Βαφεάδης: Δεν είναι ευθύνη του υπουργείου Μεταφορών τα αντιπλημμυρικά

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης ο οποίος μίλησε για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο οδικό δίκτυο από τις έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, για το λιμάνι Λάρνακας, το park and ride αλλά και για τα λεωφορεία που μεταφέρουν τουρίστες στα κατεχόμενα.

Τα αντιπλημμυρικά έργα όπως ανέφερε δεν είναι ευθύνη του Υπουργείου Μεταφορών αλλά του Τμήματος Αναπτύξεως

Υδάτων. «Το θέμα εμπίπτει σφαιρικά στην κλιματική αλλαγή και θα αποτελέσει μέρος μιας μελέτης η οποία θα ασχοληθεί όχι μόνο με τις πλημμύρες αλλά και με άλλες φυσικές καταστροφές. Το πρόβλημα αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει διότι οι ποσότητες νερού που μεταφέρονται τώρα με τις νέες συνθήκες στο κλίμα είναι πολύ περισσότερες από πριν».

Για το λιμάνι της Μαρίνας Λάρνακας ανέφερε ότι «είμαστε διατεθειμένοι όπως αντιμετωπίζουμε όλες τις συμβάσεις του κράτους και να αξιολογούμε εποικοδομητικά όλες τις απαιτήσεις νοουμένου ότι είναι και στο δημόσιο συμφέρον και προς όφελος της ανάδοχης εταιρείας. Για να γίνει αυτή η διαδικασία πρέπει να υπάρχει σε ισχύ η εγγυητική επιστολή. Η ανάδοχος εταιρείας αυτό δεν το δέχεται και επιμένει ότι πρέπει να συζητήσουμε πρώτα τις απαιτήσεις και μετά την εγγυητική επιστολή. Αυτό δεν είναι κάτι που το κράτος μπορεί να αποδεχθεί για αυτό έχουμε διατηρήσει μια στάση σταθερή. Έχουμε ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία να μας υποδείξει ποια είναι τα επόμενα βήματα με βάση τους όρους της σύμβασης. Έχω υποχρέωση να προστατεύσω το δημόσιο συμφέρον».

Δείτε επίσης: Βαφεάδης για δρόμο Πόλης - Πάφου: Τεχνοκρατικό το θέμα, κάναμε συναντήσεις

Για το Park and Ride είπε ότι έχουν εντοπίσει κάποιους χώρους όμως συνεχίζεται η προσπάθεια για τη Λεμεσό. «Το θέμα στη Λεμεσό είναι λίγο διαφορετικό από αυτό στο ΓΣΠ, επειδή δεν μπορούμε να συνδέσουμε τα Park and Ride με το κέντρο της πόλης με λεωφορειο-λωρίδες γιατί το οδικό δίκτυο στη Λεμεσό είναι διαφορετικό και πιο περιορισμένο.

Θα λειτουργήσουμε τα Park and Ride με σκοπό να δώσουμε εναλλακτικές επιλογές στους πολίτες δεν αναμένουμε να έχουμε την ίδια επιτυχία με αυτό του ΓΣΠ αλλά αναμένουμε ότι θα εξυπηρετήσει τους πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν υπεραστικά. Γι’ αυτό συζητούμε την λειτουργία μιας υπεραστικής γραμμής με λίγες στάσεις γιατί υπάρχει κίνηση από Λεμεσό προς Λευκωσία και ανάποδα. Θα λειτουργήσουν πολύ σύντομα, θα εξυπηρετήσουν και τις βασικές γραμμές και τις υπεραστικές και θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε για άλλους χώρους».

Ερωτηθείς για τα ελληνοκυπριακά λεωφορεία που μεταφέρουν τουρίστες στα κατεχόμενα είπε ότι «ο κανονισμός της πράσινης γραμμής επιτρέπει τη μετακίνηση από την Κυπριακή Δημοκρατία στα κατεχόμενα υπό ορισμένες συνθήκες. Αν οποιαδήποτε τέτοια πράξη γίνεται υπό παράβαση είναι κάτι που η Αστυνομία πρέπει να διαχειριστεί ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι τηρούνται οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Για την πρόταση αύξησης των προστίμων στο θέμα αναπήρων είπε ότι αξιολογούν την πρόταση αλλά και το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν ρυμουλκά για να αδειάζουν τους χώρους από τα αυτοκίνητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βαφεάδης, Μεταφορών,vafeadis, metaforon