Τρυφωνίδης: Διασπάθιση δημόσιου χρήματος στο ΠΚ - Έχει ευθύνη ΥΠΟΙΚ και ΥΠΑΝ

Εξετάσαμε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας τον Προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου. Εκθειάζουμε και συγχαίρουμε για την ακαδημαϊκή αριστεία που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με αποτέλεσμα να είναι σε ψηλά επίπεδα στη διεθνή κατάταξη των Πανεπιστημίων. Την ίδια ώρα, δεν μπορούμε να ανεχτούμε να συνεχίζεται η διασπάθιση δημόσιου χρήματος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και φέρουν

ακεραία την ευθύνη τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας.

1. Ζητήσαμε όπως γίνει έρευνα γιατί, πως και με ποιες συνθήκες και ποιοι αποφάσισαν, την ώρα που δημιουργήθηκε και λειτουργούσε το ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό, να αρχίσει να δημιουργείται και να χτίζεται από το 2017 και ακόμα να μην τελειώνει, με τεράστια διασπάθιση δημοσίου χρήματος, η Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Προσφέρουν σχεδόν τα ίδια μαθήματα με άλλους τίτλους και δεν υπήρχε αυτή η ανάγκη. Θα μας δώσουν απαντήσεις ελπίζω μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα.

2. Ζητήσαμε να μας δοθεί η έρευνα που θα πρέπει να είχαν κάνει οι ιθύνοντες του Πανεπιστήμιο Κύπρου για τους απόφοιτους σε σχέση με την ανεργία, πόσοι παίρνουν δουλειά από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αν πρέπει να κλείσουν ή να μειωθούν οι αριθμοί σε πολλούς κλάδους που παράγουμε άνεργους και ποιες ενέργειες κάνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου για να εισάξει νέους κλάδους για τις ανάγκες της βιομηχανίας αλλά και της ανάπτυξης της οικονομίας.

3. Εφόσον υπάρχει ένας τεράστιος χώρος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, να μας δοθούν γιατί ενοικιάζονται τόσα πολλά κτίρια και για ποιο λόγο δεν χρησιμοποιούνται τα υφιστάμενα κτίρια του Πανεπιστημίου.

4. Είναι εξωπραγματικό και εκνευριστικό, την ώρα που παρουσιάζεται ο προϋπολογισμός να μας λένε ότι θα υπάρχει και συμπληρωματικός άλλα €22 εκατομμύρια. Ζητούμε εξηγήσεις για αυτό και από το Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά και από τα αρμόδια Υπουργεία.

5. Τέλος, ζητήσαμε εξηγήσεις γιατί τόσα χρόνια δεν χτίστηκαν οι αναγκαίες φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με αποτέλεσμα να μη υπάρχουν χώροι, να αναγκάζονται οι φοιτητές να ενοικιάζουν στα κατεχόμενα και την ίδια ώρα να είναι κοινό μυστικό, ότι στην περιοχή του Δήμου της Αγλαντζιάς σκοπίμως κάποιοι λάδωναν ιθύνοντες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για να μην χτίζονται τόσα χρόνια οι αναγκαίες εστίες και να επωφελούνται είτε εργολάβοι είτε ιδιοκτήτες πολυκατοικιών και να πληρώνουν οι φοιτητές μας αυτά τα δυσβάσταχτα ενοίκια. Για όλα αυτά απαιτούμε εξηγήσεις από τις αρχές του Πανεπιστημίου, το νέο πρόεδρο, το συμβούλιο, τις πρυτανικές αρχές, για να μπορούμε να πάρουμε τις σωστές και κατάλληλες αποφάσεις. Εισήγηση μου στην Επιτροπή θα είναι να περικοπούν από άλλα κονδύλια του Πανεπιστημίου 30% του συνολικού ποσού ούτως ώστε τάχιστα να αναπτυχθούν οι αναγκαίες φοιτητικές εστίες, γιατί η ακρίβεια σε όλους τους τομείς φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τις οικογένειες των φοιτητών με τα δυσβάσταχτα ενοίκια που πληρώνουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα