Τουρκία: Το AKP εξετάζει δημοψήφισμα μαντήλας μαζί με τις εκλογές του 2023

Ο Τούρκος Πρόεδρος εξετάζει να φέρει σε δημοψήφισμα το μέρος της πρότασης τροποποίησης του Συντάγματος που αφορά τη μαντήλα, την ίδια μέρα με τις εκλογές του 2023, αναφέρει ο αρθρογράφος της HaberTürk, Κούπρα Παρ.

Η είδηση αναδημοσιεύεται και από άλλα τουρκικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 αναφέρει

ότι ο Παρ γράφει ότι ρώτησε «μια σημαντική προσωπικότητα που δραστηριοποιείται στις νομοθετικές διαδικασίες του ΑΚΡ», αν είναι χάσιμο χρόνου η διεξαγωγή δημοψηφίσματος και έλαβε την εξής απάντηση: «Έχετε δίκιο, αλλά δεν χρειάζεται ξεχωριστή ημερομηνία για το δημοψήφισμα, το οποίο μπορεί να διεξαχθεί την ημέρα των εκλογών».

«Όταν του υπενθύμισα ότι οι εκλογές απέχουν ακόμη 7-8 μήνες, πρόσθεσε: ‘Δεν πειράζει, το ημερολόγιο μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα΄», σημείωσε ο Παρ. «Με άλλα λόγια, το ΑΚΡ θέλει να θέσει ένα ψηφοδέλτιο δημοψηφίσματος παράλληλα με το κοινοβουλευτικό και το προεδρικό ψηφοδέλτιο το 2023. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να εξηγήσω το κίνητρο που θα δημιουργούσε αυτό υπέρ του Προέδρου Ερντογάν».

Ο Τούρκος αρθρογράφος προσθέτει ότι χθες, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, διερωτήθηκε: ‘Έχουμε φτάσει σε ένα σταυροδρόμι. Θα προτιμήσουμε ένα αυταρχικό καθεστώς ή τη δημοκρατία;’ «Η αντιπολίτευση λέει ότι οι εκλογές του 2023 θα γίνουν μεταξύ ‘εκείνων που θέλουν κοινοβουλευτικό σύστημα και δημοκρατία και εκείνων που θέλουν να συνεχιστεί η σημερινή τάξη πραγμάτων και ο αυταρχισμός’ και πιστεύει ότι η νίκη θα είναι παιχνιδάκι λόγω των οικονομικών προοπτικών».

Ωστόσο, καταλήγει, το ΑΚΡ σκότωσε με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια με την ανάδειξη του θέματος της μαντήλας από τον Κιλιτσντάρογλου και μετέφερε τις εκλογές πίσω στον άξονα της πολιτικής ταυτότητας.

Διαβάστε επίσης: Αντιπρόεδρος ΑΚΡ: Η Ελλάδα τελεί ως «αντιπρόσωπος» των ΗΠΑ – Να προσέχει

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία, AKP, 2023,tourkia, AKP, 2023