ΥΠΑΝ: Για διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας

Τη σημασία της διατήρησης των παραδόσεων, υπογράμμισε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση «Ο Μάης αναβιώνει τις σκάφες στον Μουτουλλά», που ήταν αφιερωμένη στην παραδοσιακή τέχνη της σκαφοποιΐας, με την οποία συνδέεται στενά ο Μουτουλλάς και η οποία πραγματοποιήθηκε στο χωριό.

Η κ. Μιχαηλίδου συνεχάρη τους διοργανωτές, σημειώνοντας ότι «τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι καθοριστικές για την προστασία, τη διατήρηση και τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «ως μέρος της κληρονομιάς αυτής, η τέχνη της σκαφοποιΐας

αποτελεί μια σημαντική ιδιαιτερότητα για την περιοχή Μουτουλλά-Πεδουλά».

Η κ. Μιχαηλίδου, ανέφερε στον χαιρετισμό της ότι οι κάτοικοι της περιοχής, αξιοποιώντας την πλούσια ξυλεία του Τροόδους, ανέδειξαν την περιοχή ως τη μόνη στην Κύπρο στην οποία κατασκευάζονταν σκάφες, ένα βασικό και απαραίτητο αντικείμενο για κάθε νοικοκυριό της παλιάς εποχής, όσον αφορά την παρασκευή ψωμιών και άλλων ειδών αρτοποιίας.

Παρέπεμψε, εξάλλου, στον λογοτέχνη Τεύκρου Ανθία, σε κείμενό του για τον Μουτουλλά στην εφημερίδα «Ελευθερία» τον Σεπτέμβρη του 1937, στο οποίο αναφέρεται ότι «…είναι πολλοί χωριανοί που φτιάχνουν σκάφες και από αυτές κερδίζουν το ψωμί τους. Δεν έχουν ιδιαίτερα εργαστήρια. Το μεγάλο κοινό τους εργοστάσιο είναι το δάσος, όπου οι κορμοί των δέντρων μεταβάλλονται σε σκάφες, επί τόπου, ύστερα από προσεχτική, μαστορική δουλειά…».

Η Υπουργός Παιδείας σημείωσε ακολούθως ότι οι κάτοικοι της περιοχής, και ιδιαίτερα του Μουτουλλά, συνέχισαν την ενασχόλησή τους σε δικά τους εργαστήρια ή στις αυλές των σπιτιών τους, πετυχαίνοντας να την κρατήσουν ζωντανή και να τη μεταδώσουν στη νέα γενιά. «Ιδιαίτερης σημασίας είναι η απόφαση της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, το 2020, να συμπεριλάβει την παραδοσιακή τέχνη της κατασκευής σκάφης στον Μουτουλλά στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου», πρόσθεσε η κ. Μιχαηλίδου.

«Ο πολιτισμός, μαζί με τη γλώσσα και τη θρησκεία μας, συγκροτούν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της πατρίδας μας», ανέφερε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι «η διαφύλαξη και διάδοσή τους, στη βάση μιας συνεκτικής πολιτικής και στοχευμένων δράσεων αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης, του αρμόδιου Υφυπουργείου και του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας».

Αναφερθείσα στην εκδήλωση, είπε ότι η έκθεση σχετικών φωτογραφιών και εργαλείων που χρησιμοποιούσαν σε παλαιότερη εποχή τεχνίτες της σκαφοποιΐας και η διαδικασία κατασκευής της σκάφης αποτελούν μία μοναδική εμπειρία για όλους τους επισκέπτες.

«Το Κοινοτικό Συμβούλιο και τα οργανωμένα σύνολα του Μουτουλλά, όσο και της ευρύτερης περιοχής, μπορούν να υπολογίζουν στη στήριξη της Κυβέρνησης σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάπτυξη των κοινοτήτων της  υπαίθρου και στην πρόοδο των κατοίκων τους», σημείωσε η Υπουργός.

Συνεχάρη, επίσης, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, το Κοινοτικό Συμβούλιο Μουτουλλά, τον Σύνδεσμο Αποδήμων και Φίλων και το Σωματείο Εθελοντών και  Φίλων Μουτουλλά για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου Interreg V-A.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα