Υπ. Ενέργειας: Δυνατότητα για περιφερειακές συνεργασίες για μεταφορά υδρογόνου

Στις δυνατότητες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου να συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας εστίασε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, στο πλαίσιο συζήτησης για τη μετάβαση της ΕΕ από το φυσικό αέριο σε νέα ανανεώσιμα αέρια και υδρογόνο, κατά την συμμετοχή του στις εργασίες του Συμβουλίου Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε

την Τρίτη στις Βρυξέλλες με σύνθεση Υπουργών Ενέργειας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα κράτη μέλη κατέληξαν σε συμφωνία για τη γενική προσέγγιση του Συμβουλίου όσον αφορά το πακέτο προτάσεων αναφορικά με το φυσικό αέριο και το υδρογόνο, το οποίο αποσκοπεί στο να διευκολύνει την διείσδυση των ανανεώσιμων αερίων και των αερίων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών στο ενεργειακό σύστημα, αλλά και να καταστήσει δυνατή την μετάβαση από το φυσικό αέριο σε αυτά τα νέα ανανεώσιμα αέρια, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι η Κύπρος συμφωνεί με το Πακέτο ανανεώσιμων αερίων, φυσικού αερίου και υδρογόνου, σημειώνοντας πως αποτελεί μια «πολύ σημαντική νομοθεσία που αναμένεται να βοηθήσει τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τους στόχους που έχουν τεθεί σε επίπεδο ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα».

Ο κ. Παπαναστασίου επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το εν λόγω Πακέτο παρέχει την δυνατότητα προώθησης διασυνδέσεων υδρογόνου μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών μέσω της δημιουργίας περιφερειακών συνεργασιών.

Ο Υπουργός Ενέργειας έκανε ειδική αναφορά στις δυνατότητες της Ανατολικής Μεσογείου να συμβάλει στην διαφοροποίηση των διαδρόμων και πηγών ενέργειας και κατ’ επέκταση στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Σημείωσε, τέλος, ότι το πακέτο λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου ως ενεργειακά απομονωμένης και αναδυόμενης αγοράς.

Σε παρέμβασή του σε συζήτηση για τη νέα πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου, ο Υπουργός Ενέργειας επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των μικρών απομονωμένων συστημάτων. Ένας σημαντικός στόχος τόνισε, θα πρέπει να είναι η μείωση και σταθεροποίηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών.

Στο πλαίσιο της συνάντησης τα κράτη μέλη κατέληξαν επίσης σε πολιτική συμφωνία για την επέκταση κατά ένα χρόνο (μέχρι τον Μάρτιο του 2024) του κανονισμού για συντονισμένα μέτρα εθελοντικής μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%.

Ο κ. Παπαναστασίου ευχαρίστησε τη Σουηδική Προεδρία για την αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων των κρατών μελών κατά την εφαρμογή των μέτρων για την μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται πως η Κύπρος δεν χρησιμοποιεί φυσικό αέριο.

Στην ατζέντα της συνάντησης συζητήθηκε επίσης η προετοιμασία της ΕΕ ενόψει του επόμενου χειμώνα, η  πρόταση της Δανίας για τις επιπτώσεις του Κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης στην παραγωγή και ανάπτυξη ενέργειας, καθώς και η πρόταση της Ελλάδας για την ανάγκη ενός δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ ικανού να διατηρήσει και να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση.

Όπως σημειώνεται, ο Υπουργός χαιρέτησε την πρόταση της Ελλάδας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις διασυνδέσεις με τρίτες χώρες ως εργαλείο για την μεταφορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως αυτές από την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια.

Τέλος, οι Υπουργοί Ενέργειας είχαν γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας, Γκέρμαν Γκαλουσένκο, με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην Ουκρανία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα