Βρετανία: Κύπριοι των 2 κοινοτήτων χαιρετίζουν από κοινού τον διορισμό Ολγκίν

Από κοινού δήλωση με την οποία καλωσορίζουν το διορισμό της πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Κολομβίας Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, εξέδωσαν η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου και οργανώσεις της τουρκοκυπριακής διασποράς.

Όπως δηλώνουν, είναι «ξεκάθαροι πως μόνο μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας Ην. Εθνών, το διεθνές δίκαιο,

το κεκτημένο της ΕΕ και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα φέρει μια δίκαιη και με διάρκεια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα».

Αφού χαιρετίζουν το διορισμό της κ. Ολγκίν, καλούν σε επανέναρξη των συνομιλιών επί της συμφωνημένης βάσης των Ηνωμένων Εθνών το συντομότερο δυνατό.

Υπενθυμίζουν πως με το ψήφισμα 2674 της 30ής Ιουλίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας παράλληλα με την ανανέωση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης επανατόνισε τη συμφωνηθείσα βάση.

«Ως κυπριακή διασπορά στο ΗΒ υποστηρίζουμε σθεναρά τη συγκεκριμένη αναφορά στο ψήφισμα 1251 (1999) του ΣΑΗΕ, το οποίο περιγράφει ότι μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα πρέπει να βασίζεται σε: ‘Ένα κράτος στην Κύπρο, με μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητά του και που θα περιλαμβάνει δύο πολιτικά ίσες κοινότητες, όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε μία δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία και ότι μια τέτοια διευθέτηση πρέπει να αποκλείει την ένωση ολόκληρης ή μέρους της νήσου με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχισης’», σημειώνουν.

Πέρα από την Ομοσπονδία την ανακοίνωση συνυπογράφουν το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα ΗΒ, ο Τουρκοκυπριακός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία και το κίνημα Sol Hareket (Αριστερό Κίνημα) UK.

Διαβάστε επίσης: Χαιρετίζουν διορισμό Κουεγιάρ οι ΗΠΑ- «Καθοριστικός για το μέλλον των Κυπρίων»

Πηγη: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα