ΥΠΕΣ Τουρκίας για «πραξικόπημα»: «Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί!»

Εκρηκτική γίνεται η ατμόσφαιρα στην Τουρκία με τις αποκαλύψεις που αφορούν σενάρια συνωμοσίας, ακόμη και προσπάθειας πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν. Οι αποκαλύψεις ρίχνουν όλο και περισσότερο φως στις σκοτεινές σχέσεις μεταξύ της τουρκικής αστυνομίας και του οργανωμένου εγκλήματος, πυροδοτώντας έναν κύκλο αναστάτωσης και ανησυχίας.

Μετά τις δηλώσεις του ηγέτη του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, περί ‘πραξικοπήματος’, σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγιά στην πρώτη του δήλωση, για το σοβαρό θέμα

που έχει προκύψει, τόνισε -με ανάρτησή του στα ΜΚΔ- την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι οποιεσδήποτε προσπάθειες ανατροπής της σταθερότητας από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες.

«Όσοι γίνονται ένα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τα παρακλάδια τους...» προειδοποίησε θα αντιμετωπίσουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Φωτογραφίζοντας την οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO) ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγιά δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Όσοι γίνονται ένα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τα παρακλάδια τους και τις οργανώσεις του οργανωμένου εγκλήματος και επιχειρούν να στήσουν παιχνίδια στον πρόεδρό μας, στην κυβέρνησή μας και στους πολιτικούς μας με τακτικές FETO και με την υποστήριξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα χαλάσουμε τα παιχνίδια τους και τις παγίδες που στήνουν. Υπό την ηγεσία του προέδρου μας, όπως και χθες, έτσι και σήμερα δεν επιτρέψαμε στο οργανωμένο έγκλημα, στους νταήδες των πόλεων, στους εμπόρους δηλητηρίων που έχουν γίνει διεθνή καρτέλ, στους διεθνώς οργανωμένους διακινητές μεταναστών, στις παράνομες δομές και τις εγκληματικές εστίες να έρθουν σε επαφή με ξένες μυστικές υπηρεσίες και δεν πρόκειται να τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί.

Όποιος προσπαθεί να εμποδίσει αυτόν τον αγώνα μας, όποιος επιθυμεί να επιβάλλει τα σκοτεινά του σχέδια με τακτικές μυστικών μαρτύρων τύπου FΕΤΟ, θα συνεχίζουμε να χαλάμε τα σχέδιά τους.

Αν οποιαδήποτε δομή στραφεί εναντίον του προέδρου μας ή της κυβερνήσεώς μας και των πολιτικών μας, σε οποιονδήποτε θεσμό, θα φτάσουμε μέχρι τέλους και θα ξετρυπώσουμε αυτές τις δομές και θα τις οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγιά.

«Θα τους ξετρυπώσουμε...»

Η σχετική έκθεση των επιθεωρητών της Mulkiye (επικεφαλής επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης) θα ολοκληρωθεί σύντομα, είπε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο και θα μοιραστούμε με την κοινή γνώμη αυτή την έκθεση, η οποία εξετάζει κάθε βήμα που έγινε, τα τηλεφωνικά αρχεία ένα προς ένα, μέχρι την πιο λεπτή λεπτομέρεια αυτής της έκθεσης.

Το αγαπημένο μας έθνος μπορεί να είναι σίγουρο ότι, όπως ακριβώς μπήκαμε στα καταφύγια των προδοτών στον αγώνα κατά της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης και της FETO, έτσι θα βρούμε και θα ξετρυπώσουμε αυτές τις εγκληματικές εστίες από τις τρύπες που κρύβονται».

Μέχρι στιγμής έχουν τεθεί υπό κράτηση 3 αστυνομικοί διευθυντές της Ασφάλειας της Άγκυρας, ενώ ο Αλί Γερλίκαγιά υπενθύμισε ότι ακόμη και χθες, πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις σε 62 επαρχίες και συνελήφθησαν 544 ύποπτοι. Οι επιχειρήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών κατά της FETO θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Γρίφος...

Την ώρα που η Τουρκία ζει μία αναταραχή με τις αποκαλύψεις που διαρρέουν σχετικά με πιθανές συνωμοσίες και προσπάθειες πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Μιλιέτ", Οζάι Σεντίρ, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Haber Global, μίλησε για γρίφο και μία πολύ σοβαρή εξέλιξη.

"Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου", είπε ο Σεντίρ. "Χθες, ο πρόεδρος συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ΜΙΤ και τον υπουργό Δικαιοσύνης, κάτι που δείχνει σε όλους μας ότι το θέμα είναι αρκετά σοβαρό. Δηλαδή, μαζεύονται τρία άτομα στο αστυνομικό τμήμα της Άγκυρας και λένε ‘άντε, ας καταλάβουμε τη χώρα’. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει ένα πρόβλημα εδώ, ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα", τόνισε.

 

Στη συνέχεια, ο Σεντίρ αναρωτήθηκε: "Μήπως υπάρχει κάτι που δεν βλέπουμε εδώ; Είναι δυνατόν να υπάρχει μια τέτοια απόπειρα (συνωμοσίας/πραξικοπήματος) μόνο από τρία άτομα;"

Και συνεχίζει: "Τα ονόματα που απαγγέλθηκαν κατηγορίες είναι ονόματα που έχουν συνεργαστεί πολύ στενά με τον πρόεδρο. Υπουργοί, γραφειοκράτες... Αυτό μήπως υπονοεί κάτι σοβαρότερο, κάτι πέραν των εμφανών; Δηλ. μήπως πρόκειται και πάλι για ένα σχέδιο όπως αυτό της 7ης Φεβρουαρίου που αποσκοπούσε να φτάσουν στον πρόεδρο, θέτοντας υπό κράτηση τον επικεφαλής της ΜΙΤ, δηλαδή τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν;

Υπάρχει µια περίεργη κατάσταση.

Γνωρίζουμε ότι ενεπλάκη και ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών (MΙT).

Τώρα, ο ηγέτης του MHP ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είναι ένας πολύ έμπειρος πολιτικός. Εάν επέστησε την προσοχή σε έναν τόσο σαφή κίνδυνο στην κοινοβουλευτική ομάδα χθες, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και κάτι άλλο εδώ. Τώρα, πρέπει να δούμε τα εξής: Συνδέονται αυτά τα άτομα με τη FETO ή σχετίζονται με ομάδες που φέρονται να υπερασπίζονται παρόμοια κοσμοθεωρία με τη FETO;

Θέλω να πω, δεν είναι δυνατόν να επιχειρήσετε πραξικόπημα σε μια χώρα με 3 άτομα"

Με τον Σεντίρ να εστιάζει στο πιθανό κρυφό χέρι που παίζει με την πολιτική σκηνή της Τουρκίας, θέτει το ερώτημα αν πράγματι πίσω κρύβεται η FETO ή κάποια άλλη οργάνωση.

«Η μεγαλύτερη απειλή εδώ είναι η ύπαρξη υπόπτων που δεν ανήκουν στο κράτος, δεν λαμβάνουν εντολές από το κράτος, αλλά ασκούν εξουσία για λογαριασμό του κράτους», σημειώνει, προσθέτοντας ότι οι συνωμοσίες στην Τουρκία δεν λένε να σταματήσουν.

«Έχουν σταματήσει οι προσπάθειες διαφόρων οργανώσεων που έχουν διεισδύσει στο κράτος της Τουρκίας με σκοπό να καταλάβουν την εξουσία στη χώρα ή να την επηρεάσουν; Όχι, δεν έχουν τελειώσει. Αυτή είναι μια βρώμικη δουλειά. Το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών έκανε μια τόσο μακροσκελή δήλωση μας λέει πολλά από μόνο του», συμπεραίνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΠΕΣ Τουρκίας, Δεν,ypes tourkias, den