Ξένοι μπορούν να δημιουργήσουν επιχείρηση στα κατεχόμενα με εγγύηση €25.000

Αλλάζει το προφίλ των επιχειρήσεων και ο τρόπος λειτουργίας μιας επιχειρήσης στα κατεχόμενα, δήλωσε ο συντονιστής του επιμελητηρίου εμποροκαταστηματαρχών, Χουρέμ Τούλγκα, σημνειώνοντας ότι ξένοι, από τρίτες χώρες, μπορούν να ανοίξουν μια εταιρεία στο ψευδοκράτος με 25.000 ευρώ εγγύηση. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Κίπρις σημείωσε επίσης ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, στα κατεχόμενα δημιουργήθηκαν 800 νέες θέσεις εργασίας, οι 250 στο τομέα των κτηματομεσιτικών και ακινήτων.

Οι

περισσότερες επιχειρήσεις ακινήτων και συμβούλων που ιδρύθηκαν από ξένους είναι σε Κερύνεια και Τρίκωμο, σύμφωνα με τον κ. Τούλγκα. «Περίπου 70 θέσεις εργασίας άνοιξαν στην περιοχή Τρικώμου τους πρώτους 7 μήνες του τρέχοντος έτους. και περίπου 50 από αυτές σχετίζονται με τον κλάδο των ακινήτων. Την ίδια περίοδο άνοιξαν περίπου 200 θέσεις εργασίας στην Κερύνεια, εκ των οποίων οι 70 σε ακίνητα». Ανέφερε ακόμη ότι και στην κατεχόμενη Λευκωσία οι 40 από τους 200 νέους χώρους εργασίας που έχουν ανοίξει το πρώτο επτάμηνο του 2023 αφορούν τον κτηματομεσιτικό τομέα.

Εκτός από την εκπαίδευση και τον τουρισμό, το νέο πεδίο δραστηριότητας που κράτησε ζωντανή την οικονομική ζωή τα τελευταία χρόνια είναι ο κατασκευαστικός τομέας και οι πωλήσεις ακινήτων, αναφέρει το δημοσίευμα με τον κ. Τούλγκα να δηλώνει ότι μικροέμποροι, ειδικά στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, κατεβάζουν ρολά ο ένας μετά τον άλλο, ενώ ανοίγουν στη θέση τους επιχειρήσεις όπως μεσιτικά γραφεία, σύμβουλοι και κτηματομεσίτες. Οι ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων είναι σε μεγάλο βαθμό αλλοδαποί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των ξένων εργοδοτών αυξάνεται μέρα με τη μέρα κι αυτή η αλλαγή γίνεται αισθητή πολύ πιο έντονα, στο Τρίκωμο και την Κερύνεια. Αυτό, είπε, καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το να ασχοληθούν με τον τομέα των ακινήτων και ν’ ανοίξουν μικρές εταιρείες άτομα που διαμένουν στα κατεχόμενα και Τ/κ.

Ο τομέας τροφίμων και ποτών περνά δύσκολα, ανέφερε κι επέκρινε την ανεξέλεγκτη αύξηση στον τομέα των ακινήτων. «Δεν υπάρχει πλέον αγοραστική δύναμη στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Ενώ οι συμβούλοι ακινήτων αυξάνονται, οι κλάδοι τροφίμων και ποτών πρόκειται να κλείσουν. Από τις 2.000 επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών που άνοιξαν από το 2015, οι 1.000 από αυτές είναι πλέον κλειστές».

Παραμένουν ανοικτές, πρόσθεσε, επιχειρήσεις στον τομέα των τροφίμων και ποτών που έχουν κάποιες σχέσεις με την «νότια Κύπρο» - κατά την έκφρασή του – κι έχουν πελάτες από τις ελεύθερες περιοχές. «Οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα και τα ποτά είναι πολύ πιο κάτω από τον πληθωρισμό. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά να ξοδέψει σε εστιατόρια». Τα εστιατόρια, είπε, συντηρούνται κυρίως από Ε/κ και ξένους που έρχονται από τις ελεγχόμενες από την ΚΔ περιοχές.

Δεν θα έπρεπε, συνέχισε, να είναι τόσο εύκολο να ανοίξεις ένα γραφείο, μια μικρή εταιρεία δίνοντας εγγύηση 25.000 ευρώ. «Η χώρα καταλήφθηκε πλήρως από ξένους. Όλοι όσοι συναντάτε γίνονται κτηματομεσίτες με προμήθεια. Αυτή δεν είναι μια αποδεκτή κατάσταση», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα