ΥΠΕΝ: Επισκέψεις από Ισραήλ και ΕΝΙ δρομολογούν εξελίξεις στα ενεργειακα (VID)

Για τις εξελίξεις στα ενεργειακά μίλησε στην Εκπομπή του Σίγμα Πρωτοσέλιδο ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου σημειώνοντας αρχικά πως το πρόσφατο ταξίδι στο Ισραήλ ήταν στοχευμένο και συζητήθηκαν μεταξύ άλλων το ηλεκτρικό καλώδιο Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδα καθώς, το θέμα διασύνδεσης του δικτύου φυσικού αερίου του Ισραήλ με κάποια τεμάχια της Κυπριακή ΑΟΖ και το ζήτημα Αφροδίτης-Γισάι που πρέπει να κλείσει μέσω διακρατικής

συμφωνίας τους επόμενους 3 μήνες.

Διαβάστε επίσης: Υπ. Ενέργειας: Ξεπεράστηκε η δυσκολία στο πλάνο ανάπτυξης για «Αφροδίτη»

Ο κ. Παπαναστασίου επιβεβαίωσε ότι τις επόμενες μέρες «έχει αποφασιστεί οι ρυθμιστές (ηλεκτρικής διασύνδεσης) των δυο χωρών να έχουν συνάντηση παρουσία του ΑΔΜΗΕ αλλά και των εκπροσώπων των δυο υπουργείων για να υπάρξει κατάληξη σε Cros Border Costal Allocation (CBCA)  συμφωνία. Αυτό θα είναι ο σκοπός της επίσκεψης στις 9 Απριλίου.

Για τα δημοσιεύματα  που κάνουν λόγο για 3 σενάρια που επεξεργάζεται η ENI σχετικά με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στο Οικόπεδο 6 της ΑΟΖ, είπε αναμένεται επίσκεψη του CEO του Ιταλικού Κολοσσού Descalzi στα τέλη Απριλίου προκειμένου να ενημερώσει για τις σκέψεις του για εμπορική αξιοποίηση του Κρόνος 1 και Κρόνος 2..

Διαβάστε επίσης: Η ΕΝΙ εξετάζει 3 σενάρια για αξιοποίηση του Φ.Α στο οικόπεδο 6 της ΑΟΖ

Ο Υπουργός ρωτήθηκε για τα όσα του καταλογίζει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας κ.Χατζηγιάννης περί παραπλάνησης στο θέμα ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το e-kalathi.

«H συγκεκριμένη Επιτροπή μας έχει δώσει δείγμα γραφής καθυστερήσεων για e-kalathi,  φωτοβολταϊκά για όλους, έγκριση προϋπολογισμού για ΑΠΕ Δεν θα σχολιάσω ακραίες τοποθετήσεις θα απαντούμε με πράξεις. Είπα στην Επιτροπή ότι η ανταγωνιστική αγορά θα ξεκινήσει δοκιμαστικά τέλος του χρόνου.

Σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά για όλους είπε πως δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε γκρίνια αφού λήφθηκαν 5000 αιτήσεις και ξεκίνησε διαδικασία προέγκρισης για εγκατάσταση. Για τους έξυπνους μετρητές είπε πως η ΑΗΚ προσπαθεί να αγοράσει για να μπουν στο δίκτυο.

Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαναστασίου μίλησε για την ενιαία πολιτική για τα ενοίκια βιομηχανικών ζωνών .

Τέλος ο Υπουργός τοποθετήθηκε για το θέμα της τιμής  των καυσίμων και την επαναφορά του φόρου κατανάλωσης στο 8,3 σεντ το λίτρο  .

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΠΕΝ, Επισκέψεις, Ισραήλ, ΕΝΙ, VID,ypen, episkepseis, israil, eni, VID