ΥΠΕΣ: Μειώθηκαν οι αιτήσεις ασύλου–Αυξήθηκαν οι αφίξεις από Αφρικανικές χώρες

Μείωση των παράτυπων αφίξεων διαμέσου των κατεχομένων κατά 50%, και μείωση των παράτυπων αφίξεων από Αφρικανικές χώρες στο 76% έχει φέρει η ανεπίσημη εφαρμογή κάποιων από τις πρόνοιες του Σχεδίου Δράσης της ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε σε δήλωσή του στο περιθώριο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, η ολοκλήρωση και υιοθέτηση του σχεδίου που περιλαμβάνει σειρά μέτρων από πλευράς της ΕΕ το οποίο ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κομισιόν, «είναι απόρροια των δικών μας

ενεργειών τόσο της παρούσας διακυβέρνησης όσο και της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη».

«Χαιρόμαστε γιατί στο Σχέδιο Δράσης έχουν συμπεριληφθεί σχεδόν όλες οι ενέργειες που είχαμε εμείς προτείνει τον περασμένο Μάιο τόσο σε δικό μου ταξίδι στις Βρυξέλλες όσο και σε παρουσίαση στους Αρχηγούς Διπλωματικών Αποστολών όλων των κρατών μελών της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο κ. Ιωάννου ευχαρίστησε επίσης τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και την αρμόδια Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον «για τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν το τελευταίο διάστημα για να ολοκληρωθεί το Σχέδιο Δράσης», όπως είπε.

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει 29 στοχευμένα επιχειρησιακά μέτρα σε τέσσερις τομείς: την πρόληψη των παράτυπων αναχωρήσεων, της καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και την παροχή νόμιμων οδών μετανάστευσης, την ενίσχυση της αποτελεσματικής διαχείρισης των συνόρων κατά μήκος της οδού της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών καταγωγής και διέλευσης, την ενίσχυση της συνεργασίας για τις επιστροφές και την επανεισδοχή με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης, και την εξασφάλιση αποδοτικής διαχείρισης της μετανάστευσης, βελτίωση των διαδικασιών ασύλου και υποστήριξη επαρκούς ικανότητας υποδοχής.

Εκτιμώντας πως η πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης θα καταστήσει την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών πιο αποτελεσματική, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «ήδη κάποιες πρόνοιες εφαρμόζονται ανεπίσημα και σε συνδυασμό με δικές μας ενέργειες, έχουμε απτά αποτελέσματα».

«Αυτή τη στιγμή, οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα έχουν μειωθεί πέραν του 50% και από την Αφρική έχουν μειωθεί στο 76%» πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα «ότι με την πρακτική εφαρμογή και των υπόλοιπων μέτρων θα έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, εάν δεν αλλάξει κάτι στο εξωτερικό περιβάλλον».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα