναμένεται να αφεθεί ελεύθερη την Τετάρτη - δύο και πλέον μήνες μετά τη σύλληψή της.

Ομάδες για τα δικαιώματα λένε ότι η κράτησή της ήταν μια

προσπάθεια να φιμώσει την ίδια και άλλους ακτιβιστές.

Η κα Fincanci, ιατροδικαστής και κορυφαία ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνελήφθη αφού ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα εναντίον Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ. Έκανε τα σχόλια σε φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης.

Το PKK, το οποίο η ΕΕ και οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση, δημοσίευσε βίντεο τον Οκτώβριο που είπε ότι δείχνει τουρκικά στρατεύματα να απελευθερώνουν μια ουσία σε μια σπηλιά καθώς και τις επιπτώσεις της σε έναν άνδρα και μια γυναίκα . Η ομάδα αναγνώρισε 17 από τα μέλη της που είπε ότι είχαν σκοτωθεί πρόσφατα από τέτοια όπλα.

Η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά του PKK και η κα Fincanci κατηγορήθηκε για διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας και προσβολή της Τουρκίας.

Καταδικάστηκε σε δύο χρόνια και οκτώ μήνες φυλάκιση την Τετάρτη μετά από μόλις τρεις ακροάσεις, και χωρίς - λένε οι δικηγόροι της - τη δέουσα διαδικασία.

Ωστόσο, οι άνθρωποι σπάνια φυλακίζονται στην Τουρκία για ποινές φυλάκισης κάτω των τριών ετών.

Σε μια σύντομη ομιλία στο δικαστήριο στην τελευταία της ακρόαση, η κα Fincanci είπε ότι η δίκη της είχε πολιτικά κίνητρα και στόχευε τις δημοκρατικές αξίες και

την ελευθερία της έκφρασης.

Η Ζεϊνέπ Ερντίμ του BBC ήταν στο δικαστήριο και είπε ότι η υπόθεση εκδικάστηκε σε ένα μικρό δωμάτιο, με λίγο περισσότερα από 100 άτομα παρόντα. Οι υποστηρικτές της κας Fincanci φώναξαν "αυτή είναι μόνο η αρχή, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε" και "ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος δεν θα φιμώσει".

«Στέλνει μήνυμα για φίμωση»

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εδώ και στο εξωτερικό βλέπουν τη δίκη ως μια προσπάθεια να φιμώσει την ίδια και οποιονδήποτε άλλον τολμήσει να αμφισβητήσει τις αρχές.

Η Emma Sinclair, η επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία, δήλωσε ότι είναι χαρούμενη που η κα Fincanci αφέθηκε ελεύθερη, αλλά ότι η υπόθεσή της «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους να σιωπήσουν».

Η κ. Sinclair πρόσθεσε ότι φοβάται για άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας (TTB), τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν παρόμοια δράση εάν διαπιστωθεί ότι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Ιατρικός Σύλλογος έγραψε στο Twitter ότι με την επιστροφή της κας Fincanci στον οργανισμό σημαίνει ότι «θα παίξει τον [sic] ρόλο μας στο σημείο καμπής μπροστά στη χώρα μας.

«Θα διασφαλίσουμε ότι ούτε το TTB ούτε η χώρα μας θα παραδοθούν στο σκοτάδι!». πρόσθεσε.

Η Τουρκία πέρυσι υιοθέτησε έναν νέο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης που απαιτεί ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με την τουρκική ασφάλεια που θα προκαλούσαν «φόβο και θα διαταράσσουν τη δημόσια τάξη». Η Διεθνής Αμνηστία περιέγραψε τον νόμο ως «άλλη μια μαύρη μέρα για την ηλεκτρονική ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία».

Το τουρκικό δικαστικό σύστημα έχει προκαλέσει οργή και από ορισμένες δυτικές χώρες. Η Τουρκία λέει ότι τα δικαστήρια της λειτουργούν ανεξάρτητα, αλλά το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει ασκήσει έντονη κριτική στην τουρκική δικαιοσύνη στο παρελθόν λέγοντας ότι υπάρχει "συνεχής δικαστική παρενόχληση της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών ηγετών" - ιδιαίτερα μετά την ποινή ισόβιας κάθειρξης που επιβλήθηκε στον φιλάνθρωπο  Osman Kavala τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κινηθεί τα τελευταία χρόνια για να επεκτείνει τον έλεγχο του στα μέσα ενημέρωσης. Τον περασμένο Οκτώβριο, η Τουρκία εισήγαγε έναν «νόμο παραπληροφόρησης» που επιτρέπει σε όσους κατηγορούνται για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» να φυλάκιση έως και τρία χρόνια. Και στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2022, που καταρτίστηκε από τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα, η Τουρκία βρέθηκε στην 149η θέση από 180.

Keywords
Τυχαία Θέματα